M-346FA – Следващото поколение тренировъчен изтребител

Създаден за максимално ефективно пилотско обучение и изпълнение на оперативни задачи

1K прочитания

Платена публикация

За много европейски ВВС, въпросът за това да имат достатъчно на брой добре обучени военни пилоти е почти толкова важен, колкото на разположение да е модерен боен самолет. След скока, който България предприе с покупката на последната версия на F-16, на дневен ред е друго стратегическо решение – как да се осигури поток от отлично обучени пилоти, които да се преминават на изтребители и да са готови да изпълняват всякакви мислими оперативни сценарии.

M-346FA произлиза от базовия M-346, който е най-модерния учебен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение. Той се създава от италианската компания Leonardo, като пълноценно и балансирано решение за задоволяване на необходимостите от учебен самолет и нуждите от платформа, която да решава широк спектър от задачи, както „въздух – въздух”, така и „въздух – повърхност”. Всички тези мисии се решават при отлични показатели „стойност – ефективност”, като не се правят компромиси с обучението на пилотския състав, благодарение на модерната система за тренинг.

Двудвигателната конфигурация, авиониката, която отговаря на тази в най-модерните бойни самолети, бордна система, която симулира различни тактически ситуации и високите летателни характеристики правят M-346FA много ефективен учебен самолет. До момента са натрупани над 100 000 летателни часа, при висок процент изправна техника и голяма надеждност.

M-346FA има седем точки за окачване, които могат да поемат широк кръг от управляемо и неуправляемо оръжие „въздух – въздух” и „въздух – земя”, оръдейни, разузнавателни, РЕБ и целеоказващи контейнери. Всичко това спрегнато с нашлемните системи за изобразяване (HMD), с които разполагат и двамата пилоти.

Самолетът е оборудван с многорежимен радар Grifo-M346, разработен от Leonardo, с вграден запитвач за системата „свой – чужд”. Това е едно много надеждно и способно решение, което осигурява голяма далечина на откриване, последяване на множество цели, при различни сценарии, създаване на радарна картина с голяма разделителна способности и определяне на целите с използване на HMD. Вариантът M-346FA има пълноценна система за самозащита (DASS – Defensive Aids Sub-System). Мощна, мрежовоцентрична система за криптирана комуникация и дейта линк, по всички стандарти на НАТО за мрежовобазирани операции.

Последното поколение на интегрираната тренировъчна система, с която разполага M-346, работи заедно с цялостна наземна система за обучение и се допълва от системата LVC. Всички те дават възможност за изключително качествено и модерно пилотско обучение. Системата LVC дава възможност в реално време да се свързват самолети в полет с наземни симулатори, които да изпълняват заедно различни тренировъчен самолети. Системата LVC дава възможност в на M-346 да се симулират различни сценарии, цели и въоръжение, които да потапят бъдещите бойни пилоти в различни и комплексни оперативни сценарии.

Летателните характеристики и гъвкавостта при изпълнение на различни мисии дават възможност на M-346FA да бъде пълноценна многоцелева платформа, която да „разтоварва” многоцелевите изтребители от различни задачи. Всичко това става на много по-ниска цена на летателния час. Така M-346FA се допълва с многоцелевите изтребители, като миксът дава различни способности.

M-346FA е вече доставен на първия експортен клиент. Типът събира все по-голям интерес от потенциални клиенти от различни краища на света. Всички те се интересуват от възможността в рамките на една платформа да се извършват разнообразни задачи – от учебни полети до бойни мисии. Всичко това се съчетава в самолета на Leonardo.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Приоритет е стабилизация на изтребителната авиация
Следваща публикация
M-346FA Fighter Attack
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две фирми искат да поддържат българските L-39

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

Новата генерация за стари клиенти

Когато на 12 октомври 2018 г. чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody (“Аеро Водоходи“) представи най-новият си продукт – учебно-тренировъчният самолет L-39NG – малко специалисти вероятно са обърнали внимание на появата на първият представител на една изцяло нова категория машини, заемащи нова ниша.

Меню