Провали се обществената поръчка за покупка на вертолети за HEMS

299 прочитания

Обществената поръчка за доставка на шест вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) бе прекратена на 23 ноември 2022 г. от служебния заместник-министър на здравеопазването д-р Тома Томов. Това става ясно от документи, публикувани на електронния портал за обществени поръчки.

В решението за прекратяване на процедурата е записано, че това става, тъй като офертата на единственият участник надвишава проектобюджета, който е залегнал в обществената поръчка. България искаше да се сдобие с шест вертолета за HEMS на стойност от 102,6 млн. лева без ДДС, докато офертата на италианската компания Leonardo е за 123,4 млн. лева без ДДС.

Припомняме, че на 19 юли 2022 г. Министерство на здравеопазването стартира процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на шест вертолета. Доставката на първия трябваше да стане факт до 1 декември 2023 г., а останалите пет да се доставят през шест месеца. Офертите трябваше да се подават до 1 септември, но в последствие, по искане на потенциални участници в процедурата, срокът бе удължен до 30 септември.

При подаване на офертата си компанията Leonardo е предала на здравното ведомство и писмо, в което дава интересен поглед към българските изисквания. Компанията заявява, че има интерес да участва в конкурса, но не може да го направи в рамките на зададения бюджет, поради рязкото повишаване на стойността на енергоизточниците, оборудването и други, проблеми във веригите за доставка, както и заради нестабилното международно положение. Същите причини се посочват и за големите трудности за доставка на първия вертолет до декември догодина.

Може да се спекулира, че подобни са били причините, поради които потенциалните участници Bell и Airbus Helicopters въобще не са си направили труд да подготвят и подадат оферта.

Пазарното проучване по програмата бе направено през лятото на 2020 г., като програмата бе заложена с цени актуални към този момент. Много неща, обаче се промениха и то значително в следващите малко повече от две години. Пандемията от COVID-19 създаде огромни трудности с веригите за доставка в световен мащаб. Отделно стартираха тежки инфлационни процеси, а за капак и курса на долара спрямо еврото (за което е вързан и българския лев) достигна рекордно високи нива.

Всичко това правят цените заложени през 2020 г. нереалистични, положение, което е било факт и към момента на стартиране на поръчката.

Искането за доставка на първия вертолет до декември 2023 г. също е проблемно. Българската страна иска това, тъй като финансирането на тази машина става по оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 и всички проекти по нея трябва да са приключили в края на 2023 г.

Всъщност, въпросните малко под 20 млн. от тази оперативна програма са единствените реални средства, които България има в момента за проекта за изграждане на система за HEMS. Останалата част от средствата трябва да дойдат по линия на т.нар. „Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България” от ЕС. Там, обаче все още няма плащания, като са нужни и редица законови промени от българска страна, които са далеч от приключване и затова тази част от доставката е под условие.

Отделно, България трябва да инвестира в изграждане на инфраструктура по проекта. Става въпрос за шест площадки разположени из страната. Предварителните планове бяха това да стане факт в рамките на около 12 млн. лева с ДДС, но високата инфлация и рязкото поскъпване на строителството може би ще направи и тези разчети проблематични.

На този фон, от здравното министерство излязоха с прессъобщение, в което се казва, че към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проект „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ – част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

„С цел преценка и анализ на условията, при които би могъл успешно да бъде възложен и изпълнен проектът за спешната медицинска помощ по въздух, в Министерството на здравеопазването се сформира работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и, в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата”, пише в съобщението на министерството.

Какви варианти ще разгледа въпросната комисия, предстои да видим, но ако ще се ползват средствата от оперативна програма „Региони в растеж”, то решенията трябва да се взимат много бързо.

Паралелно със стартирането на поръчката, кабинета „Петков” в последните дни на управлението си създаде и държавно акционерно дружество „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД. За изпълнителен директор бе назначен бившия депутат от ПП Георги Гвоздейков, а в управителния съвет влезе още и Георги Клисурски, който бе съветник на бившия вицепремиер Асен Василев. През октомври, обаче бе стартиран конкурс за избор на нов управителен съвет на дружеството, тъй като настоящият е бил назначен без конкурс.

През ноември пък, служебният министър на транспорта Христо Алексиев се похвали с факта, че компанията е започнала да наема екипажи.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 22
Следваща публикация
Парламентът ратифицира договора за още осем F-16
299 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Меню