Прокуратурата с обвинения по катастрофата с майор Терзиев

380 прочитания

Военно-окръжна прокуратура София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов във връзка с катастрофата от миналата година, при която загина летецът Валентин Терзиев. Освен това от Прокуратурата заявиха, че е възможно да има и други обвиняеми по случая.

„Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник М.О. за престъпление по чл.123, ал.1, вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК и по чл. 387, ал. 4, пр.2 вр. ал.2, пр.1, вр. ал. 1, пр. 3, във вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК.

Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на  стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не  забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т. (Валентин Терзиев – бел. ред.), тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.”, се казва в съобщението на Прокуратурата, което бе публикувано вчера, 7 ноември 2022 г.

Споменатите членове от Наказателния кодекс третират причиняване на смърт поради незнание или немърливост в рамките на занятие с повишена опасност, както и неизпълнение на служебните си задължения.

От полковник Орлов ще се търси и отговорност за разрушаването на изтребител МиГ-29, което според съобщението на Прокуратурата е причинило вреди на военното министерство в размер от малко над 9 млн. лева.

Днес, 8 ноември 2022 г., от Прокуратурата дадоха брифинг, на който се разбра, че е напълно възможно в близко бъдеще да има още обвиняеми за катастрофата на майор Терзиев.

„Въз основа на заключенията от експертизите е удостоверена вината на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата Граф Игнатиево полковник Методи Орлов. Има доказателства, че са нарушени един куп разпоредби, регламентиращи такъв тип обучения, документи, заповеди, устави – в резултат на тяхното неспазване е получен този резултат. След като наблюдаващите прокурори по делото са преценили доказателствата – а те са значителни, са повдигнати обвиненията. В резултат на действията или бездействията на командира, които са правно регламентирани, е настъпил този резултат”, това съобщи днес говорителят на военно-окръжната прокуратура на София капитан Евгения Деянова.

Капитан Деянова уточни, че на база гласни съобщения е станало ясно, че Орлов е разпоредил снижаването на пилотирания самолет на височина, за която майорът не е бил подготвен. На база на съдебно-инженерна и авиационна експертиза е повдигнато обвинението.

Припомняме, че майор Терзиев загина при нощни стрелби на полигон Шабла на 9 юни 2021 г. Заключението на Военна полиция бе, че основната причина за катастрофата е загуба на пространствена ориентация. Тези заключения бяха потвърдени и от записите на „черната кутия”.

Свързани теми

Предишна публикация
Мисията на Artemis 1
Следваща публикация
ВВС гасиха с два Ми-17 горски пожари
380 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Украински Су-27УБ катастрофира с американски летец на борда си

Украински двуместен изтребител Су-27УБ катастрофира вчера, 16 октомври 2018 г., в рамките на учението „Чистое небо – 2018“. При инцидента са загинали двама – украинският пилот и американския му колега.

Меню