ВВС участва в тренировката „Blue Bridge”

120 прочитания

Днес, 6 октомври 2022 г., двойка МиГ-29 прехвана румънски „нарушител“ С-130 и го принуди да кацне на летище Пловдив, с което българските екипажи изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг” – охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Това съобщиха от ВВС.

Това бе част от първата фаза от сценария за провеждане на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2022“. Преди това двойка F-16 на ВВС на Румъния и двойка F-18 (CF-188) от кралските канадски ВВС бяха активирани от летище Фетещи и приведени в действие срещу самолет „нарушител“, в чиято роля бе румънски военно-транспортен самолет C-130, отклонил се от полетния си маршрут в посока границата на страната ни. Бойните самолети от северната ни съседка действаха до предаване на „нарушителя“ на българска двойка дежурни изтребители, които изпълнявайки указанията го принудиха да кацне на летище Пловдив.

Втората фаза от сценария на тренировката включваше аналогични съвместни действия за принудително кацане на С-130 на заповядано летище в Румъния.

Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.

Свързани теми

Предишна публикация
Очаквана политическа какофония около бъдещето на българската бойна авиация
Следваща публикация
Темата с междинния изтребител отново влезе в общественото внимание
120 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО търси пиросредства за военната авиация

Министерство на отбраната пусна на 17 януари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на пиросредства в интерес на бойната авиация на България. Стойността на договора може да достигне до 1,05 млн. лева без ДДС.

Президентът Радев ще лети на Rafale

Президентът Румен Радев ще направи полет на многоцелев изтребител Dassault Rafale в рамките на скорошното си държавно посещение във Франция. Това научи АЕРО от собствени източници.

Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Меню