ВВС участва в учение в Хърватия

198 прочитания

От 4 до 23 септември 2022 г. модул от 24-та авиационна база и представители на Съвместното командване за специални операции (СКСО) заминаха за тренировъчния център на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции – Multinational Special Aviation Programme (MSAP) в Задар, Хърватия. Това съобщиха от ВВС.

След проведена теоретична подготовка по-рано през годината военнослужещи и вертолет AS 532AL Cougar взеха участие в практически занятия за извличане и възстановяване на личен състав търпящ бедствие. Старши национален представител от българска страна беше майор Пламен Дончев.

Основното предназначение на тренировъчния център е да създаде у страните участнички – сред които Унгария, Словения, Хърватия и България – способности по транспорт и взаимодействие със силите за специални операции.

За времето на международното учение екипажът от 24-та авиобаза – Крумово демонстрира отлични способности в различни направления. Освен добра летателна подготовка, успешното изпълнение на задачите изискваше комуникационни умения и способност за планиране на комплексни задачи при дефицит на време. Летателната подготовка включваше различни по вид тактики, техники и процедури при изпълнение на задачи по извличане и възстановяване на личен състав търпящ бедствие. Полетите се проведоха във високопланински терен, което изискваше пределна мобилизация, концентрация и детайлно запознаване с особеностите на релефа. Летателните задачи бяха проведени денем в състав на група, а представителите на силите за специални операции бяха стоварвани по способа „бързо въже”.

Българските участници изпълниха различни по вид задачи във взаимодействие със словенските си колеги, а последната задача бе колаборация между представителите на всички държави. По време на тренировъчния период представителите на всички нации имаха възможност да натрупат богат практически опит и взеха дейно участие в процесите на планиране на летателните мисии. Техни съветници бяха представители на 160th Special Operations Aviation Regiment (SOAR) от САЩ.

Възможностите, които MSAPTC предостави на нациите, са широкообхватни не само поради естеството на мисиите, но и поради процеса на планиране. Учения от подобен характер способстват нашите Военновъздушни сили да бъдат разпознаваеми, способни и оперативно съвместими с останалите нации членки на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
В Безмер стартира летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“
Следваща публикация
Министър Стоянов: Катапултиралият се летец има 30 задачи за годината
198 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-25 стреля на „Шабла 2020“

Българските ВВС разпространиха ефектно видео от участието на Су-25 на Съвместните бойни стрелби по въздушни…

Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

Ресорните комисии в НС дадоха зелена светлина на ВВВУ

Днес, 17 април 2017 г., две комисии в парламента – по отбрана и образовaние, подкрепиха предложения от Министерския съвет проект на решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия от 1 януари 2020 г. Това съобщава „Отбрана”.

Меню