Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70

1K прочитания

Американската компания Lockheed Martin се похвали, че първият F-16 Block 70 (на водещата снимка) е бил сглобен на производствената линия в Грийнвил, Южна Каролина. Касае се за двуместен изтребител предназначен за Бахрейн.

„Lockheed Martin с гордост съобщава, че са завършени окончателното сглобяване, проверка (FACO) и всички фази на боядисване на първия изтребител F-16 Block 70, произведен в производственото съоръжение в Грийнвил, Южна Каролина. Самолетът сега се подготвя за първия си полет, който се очаква да се случи в началото на следващата година”, се казва в съобщение от компанията, което бе разпространено днес, 21 ноември 2022 г.

От Lockheed Martin още казват, че самолетът ще бъде предаден на ВВС на САЩ за изпитания в първото тримесечие на 2023 г. Те ще се проведат в авиобаза Едуардс. От компанията още казват, че в различен етап на сглобяване са и самолети предназначени за Словакия и България.

Бахрейн бе стартов клиент на Block 70/72. Страната подписа договор за 16 самолета през октомври 2017 г. Тогава се очакваше доставките да стартират в началото на 2021 г. Lockheed обаче се сблъскаха с множество трудности при рестартиране на производството на типа на новата линия за крайно сглобяване. Сега Бахрейн чака първите си доставки в началото на 2024 г. Словакия, която стана втория клиент на модификацията, очаква първите си F-16 в средата на 2024 г., а доставките за България се чакат в началото на 2025 г.

Lockheed Martin в момента разполага с 136 твърди поръчки за F-16 Block 70. Касае се за 16 самолета за Бахрейн, 14 за Словакия, осем за България, 66 броя за Тайван, 24 за Мароко и осем за Йордания.

В началото на ноември Народното събрание одобри покупката на още осем F-16 на стойност малко под $1,3 млрд., но все още не е подписан договора за това. Тяхната доставка се очаква да стане факт през 2027 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът ратифицира договора за още осем F-16
Следваща публикация
Мисията на Artemis 1
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха

Няколко водещи израелски медии обявиха, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е победила в Хърватска, но информацията бе отречена от хърватски официални лица и институции.

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

Меню