ВВС помогнаха при донорска ситуация

39 прочитания

Рано днес, 31 януари 2023 г. в 06,58 часа, екипаж от 16-а авиобаза Враждебна излетя с транспортен самолет C-27J Spartan от летище София за летище Варна с цел осигуряване на въздушен транспорт на медицински екип. Това съобщиха от МО.

На борда на самолета се намираше и 5-членен екип от медицински специалисти на УМБАЛ „Александровска“. Подготовката за полета започна в 05,00 часа от наземен състав инженери и логистици със старши на групата лейтенант Мартин Георгиев.

При стриктно спазване на мерките за безопасност, отчитайки  метеорологичните условия, които оказват влияние върху полета,  екипажът с командир капитан Николай Георгиев изпълни успешно задачата и в 17,55 часа самолетът кацна обратно на летище София. Медицинският екип беше транспортиран успешно при създадената донорска ситуация, благодарение на високата подготовка и професионализма на военнослужещите от ВВС.

Вчера самолет C-27J бе задействан за извършване на медицинска евакуация на новородено бебе от Варна. Днес бе съобщено, че то е в тежко, но стабилно състояние, а прогнозите са добри.

Д-р Радка Масларска, ръководител на медицинския екип, участвал в санитарната евакуация по въздух на 19-дневно бебе от Варна до София, коментира пред БНР:

„Изключително тежък беше транспортът заради това, че апаратурата трябваше да бъде разположена в самолета. За това се погрижиха бордните инженери и пилотите, които се съобразиха с изискванията за височината полета. Това е най-подходящият транспорт, в друг случай транспортът би отнел 7-8 часа. Призивът е България да може да предоставя такъв транспорт за всички, които са в такова състояние“.

Свързани теми

Предишна публикация
Два български C-27J излетяха в помощ на Турция
Следваща публикация
ВВС успешно транспортираха бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

ВВС тренира оцеляване и евакуация на вода

От 22 до 28 юли 2018 г. се проведе тренировъчно занятие „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”. Това съобщават от ВВС.

Меню