Прокуратурата с обвинения по катастрофата с майор Терзиев

385 прочитания

Военно-окръжна прокуратура София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов във връзка с катастрофата от миналата година, при която загина летецът Валентин Терзиев. Освен това от Прокуратурата заявиха, че е възможно да има и други обвиняеми по случая.

„Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник М.О. за престъпление по чл.123, ал.1, вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК и по чл. 387, ал. 4, пр.2 вр. ал.2, пр.1, вр. ал. 1, пр. 3, във вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК.

Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на  стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не  забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т. (Валентин Терзиев – бел. ред.), тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.”, се казва в съобщението на Прокуратурата, което бе публикувано вчера, 7 ноември 2022 г.

Споменатите членове от Наказателния кодекс третират причиняване на смърт поради незнание или немърливост в рамките на занятие с повишена опасност, както и неизпълнение на служебните си задължения.

От полковник Орлов ще се търси и отговорност за разрушаването на изтребител МиГ-29, което според съобщението на Прокуратурата е причинило вреди на военното министерство в размер от малко над 9 млн. лева.

Днес, 8 ноември 2022 г., от Прокуратурата дадоха брифинг, на който се разбра, че е напълно възможно в близко бъдеще да има още обвиняеми за катастрофата на майор Терзиев.

„Въз основа на заключенията от експертизите е удостоверена вината на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата Граф Игнатиево полковник Методи Орлов. Има доказателства, че са нарушени един куп разпоредби, регламентиращи такъв тип обучения, документи, заповеди, устави – в резултат на тяхното неспазване е получен този резултат. След като наблюдаващите прокурори по делото са преценили доказателствата – а те са значителни, са повдигнати обвиненията. В резултат на действията или бездействията на командира, които са правно регламентирани, е настъпил този резултат”, това съобщи днес говорителят на военно-окръжната прокуратура на София капитан Евгения Деянова.

Капитан Деянова уточни, че на база гласни съобщения е станало ясно, че Орлов е разпоредил снижаването на пилотирания самолет на височина, за която майорът не е бил подготвен. На база на съдебно-инженерна и авиационна експертиза е повдигнато обвинението.

Припомняме, че майор Терзиев загина при нощни стрелби на полигон Шабла на 9 юни 2021 г. Заключението на Военна полиция бе, че основната причина за катастрофата е загуба на пространствена ориентация. Тези заключения бяха потвърдени и от записите на „черната кутия”.

Свързани теми

Предишна публикация
Мисията на Artemis 1
Следваща публикация
ВВС гасиха с два Ми-17 горски пожари
385 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29К аварира в Индия

Палубен изтребител МиГ-29К е аварирал при излитане от авиобазата Ганза, край индийския град Гоа. Машината е от състава на индийските ВВС, а пилотът се е катапултирал успешно.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…
Меню