ВВС се включиха в гасене на пожар в Кърджалийско

90 прочитания

През целия ден днес, 3 ноември 2022 г., един вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово изпълнява специален полет за разузнаване и пожарогасене от въздуха на горски пожар в землището на село Горно Къпиново, община Кирково, област Кърджали. Това съобщиха от ВВС.

След прекарани повече от шест часа във въздуха той направи 27 захода и хвърли 62 тона вода. Водовземането беше извършено от язовир „Домище“, община Джебел, област Кърджали.

За по-добра координация със земята в екипажа беше включен и представител на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали.

При изпълнението на задачата бяха спазвани строго мерките за безопасност при зависване и пълнене на подвесната система за гасене на пожари, както и мерките при полети на малка и пределно малка височина с отчитане на метеорологичните елементи и фактори оказващи влияние върху полета.

С бързата си реакция и създадена отлична организация военнослужещите за пореден път успяха да локализират пожара.

Снимка: Огнян Стефанов

Свързани теми

Предишна публикация
Народното събрание одобри проекта за покупка на още осем F-16
Следваща публикация
Министър Стоянов: Приоритет е стабилизация на изтребителната авиация
90 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Репетициите за въздушния парад завършиха

Днес, 3 май 2019 г., репетициите на въздушния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май, приключиха. За понеделник се планира над над София да преминат практически всички изправни типове самолети и вертолети, с които разполага българската военна авиация.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Командирът на ВВС е на посещение в Китай

Командирът на българските Военновъздушни сили, генерал-майор Цанко Стойков е на посещение в Китайската народна република по покана на командващия на китайските Военновъздушните сили. Това съобщиха от ВВС.

Меню