Стартира приема за ВВВУ

373 прочитания

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ започна кампания по прием на курсанти за учебната 2023/2024 година. Това съобщи Валя Минкова, цитирана от БТА, старши експерт в учебното заведение.

За нуждите на Министерството на отбраната ще бъдат приети 18 курсанти в специализация „летец-пилот“ и още един в полза на вертолетния отряд на Министерството на вътрешните работи.

Обявени са и девет места за ръководител на полети, както и за специализациите „Летателни апарати и авиационни двигатели“ – девет места обучаеми, „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“ – седем места и „Логистика на формированията от Военновъздушните сили“ – пет места.

Курсантите летци-пилоти ще завършват и пълен курс за придобиване на правоспособност за любител-пилот на самолет – PPL (A). По време на обучението си, което е на пълна държавна издръжка, всички курсанти получават лаптоп.

Първият ранен прием ще започне на 1 февруари 2023 г., добави Минкова. Документи за кандидатстване се подават всеки работен ден във ВВВУ „Георги Бенковски“, в Изнесения комплекс за авиационно обучение в Плевен (ИКАО), както и във военните окръжия по местоживеене на кандидата. Има възможност и за подаване на документи онлайн чрез сайта на училището.

БТА припомня, че преди седмица в присъствието на президента на Република България Румен Радев бе открит Изнесеният комплекс за авиационно образование на ВВВУ „Георги Бенковски“. Предвижда се в него да се провеждат и приемните изпити на кандидат-курсантите.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС успешно транспортираха бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 23
373 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

alt

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА – 1

Евгени АНДОНОВ разказва за един от най-старателно скриваните моменти от развитието на ВВС на НРБ през 70-те и 80-те години, а именно създаването на възможности българските бойни самолети да използват ядрено оръжие и обучението на летателния и техническия състав за това.

Меню