Темата с междинния изтребител отново влезе в общественото внимание

319 прочитания

Темата за намиране на изтребител, който да запълни дупката между свалянето от въоръжението на МиГ-29 и пълното усвояване на F-16, бе коментирана от президента Румен Радев и от МО, след като в „24 часа” се появи информация, че служебния кабинет искал да купува 10 броя Gripen.

Днес, 6 октомври 2022 г., следобед на сайта на вестник „24 часа” се появи дописка, според което служебният кабинет „Донев” искал да купи 10 броя изтребители Gripen C/D. Изданието публикува писмо, датирано от 30 септември, от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист, в което се обсъждат възможностите за придобиване на шведските изтребители и се иска конкретни предложения от шведската страна.

В писмото се казва, че самолетите трябва да бъдат получени в рамките на две години от подписването на сделката.

Интересно е, че въпреки ударното заглавие „Кабинетът на Радев иска да купи 10 изтребителя „Грипен” в публикуваното писмо се казва изрично, че опцията за взимане под наем на изтребителите отговаря по-добре на българските необходимости за самолети, който бързо да поеме мисията „ер полисинг”. Освен това се иска и опция за придобиване или наемане на употребявани изтребители от същия тип.

Темата бързо бе коментирана от президентът Радев, който в момента е на посещение в Чехия.

„Още на срещата на върха на НАТО през март аз заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не може да прекъсне носенето на дежурство по „ер полисинг” и охрана на собственото ни въздушно пространство. Още тогава този проект стартира. Това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе. Това няма да е за година или две, а ще е поне до 2030 г. И то ако следващият парламент благоволи за следващите осем F-16 и докато те дойдат по някое време. До тогава ние търсим междинно решение. Изпратени са писма, провеждат се срещи, получава се информация, търсим най-доброто решение като цена”, каза президентът и върховен главнокомандващ.

Радев подчерта, че разговорите се водят не с фирми, а с министерствата на отбраната на няколко държави. Той каза, че става въпрос за употребявани машини.

Малко по-късно от Министерство на отбраната излязоха с официално съобщение, което гласи следното:

„С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на  септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.”

Нито МО, нито президентът Радев коментираха конкретно изнесеното от „24 часа“ писмо.

Действително, темата се появяваше и изчезваше многократно от пролетта насам. Първоначалните писма, с които България изразява намерение да придобие подобни способности, са били пуснати още в края на май по време на управлението на кабинета „Петков”. По време на първата си пресконференция, която се проведе на 10 август, служебният министър на отбраната изрично заяви, че ще се работи и по насоката за намиране на междинно решение за охрана на въздушното ни пространство, като свършеното по темата щяло да се представи на депутатите в следващия парламент. В последствие той периодично съобщаваше за развития по темата, включително и че през септември са водени разговори с Швеция и Франция за придобиването на Gripen и Mirage 2000.

Струва си да се отбележи, че според действащия сега Закон за отбраната и въоръжените сили придобиване на ново въоръжение, което надхвърлят 100 млн. лева, става само след гласуване на проекта от Народното събрание. Така фактически финалната дума е на депутатите и няма как Министерски съвет, бил той редовен или служебен, да взима подобни решения самостоятелно.

Припомняме, че според служебния министър на отбраната МиГ-29 могат да продължат да носят дежурство по „ер полисинг” до средата на 2023 г. Ако всичко е наред, първите F-16 Block 70 ще пристигнат едва в началото на 2025 г., но за усвояването им ще трябват още поне две години.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС участва в тренировката „Blue Bridge”
Следваща публикация
Откриха летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“
319 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

Меню