ВВС участва в тренировката „Blue Bridge”

117 прочитания

Днес, 6 октомври 2022 г., двойка МиГ-29 прехвана румънски „нарушител“ С-130 и го принуди да кацне на летище Пловдив, с което българските екипажи изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг” – охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Това съобщиха от ВВС.

Това бе част от първата фаза от сценария за провеждане на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2022“. Преди това двойка F-16 на ВВС на Румъния и двойка F-18 (CF-188) от кралските канадски ВВС бяха активирани от летище Фетещи и приведени в действие срещу самолет „нарушител“, в чиято роля бе румънски военно-транспортен самолет C-130, отклонил се от полетния си маршрут в посока границата на страната ни. Бойните самолети от северната ни съседка действаха до предаване на „нарушителя“ на българска двойка дежурни изтребители, които изпълнявайки указанията го принудиха да кацне на летище Пловдив.

Втората фаза от сценария на тренировката включваше аналогични съвместни действия за принудително кацане на С-130 на заповядано летище в Румъния.

Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.

Свързани теми

Предишна публикация
Очаквана политическа какофония около бъдещето на българската бойна авиация
Следваща публикация
Темата с междинния изтребител отново влезе в общественото внимание
117 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Тази година се подписва договор за 12 броя Су-57

В рамките на 2018 г. ще бъде подписан договор за производството на първите 12 серийни изтребители от следващо поколение Су-57. Това е заявил руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню