В Безмер стартира летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“

147 прочитания

Започна международната летателна тренировка „European Spartan Exercise 2022“ (ESE 2022). Тя се провежда за шести път като за пети, Република България е страна-домакин. Това съобщиха днес, 3 октомври 2022 г. от ВВС.

Тренировката е била провеждана в град София и град Пловдив, но тази година авиобаза Безмер ще е домакин. В ESE 2022 ще вземат участие летателен и инженерно-технически състав на военнотранспортни самолети C-27J от Република България, Италианската република, Република Литва и Румъния. Периодът за провеждане летателната тренировка е от 3 октомври до 14 октомври 2022 г.

Тренировката се провежда ежегодно, като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J, членки на Европейския съюз. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочен към синхронизиране и уеднаквяване на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателен и инженерно-технически състав.

Основен район за тактическа подготовка – изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели ще бъде летище Безмер и летище Чешнегирово. За повишаване на интензивността на мисиите на участващите екипажи, те ще могат да планират задачи за симулирано десантиране на хора и товари, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане. По време на учението ще бъдат изпълнени задачи и в района на летище Долна Митрополия. Ще бъде отработено и осъществяването на полети на малка височина, тактически полети, които са свързани с различни сценарии, както и задачи по преодоляване на ПВО на страната.

В структурата за командване и управление има включени представители на страните участници, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Представителят на Европейската агенция по отбрана е български офицер от Военновъздушните сили подполковник Виктор Брясков. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи ще бъдат под ръководството на италиански тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия – подполковник Денис Иноченти.

Ще бъдат планирани задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от ВВС. В сценария на учението ще бъдат отработени процедури за авиационна медицинска евакуация, съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Италианската република, Република Литва и Румъния.

Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“ е полковник Филип Ангелов, командир на авиобаза Враждебна.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриха летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“
Следваща публикация
ВВС участва в учение в Хърватия
147 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Решението за това е от 9 май, а процедурата е публикувана днес, 15 май 2018 г.

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Меню