Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70

1K прочитания

Американската компания Lockheed Martin се похвали, че първият F-16 Block 70 (на водещата снимка) е бил сглобен на производствената линия в Грийнвил, Южна Каролина. Касае се за двуместен изтребител предназначен за Бахрейн.

„Lockheed Martin с гордост съобщава, че са завършени окончателното сглобяване, проверка (FACO) и всички фази на боядисване на първия изтребител F-16 Block 70, произведен в производственото съоръжение в Грийнвил, Южна Каролина. Самолетът сега се подготвя за първия си полет, който се очаква да се случи в началото на следващата година”, се казва в съобщение от компанията, което бе разпространено днес, 21 ноември 2022 г.

От Lockheed Martin още казват, че самолетът ще бъде предаден на ВВС на САЩ за изпитания в първото тримесечие на 2023 г. Те ще се проведат в авиобаза Едуардс. От компанията още казват, че в различен етап на сглобяване са и самолети предназначени за Словакия и България.

Бахрейн бе стартов клиент на Block 70/72. Страната подписа договор за 16 самолета през октомври 2017 г. Тогава се очакваше доставките да стартират в началото на 2021 г. Lockheed обаче се сблъскаха с множество трудности при рестартиране на производството на типа на новата линия за крайно сглобяване. Сега Бахрейн чака първите си доставки в началото на 2024 г. Словакия, която стана втория клиент на модификацията, очаква първите си F-16 в средата на 2024 г., а доставките за България се чакат в началото на 2025 г.

Lockheed Martin в момента разполага с 136 твърди поръчки за F-16 Block 70. Касае се за 16 самолета за Бахрейн, 14 за Словакия, осем за България, 66 броя за Тайван, 24 за Мароко и осем за Йордания.

В началото на ноември Народното събрание одобри покупката на още осем F-16 на стойност малко под $1,3 млрд., но все още не е подписан договора за това. Тяхната доставка се очаква да стане факт през 2027 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът ратифицира договора за още осем F-16
Следваща публикация
Мисията на Artemis 1
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню