Прокуратурата с обвинения по катастрофата с майор Терзиев

383 прочитания

Военно-окръжна прокуратура София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов във връзка с катастрофата от миналата година, при която загина летецът Валентин Терзиев. Освен това от Прокуратурата заявиха, че е възможно да има и други обвиняеми по случая.

„Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник М.О. за престъпление по чл.123, ал.1, вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК и по чл. 387, ал. 4, пр.2 вр. ал.2, пр.1, вр. ал. 1, пр. 3, във вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК.

Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на  стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не  забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т. (Валентин Терзиев – бел. ред.), тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.”, се казва в съобщението на Прокуратурата, което бе публикувано вчера, 7 ноември 2022 г.

Споменатите членове от Наказателния кодекс третират причиняване на смърт поради незнание или немърливост в рамките на занятие с повишена опасност, както и неизпълнение на служебните си задължения.

От полковник Орлов ще се търси и отговорност за разрушаването на изтребител МиГ-29, което според съобщението на Прокуратурата е причинило вреди на военното министерство в размер от малко над 9 млн. лева.

Днес, 8 ноември 2022 г., от Прокуратурата дадоха брифинг, на който се разбра, че е напълно възможно в близко бъдеще да има още обвиняеми за катастрофата на майор Терзиев.

„Въз основа на заключенията от експертизите е удостоверена вината на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата Граф Игнатиево полковник Методи Орлов. Има доказателства, че са нарушени един куп разпоредби, регламентиращи такъв тип обучения, документи, заповеди, устави – в резултат на тяхното неспазване е получен този резултат. След като наблюдаващите прокурори по делото са преценили доказателствата – а те са значителни, са повдигнати обвиненията. В резултат на действията или бездействията на командира, които са правно регламентирани, е настъпил този резултат”, това съобщи днес говорителят на военно-окръжната прокуратура на София капитан Евгения Деянова.

Капитан Деянова уточни, че на база гласни съобщения е станало ясно, че Орлов е разпоредил снижаването на пилотирания самолет на височина, за която майорът не е бил подготвен. На база на съдебно-инженерна и авиационна експертиза е повдигнато обвинението.

Припомняме, че майор Терзиев загина при нощни стрелби на полигон Шабла на 9 юни 2021 г. Заключението на Военна полиция бе, че основната причина за катастрофата е загуба на пространствена ориентация. Тези заключения бяха потвърдени и от записите на „черната кутия”.

Свързани теми

Предишна публикация
Мисията на Artemis 1
Следваща публикация
ВВС гасиха с два Ми-17 горски пожари
383 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нови инструктори на PC-9

От днес, 22 май 2018 г., отрядът на инструкторите във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се увеличи с още двама пилоти. Това съобщават от ВВС.

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

Меню