ВВС участва в тренировката „Blue Bridge”

117 прочитания

Днес, 6 октомври 2022 г., двойка МиГ-29 прехвана румънски „нарушител“ С-130 и го принуди да кацне на летище Пловдив, с което българските екипажи изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг” – охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Това съобщиха от ВВС.

Това бе част от първата фаза от сценария за провеждане на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2022“. Преди това двойка F-16 на ВВС на Румъния и двойка F-18 (CF-188) от кралските канадски ВВС бяха активирани от летище Фетещи и приведени в действие срещу самолет „нарушител“, в чиято роля бе румънски военно-транспортен самолет C-130, отклонил се от полетния си маршрут в посока границата на страната ни. Бойните самолети от северната ни съседка действаха до предаване на „нарушителя“ на българска двойка дежурни изтребители, които изпълнявайки указанията го принудиха да кацне на летище Пловдив.

Втората фаза от сценария на тренировката включваше аналогични съвместни действия за принудително кацане на С-130 на заповядано летище в Румъния.

Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.

Свързани теми

Предишна публикация
Очаквана политическа какофония около бъдещето на българската бойна авиация
Следваща публикация
Темата с междинния изтребител отново влезе в общественото внимание
117 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Нигерия се готви да получи JF-17

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това…
Меню