M-346FA – Следващото поколение тренировъчен изтребител

Създаден за максимално ефективно пилотско обучение и изпълнение на оперативни задачи

2K прочитания

Платена публикация

За много европейски ВВС, въпросът за това да имат достатъчно на брой добре обучени военни пилоти е почти толкова важен, колкото на разположение да е модерен боен самолет. След скока, който България предприе с покупката на последната версия на F-16, на дневен ред е друго стратегическо решение – как да се осигури поток от отлично обучени пилоти, които да се преминават на изтребители и да са готови да изпълняват всякакви мислими оперативни сценарии.

M-346FA произлиза от базовия M-346, който е най-модерния учебен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение. Той се създава от италианската компания Leonardo, като пълноценно и балансирано решение за задоволяване на необходимостите от учебен самолет и нуждите от платформа, която да решава широк спектър от задачи, както „въздух – въздух”, така и „въздух – повърхност”. Всички тези мисии се решават при отлични показатели „стойност – ефективност”, като не се правят компромиси с обучението на пилотския състав, благодарение на модерната система за тренинг.

Двудвигателната конфигурация, авиониката, която отговаря на тази в най-модерните бойни самолети, бордна система, която симулира различни тактически ситуации и високите летателни характеристики правят M-346FA много ефективен учебен самолет. До момента са натрупани над 100 000 летателни часа, при висок процент изправна техника и голяма надеждност.

M-346FA има седем точки за окачване, които могат да поемат широк кръг от управляемо и неуправляемо оръжие „въздух – въздух” и „въздух – земя”, оръдейни, разузнавателни, РЕБ и целеоказващи контейнери. Всичко това спрегнато с нашлемните системи за изобразяване (HMD), с които разполагат и двамата пилоти.

Самолетът е оборудван с многорежимен радар Grifo-M346, разработен от Leonardo, с вграден запитвач за системата „свой – чужд”. Това е едно много надеждно и способно решение, което осигурява голяма далечина на откриване, последяване на множество цели, при различни сценарии, създаване на радарна картина с голяма разделителна способности и определяне на целите с използване на HMD. Вариантът M-346FA има пълноценна система за самозащита (DASS – Defensive Aids Sub-System). Мощна, мрежовоцентрична система за криптирана комуникация и дейта линк, по всички стандарти на НАТО за мрежовобазирани операции.

Последното поколение на интегрираната тренировъчна система, с която разполага M-346, работи заедно с цялостна наземна система за обучение и се допълва от системата LVC. Всички те дават възможност за изключително качествено и модерно пилотско обучение. Системата LVC дава възможност в реално време да се свързват самолети в полет с наземни симулатори, които да изпълняват заедно различни тренировъчен самолети. Системата LVC дава възможност в на M-346 да се симулират различни сценарии, цели и въоръжение, които да потапят бъдещите бойни пилоти в различни и комплексни оперативни сценарии.

Летателните характеристики и гъвкавостта при изпълнение на различни мисии дават възможност на M-346FA да бъде пълноценна многоцелева платформа, която да „разтоварва” многоцелевите изтребители от различни задачи. Всичко това става на много по-ниска цена на летателния час. Така M-346FA се допълва с многоцелевите изтребители, като миксът дава различни способности.

M-346FA е вече доставен на първия експортен клиент. Типът събира все по-голям интерес от потенциални клиенти от различни краища на света. Всички те се интересуват от възможността в рамките на една платформа да се извършват разнообразни задачи – от учебни полети до бойни мисии. Всичко това се съчетава в самолета на Leonardo.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Приоритет е стабилизация на изтребителната авиация
Следваща публикация
M-346FA Fighter Attack
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…

Италия поръчва още AW139

Италианското правителство поръчва още осем вертолета AW139, които ще се използват за за търсене и спасяване и мисии по патрулиране над море. Това съобщава днес, 11 декември 2017 г., производителят Leonardo.

Меню