ВВС помогнаха при донорска ситуация

39 прочитания

Рано днес, 31 януари 2023 г. в 06,58 часа, екипаж от 16-а авиобаза Враждебна излетя с транспортен самолет C-27J Spartan от летище София за летище Варна с цел осигуряване на въздушен транспорт на медицински екип. Това съобщиха от МО.

На борда на самолета се намираше и 5-членен екип от медицински специалисти на УМБАЛ „Александровска“. Подготовката за полета започна в 05,00 часа от наземен състав инженери и логистици със старши на групата лейтенант Мартин Георгиев.

При стриктно спазване на мерките за безопасност, отчитайки  метеорологичните условия, които оказват влияние върху полета,  екипажът с командир капитан Николай Георгиев изпълни успешно задачата и в 17,55 часа самолетът кацна обратно на летище София. Медицинският екип беше транспортиран успешно при създадената донорска ситуация, благодарение на високата подготовка и професионализма на военнослужещите от ВВС.

Вчера самолет C-27J бе задействан за извършване на медицинска евакуация на новородено бебе от Варна. Днес бе съобщено, че то е в тежко, но стабилно състояние, а прогнозите са добри.

Д-р Радка Масларска, ръководител на медицинския екип, участвал в санитарната евакуация по въздух на 19-дневно бебе от Варна до София, коментира пред БНР:

„Изключително тежък беше транспортът заради това, че апаратурата трябваше да бъде разположена в самолета. За това се погрижиха бордните инженери и пилотите, които се съобразиха с изискванията за височината полета. Това е най-подходящият транспорт, в друг случай транспортът би отнел 7-8 часа. Призивът е България да може да предоставя такъв транспорт за всички, които са в такова състояние“.

Свързани теми

Предишна публикация
Два български C-27J излетяха в помощ на Турция
Следваща публикация
ВВС успешно транспортираха бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ил-112В ще има нужда от доработка за да отговори на изискванията

Двудвигателнит военно-транспортен самолет Ил-112В ще има нужда от доработки, за да отговори на техническото задание на руското МО. Това съобщава информационната агенция „Интерфакс”, цитирайки собствени източници.

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Две фирми искат да поддържат българските L-39

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

Ден на отворените врати в Долна Митрополия

С много настроение премина Денят на отворени врати, организиран от ВВУБ „Георги Бенковски” по случай Международния ден на детето. Той се проведе днес, 1 юни 2018 г. Това съобщават от учебната авиобаза.

„Тракийска пепелянка“ – нещо повече

Тазгодишното издание на българо-американска тренировка от серията „Тракийски“, датираща от началото на десетилетието, беше нещо…
Меню