Leonardo M-346FA – високотехнологично и ефективно решение, както за бой, така и за тренинг

1K прочитания

Платена публикация

Развитие на M-346 AJT (Advanced Jet Trainer), най-модерният учебен самолет за напреднало обучение, M-346FA или Fighter Attack, задоволява едновременно оперативните и тренировъчни необходимости на най-напредналите ВВС по света. Самолетът може да бъде доставен бързо и има възможност да изпълнява широк спектър от задачи по отбрана на въздушното пространство, мисии по „ер полисинг” и задачи „въздух – земя”. Всичко това, се изпълнява по икономичен начин, като в същото време се дава най-доброто напреднало и преходно към изтребител пилотско обучение, благодарение на изключително модерната интегрирана тренировъчна система. Характеристиките му и неговата гъвкавост в изпълнение на различни мисии, прави този самолет пълноценна многоцелева платформа, която може да „разтоварва” по-тежките изтребители от значителна част от техните задачи, всичко това на много по-ниска цена за един летателен час. Така той допълва по-скъпите бойни самолети на пазара.

M-346FA има седем точки за окачване, които могат да поемат широк спектър от въоръжение предназначено за решаване на задачи „въздух – въздух” и „въздух – земя”. Те могат да имат инфрачервено, радарно, лазерно/GPS насочване, както могат да са неуправляеми. На точките могат да се поставят оръдейни, разузнавателни и целеоказващи контейнери, както и контейнери за РЕБ. Всичко това е свързано с нашлемните системи за изобразяване (HMD), с които разполагат и двамата пилоти. Самолетът е оборудван с многорежимен радар Grifo-M346, който има запитвач „свой – чужд” (IFF). Те са разработени от Leonardo и са надеждно и способно решение, което има голяма далечина на откриване и способност за проследяване на няколко цели при различни сценарии. Осигурява се радарна картина с висока резолюция, и възможно за радарно оказване на цели с използване на HMD. Самолетът разполага с интегрирана система за самозащита DASS и има различни способности, които осигуряват висока безопасност на полетите, включително система за предупреждение за сближаване със земята GPWS. Модерната мрежовоцентрична система за комуникация, включва криптирана връзка и тактически дейта-линк, които осигуряват пълна съвместимост при комплексни оперативни сценарии. Доказаната система за дозареждане във въздуха удължава и без това сериозната продължителност на полета.

M-346FA запазва всички способности на варианта AJT, който осигурява най-модерното напреднало и преходно към реактивен изтребител обучение. Учебният вариант е специално създаден за да осигурява широк спектър от тренировъчни способности, висока надеждност и изключителна ефективност. Сериозните височинно-скоростни характеристики, голяма тяговъоръженост и ненатоварващ пилотаж, правят маневреността на M-346 сходна с тази на модерни бойни самолети, като Eurofighter Typhoon, the F-15, F-16, Rafale, МиГ-35 или F-35. Това максимализира тренировъчната ефективност и намалява летателните часове, които са нужни за преминаване към боен самолет.

Споменатите по-горе качества, както и голямата скороподемност и висока скорост на малка височина с окачено въоръжение, дават на въоръжената версия на самолета високи бойни способности, които успешно ще допълват новите F-16, които ще постъпят на въоръжение в българските ВВС в следващите години.

Интегрираната тренировъчна система на M-346 в момента е най-модерното решение на пазара. Тя включва интегрираната тактическа учебна система на борда на самолета, много модерен симулатор и наземен учебен комплекс. Всички те вече се използват от италианските ВВС.

Самолетът в полет може да се свързва със симулатори на земята, които в реално време да участват в единна тактическа тренировъчна среда, която се генерира. Тя включва виртуални противници, съюзници, цели и въоръжение. Това дава възможност, бъдещите бойни пилоти да тренират всевъзможни сценарии в процеса на обучение.

Въоръжената версия на M-346 има същите учебни способности, както тренировъчната версия, което позволява безболезнено преминаване от учебни в реални мисии, без да трябва да се сменя самолета.

Наскоро флотът от M-346 премина 100 000 часа във въздуха. Това потвърждава, че клиентите могат да разчитат на голям процент изправни самолети, които са модерни, сигурни и напълно развити. Над 100 броя M-346 са поръчани от ВВС по света, като например Италия, Израел, Полша, Сингапур, Гърция и Катар. Самолетите са в основата на учебния център International Flight Training School (IFTS), който е джойнт венчър между италианските ВВС и Leonardo. Там, на високо ниво, се обучават пилоти от множество различни държави, като например Япония, Германия, Катар и Сингапур.

M-346FA вече е доставен на първия си клиент и се забелязва нарастващ интерес към него от ВВС на различни страни. Силният интерес е разбираем, тъй като това е модерно решение от Leonardo, както за решаване на тактически задачи, така и за отговаряне на нуждата от модерно пилотско обучение.

Свързани теми

Предишна публикация
F-16 Block 70 извърши първия си полет
Следваща публикация
Показаха първия B-21
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EASA сертифицира AW109 Trekker

Най-новият вариант на моделното семейство АW109 на италианския производител Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) – Trekker (пешеходец), получи в края на декември типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

Открит летателен ден в Долна Митрополия за 12 април

На 12 април 2019 г. Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще бъде домакин на открит летателен ден по повод честването на 40 години от полета на първия български космонавт и Международния ден на авиацията и космонавтиката 12-ти април. Това съобщиха от учебната база.

Италия поръчва още M-345

Италия е подписала за още 13 реактивни учебно-тренировъчни самолети Leonardo M-345. Стойността на сделката е €300 млн.

Виетнам купува L-39NG

Виетнам купува 12 броя учебно-тренировъчни самолета Aero Vodochody L-39NG. Това съобщи днес, 15 февруари 2021…
Меню