Народното събрание одобри проекта за покупка на още осем F-16

257 прочитания

След безидейни и сравнително кратки дебати Народното събрание одобри проектът за инвестиционен разход за покупката на още осем изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 4 ноември 2022 г.

Още в сряда, когато проекта бе гледан от Комисията по отбрана, се видя че няма да има драми в приемането му в пленарна зала, след като от „Български възход” и „Продължаваме промяната” заявиха, че ще бъдат „за”. Преди това от ПП заявиха, че няма да подкрепят проекта, а позицията на партията на бившия военен министър Стефан Янев бе неизвестна.

В пленарната зала проектът бе основно атакуван от БСП и „Възраждане” и основно защитаван от ГЕРБ и ДБ. Тезите „против” се въртяха най-вече около факта, че България не е получила още купените преди три години първи осем F-16, няма гаранции за спазване на договора от американската страна, липса на неустойки при забавяне, възможности за едностранно повишаване на цените и бавната доставка на сегашните осем самолета.

Тезите „за” се ограничаваха до нуждата от покупка на цяла ескадрила F-16, възможността за повишаване на цените, ако сделката не се сключи сега и нуждата от модернизация на армията, като цяло.

От ДБ дори заявиха, че покупката на F-16 е знак за вкарване на България в евроатлантическия коридор, а от ДПС се чу изказването, че страната ни не купувала самолети, а национална сигурност.

Направи впечатление, че ПП се ограничиха само с изказването на бившия премиер Кирил Петков, който единствено заяви, че България има възможност да иска различни опции по схемата за плащане и поиска от служебното правителство да работи по темата. Петков не посочи как ще гласува парламентарната му група, а както показа последвалото гласуване, част от депутатите ѝ въобще не гласуваха, а други гласуваха с „въздържал се”.

На дебатите присъства и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки, че многократно бе подканван да се включи в дебатите, Стоянов избра да запази мълчание и направи изказване едва след гласуването.

В крайна сметка, гласуваха 222 депутати, 162 бяха „за”, 49 „против” и 11 се въздържаха. Прави впечатление, че парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, ДБ и „Български възход” гласуваха „за” в почти пълния си състав. От 53-ма депутати от групата на ПП, в гласуването участваха 44. От тях, 33 бяха „за”, един „против”, а десетима се въздържаха. Един депутат от БСП също се въздържа.

След гласуването министър Стоянов благодари на депутатите, но посочи, че въпросната ескадрила F-16 ще бъде боеготова към 2030 г., а това ще отвори около 7-годишна дупка във възможността на ВВС да носи бойно дежурство, предвид очакваното пенсиониране на МиГ-29. Така той намекна за наемането на т.нар. „междинен/заместващ” изтребител – тема, която се върти от пролетта.

Министър Стоянов вече има разрешение от Министерски съвет да подпише сделката за още осем F-16 Block 70, заедно със съпътстващо оборудване и въоръжение на обща стойност $1,296 млрд. (2,57 млрд. лева). След подписването на договора, той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание. Всичко това трябва да се случи до 15 декември, когато изтича срока на американската оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС гасиха с два Ми-17 горски пожари
Следваща публикация
ВВС се включиха в гасене на пожар в Кърджалийско
257 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на януари очаква да е готов проектът за инвестиционен разход за новия изтребител за ВВС. Това каза той днес, 22 декември 2017 г., пред репортери.

Чехия подписа за 24 броя F-35

Вчера, 29 януари 2024 г., Чехия подписа договор за придобиване на 24 броя многоцелеви изтребителя…

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Меню