Два български C-27J излетяха в помощ на Турция

77 прочитания

 Два военно-транспортни самолета C-27J Spartan (бордни номера 072 и 073) от състава на 16-а авиобаза във Враждебна  излетяха в 12,47 и 12,52 часа днес, 6 февруари 2023 г., за летище Адана, за да транспортират екипите, с които България ще окаже помощ на Турция след разрушителното земетресение, което порази югоизточната част на страната. Това съобщиха от МО.

На борда на самолетите са спасителен екип от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община с екипировка и оборудване за оказване на първа помощ в такива ситуации. Заедно с тях са и два екипа от Военномедицинска академия в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра с екипировка и техническо оборудване. Медиците са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи. Българските военни медици имат опит от участие в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница.

Военнослужещите от авиобаза Враждебна са в готовност да изпълнят и допълнителни задачи по транспортиране на помощ за пострадалите хора в съседната държава.

Свързани теми

Следваща публикация
ВВС помогнаха при донорска ситуация
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

L-410 поднови полетите си у нас

На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.

Меню