ВВС помогнаха при донорска ситуация

39 прочитания

Рано днес, 31 януари 2023 г. в 06,58 часа, екипаж от 16-а авиобаза Враждебна излетя с транспортен самолет C-27J Spartan от летище София за летище Варна с цел осигуряване на въздушен транспорт на медицински екип. Това съобщиха от МО.

На борда на самолета се намираше и 5-членен екип от медицински специалисти на УМБАЛ „Александровска“. Подготовката за полета започна в 05,00 часа от наземен състав инженери и логистици със старши на групата лейтенант Мартин Георгиев.

При стриктно спазване на мерките за безопасност, отчитайки  метеорологичните условия, които оказват влияние върху полета,  екипажът с командир капитан Николай Георгиев изпълни успешно задачата и в 17,55 часа самолетът кацна обратно на летище София. Медицинският екип беше транспортиран успешно при създадената донорска ситуация, благодарение на високата подготовка и професионализма на военнослужещите от ВВС.

Вчера самолет C-27J бе задействан за извършване на медицинска евакуация на новородено бебе от Варна. Днес бе съобщено, че то е в тежко, но стабилно състояние, а прогнозите са добри.

Д-р Радка Масларска, ръководител на медицинския екип, участвал в санитарната евакуация по въздух на 19-дневно бебе от Варна до София, коментира пред БНР:

„Изключително тежък беше транспортът заради това, че апаратурата трябваше да бъде разположена в самолета. За това се погрижиха бордните инженери и пилотите, които се съобразиха с изискванията за височината полета. Това е най-подходящият транспорт, в друг случай транспортът би отнел 7-8 часа. Призивът е България да може да предоставя такъв транспорт за всички, които са в такова състояние“.

Свързани теми

Предишна публикация
Два български C-27J излетяха в помощ на Турция
Следваща публикация
ВВС успешно транспортираха бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще има въздушен парад за Гергьовден

Български военни самолети и вертолети ще преминат над София в рамките на парада по случай Денят на храбростта и празник на Българската армия, който ще се проведе на 6 май 2018 г.

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Меню