Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70

1K прочитания

Американската компания Lockheed Martin се похвали, че първият F-16 Block 70 (на водещата снимка) е бил сглобен на производствената линия в Грийнвил, Южна Каролина. Касае се за двуместен изтребител предназначен за Бахрейн.

„Lockheed Martin с гордост съобщава, че са завършени окончателното сглобяване, проверка (FACO) и всички фази на боядисване на първия изтребител F-16 Block 70, произведен в производственото съоръжение в Грийнвил, Южна Каролина. Самолетът сега се подготвя за първия си полет, който се очаква да се случи в началото на следващата година”, се казва в съобщение от компанията, което бе разпространено днес, 21 ноември 2022 г.

От Lockheed Martin още казват, че самолетът ще бъде предаден на ВВС на САЩ за изпитания в първото тримесечие на 2023 г. Те ще се проведат в авиобаза Едуардс. От компанията още казват, че в различен етап на сглобяване са и самолети предназначени за Словакия и България.

Бахрейн бе стартов клиент на Block 70/72. Страната подписа договор за 16 самолета през октомври 2017 г. Тогава се очакваше доставките да стартират в началото на 2021 г. Lockheed обаче се сблъскаха с множество трудности при рестартиране на производството на типа на новата линия за крайно сглобяване. Сега Бахрейн чака първите си доставки в началото на 2024 г. Словакия, която стана втория клиент на модификацията, очаква първите си F-16 в средата на 2024 г., а доставките за България се чакат в началото на 2025 г.

Lockheed Martin в момента разполага с 136 твърди поръчки за F-16 Block 70. Касае се за 16 самолета за Бахрейн, 14 за Словакия, осем за България, 66 броя за Тайван, 24 за Мароко и осем за Йордания.

В началото на ноември Народното събрание одобри покупката на още осем F-16 на стойност малко под $1,3 млрд., но все още не е подписан договора за това. Тяхната доставка се очаква да стане факт през 2027 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът ратифицира договора за още осем F-16
Следваща публикация
Мисията на Artemis 1
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

МО търси пиросредства за военната авиация

Министерство на отбраната пусна на 17 януари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на пиросредства в интерес на бойната авиация на България. Стойността на договора може да достигне до 1,05 млн. лева без ДДС.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Меню