ВВС се включиха в гасене на пожар в Кърджалийско

85 прочитания

През целия ден днес, 3 ноември 2022 г., един вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово изпълнява специален полет за разузнаване и пожарогасене от въздуха на горски пожар в землището на село Горно Къпиново, община Кирково, област Кърджали. Това съобщиха от ВВС.

След прекарани повече от шест часа във въздуха той направи 27 захода и хвърли 62 тона вода. Водовземането беше извършено от язовир „Домище“, община Джебел, област Кърджали.

За по-добра координация със земята в екипажа беше включен и представител на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали.

При изпълнението на задачата бяха спазвани строго мерките за безопасност при зависване и пълнене на подвесната система за гасене на пожари, както и мерките при полети на малка и пределно малка височина с отчитане на метеорологичните елементи и фактори оказващи влияние върху полета.

С бързата си реакция и създадена отлична организация военнослужещите за пореден път успяха да локализират пожара.

Снимка: Огнян Стефанов

Свързани теми

Предишна публикация
Народното събрание одобри проекта за покупка на още осем F-16
Следваща публикация
Министър Стоянов: Приоритет е стабилизация на изтребителната авиация
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

Меню