Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70

989 прочитания

Американската компания Lockheed Martin се похвали, че първият F-16 Block 70 (на водещата снимка) е бил сглобен на производствената линия в Грийнвил, Южна Каролина. Касае се за двуместен изтребител предназначен за Бахрейн.

„Lockheed Martin с гордост съобщава, че са завършени окончателното сглобяване, проверка (FACO) и всички фази на боядисване на първия изтребител F-16 Block 70, произведен в производственото съоръжение в Грийнвил, Южна Каролина. Самолетът сега се подготвя за първия си полет, който се очаква да се случи в началото на следващата година”, се казва в съобщение от компанията, което бе разпространено днес, 21 ноември 2022 г.

От Lockheed Martin още казват, че самолетът ще бъде предаден на ВВС на САЩ за изпитания в първото тримесечие на 2023 г. Те ще се проведат в авиобаза Едуардс. От компанията още казват, че в различен етап на сглобяване са и самолети предназначени за Словакия и България.

Бахрейн бе стартов клиент на Block 70/72. Страната подписа договор за 16 самолета през октомври 2017 г. Тогава се очакваше доставките да стартират в началото на 2021 г. Lockheed обаче се сблъскаха с множество трудности при рестартиране на производството на типа на новата линия за крайно сглобяване. Сега Бахрейн чака първите си доставки в началото на 2024 г. Словакия, която стана втория клиент на модификацията, очаква първите си F-16 в средата на 2024 г., а доставките за България се чакат в началото на 2025 г.

Lockheed Martin в момента разполага с 136 твърди поръчки за F-16 Block 70. Касае се за 16 самолета за Бахрейн, 14 за Словакия, осем за България, 66 броя за Тайван, 24 за Мароко и осем за Йордания.

В началото на ноември Народното събрание одобри покупката на още осем F-16 на стойност малко под $1,3 млрд., но все още не е подписан договора за това. Тяхната доставка се очаква да стане факт през 2027 г.

Свързани теми

Следваща публикация
Мисията на Artemis 1
989 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29

МО и ВВС не могат да вкарат в експлоатация новодоставените двигатели РД-33 предназначени за изтребителите МиГ-29. Причината са документални проблеми. Това стана ясно днес, 19 октомври 2017 г., по време на изслушване на представители на МО пред Комисията по отбрана към Народното събрание.

Гръцките ВВС ще охраняват небето на Македония

Гръцките ВВС ще извършват мисията „ер полисинг” над Македония, след присъединяването на страната в НАТО. За това са се споразумели днес, 2 април 2019 г., премиерите на Гърция и Македония.

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

Меню