Leonardo M-346FA – високотехнологично и ефективно решение, както за бой, така и за тренинг

1K прочитания

Платена публикация

Развитие на M-346 AJT (Advanced Jet Trainer), най-модерният учебен самолет за напреднало обучение, M-346FA или Fighter Attack, задоволява едновременно оперативните и тренировъчни необходимости на най-напредналите ВВС по света. Самолетът може да бъде доставен бързо и има възможност да изпълнява широк спектър от задачи по отбрана на въздушното пространство, мисии по „ер полисинг” и задачи „въздух – земя”. Всичко това, се изпълнява по икономичен начин, като в същото време се дава най-доброто напреднало и преходно към изтребител пилотско обучение, благодарение на изключително модерната интегрирана тренировъчна система. Характеристиките му и неговата гъвкавост в изпълнение на различни мисии, прави този самолет пълноценна многоцелева платформа, която може да „разтоварва” по-тежките изтребители от значителна част от техните задачи, всичко това на много по-ниска цена за един летателен час. Така той допълва по-скъпите бойни самолети на пазара.

M-346FA има седем точки за окачване, които могат да поемат широк спектър от въоръжение предназначено за решаване на задачи „въздух – въздух” и „въздух – земя”. Те могат да имат инфрачервено, радарно, лазерно/GPS насочване, както могат да са неуправляеми. На точките могат да се поставят оръдейни, разузнавателни и целеоказващи контейнери, както и контейнери за РЕБ. Всичко това е свързано с нашлемните системи за изобразяване (HMD), с които разполагат и двамата пилоти. Самолетът е оборудван с многорежимен радар Grifo-M346, който има запитвач „свой – чужд” (IFF). Те са разработени от Leonardo и са надеждно и способно решение, което има голяма далечина на откриване и способност за проследяване на няколко цели при различни сценарии. Осигурява се радарна картина с висока резолюция, и възможно за радарно оказване на цели с използване на HMD. Самолетът разполага с интегрирана система за самозащита DASS и има различни способности, които осигуряват висока безопасност на полетите, включително система за предупреждение за сближаване със земята GPWS. Модерната мрежовоцентрична система за комуникация, включва криптирана връзка и тактически дейта-линк, които осигуряват пълна съвместимост при комплексни оперативни сценарии. Доказаната система за дозареждане във въздуха удължава и без това сериозната продължителност на полета.

M-346FA запазва всички способности на варианта AJT, който осигурява най-модерното напреднало и преходно към реактивен изтребител обучение. Учебният вариант е специално създаден за да осигурява широк спектър от тренировъчни способности, висока надеждност и изключителна ефективност. Сериозните височинно-скоростни характеристики, голяма тяговъоръженост и ненатоварващ пилотаж, правят маневреността на M-346 сходна с тази на модерни бойни самолети, като Eurofighter Typhoon, the F-15, F-16, Rafale, МиГ-35 или F-35. Това максимализира тренировъчната ефективност и намалява летателните часове, които са нужни за преминаване към боен самолет.

Споменатите по-горе качества, както и голямата скороподемност и висока скорост на малка височина с окачено въоръжение, дават на въоръжената версия на самолета високи бойни способности, които успешно ще допълват новите F-16, които ще постъпят на въоръжение в българските ВВС в следващите години.

Интегрираната тренировъчна система на M-346 в момента е най-модерното решение на пазара. Тя включва интегрираната тактическа учебна система на борда на самолета, много модерен симулатор и наземен учебен комплекс. Всички те вече се използват от италианските ВВС.

Самолетът в полет може да се свързва със симулатори на земята, които в реално време да участват в единна тактическа тренировъчна среда, която се генерира. Тя включва виртуални противници, съюзници, цели и въоръжение. Това дава възможност, бъдещите бойни пилоти да тренират всевъзможни сценарии в процеса на обучение.

Въоръжената версия на M-346 има същите учебни способности, както тренировъчната версия, което позволява безболезнено преминаване от учебни в реални мисии, без да трябва да се сменя самолета.

Наскоро флотът от M-346 премина 100 000 часа във въздуха. Това потвърждава, че клиентите могат да разчитат на голям процент изправни самолети, които са модерни, сигурни и напълно развити. Над 100 броя M-346 са поръчани от ВВС по света, като например Италия, Израел, Полша, Сингапур, Гърция и Катар. Самолетите са в основата на учебния център International Flight Training School (IFTS), който е джойнт венчър между италианските ВВС и Leonardo. Там, на високо ниво, се обучават пилоти от множество различни държави, като например Япония, Германия, Катар и Сингапур.

M-346FA вече е доставен на първия си клиент и се забелязва нарастващ интерес към него от ВВС на различни страни. Силният интерес е разбираем, тъй като това е модерно решение от Leonardo, както за решаване на тактически задачи, така и за отговаряне на нуждата от модерно пилотско обучение.

Свързани теми

Предишна публикация
F-16 Block 70 извърши първия си полет
Следваща публикация
Показаха първия B-21
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

Сенегал става стартов клиент на L-39NG

Сенегал става стартов клиент на новия чешки учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Това съобщи производителят Aero Vodochody на 4 април 2018 г.

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…
Меню