ВВС се включиха в гасене на пожар в Кърджалийско

91 прочитания

През целия ден днес, 3 ноември 2022 г., един вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово изпълнява специален полет за разузнаване и пожарогасене от въздуха на горски пожар в землището на село Горно Къпиново, община Кирково, област Кърджали. Това съобщиха от ВВС.

След прекарани повече от шест часа във въздуха той направи 27 захода и хвърли 62 тона вода. Водовземането беше извършено от язовир „Домище“, община Джебел, област Кърджали.

За по-добра координация със земята в екипажа беше включен и представител на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали.

При изпълнението на задачата бяха спазвани строго мерките за безопасност при зависване и пълнене на подвесната система за гасене на пожари, както и мерките при полети на малка и пределно малка височина с отчитане на метеорологичните елементи и фактори оказващи влияние върху полета.

С бързата си реакция и създадена отлична организация военнослужещите за пореден път успяха да локализират пожара.

Снимка: Огнян Стефанов

Свързани теми

Предишна публикация
Народното събрание одобри проекта за покупка на още осем F-16
Следваща публикация
Министър Стоянов: Приоритет е стабилизация на изтребителната авиация
91 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия стартира разработката на скоростен боен вертолет

„Вертолеты России” получиха поръчка на руското МО за стартиране на работа по създаването на скоростен боен вертолет (СБВ). Поръчката е била дадена на 24 август 2017 г., в рамките на оръжейното изложение „Армия 2017”.

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Меню