Два български C-27J излетяха в помощ на Турция

76 прочитания

 Два военно-транспортни самолета C-27J Spartan (бордни номера 072 и 073) от състава на 16-а авиобаза във Враждебна  излетяха в 12,47 и 12,52 часа днес, 6 февруари 2023 г., за летище Адана, за да транспортират екипите, с които България ще окаже помощ на Турция след разрушителното земетресение, което порази югоизточната част на страната. Това съобщиха от МО.

На борда на самолетите са спасителен екип от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община с екипировка и оборудване за оказване на първа помощ в такива ситуации. Заедно с тях са и два екипа от Военномедицинска академия в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра с екипировка и техническо оборудване. Медиците са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи. Българските военни медици имат опит от участие в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница.

Военнослужещите от авиобаза Враждебна са в готовност да изпълнят и допълнителни задачи по транспортиране на помощ за пострадалите хора в съседната държава.

Свързани теми

Следваща публикация
ВВС помогнаха при донорска ситуация
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полковник Златаров като наблюдател преди боен полет с биплан Albatros C.III, 1918 г.

Откриха паметна плоча на полковник Васил Златаров

Паметна плоча в чест на първия командир на Въздухоплавателното отделение полковник Васил Златаров бе открита в столицата на ул. „Цар Иван Асен” 30. Това съобщи Военният телевизионен канал.

Възстановиха парашутните скокове с L-410

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Стартира „Шабла 2020”

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Меню