Българските C-27J продължават с полетите си до Турция

78 прочитания

Българските военно-транспортни самолети C-27J Spartan продължават с полетите си за доставка на спасителни екипи и специализирана техника до поразената от тежко земетресение Турция. Това съобщиха от ВВС днес, 7 януари 2023 г.

След, като вчера следобед два български Spartan доставиха в Турция спасителен екип на Столична община със специализираната му техника, вечерта бяха извършени още два полета за транспортиране на eкип от 12 спасители, два автомобила на БЧК с повишена проходимост и пет кучета от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

Командир на екипажа на самолет Spartan с борден номер 072 бе майор Веселин Асенов, помощник-командир – капитан Дичко Узунов, борден инженер – капитан Огнян Лидански и борден механик – старшина Васил Василев. Командир на екипажа на другият самолет C-27J  с борден номер 073 бе капитан Николай Георгиев, помощник-командир – подполковник Пламен Дончев, борден инженер – капитан Пламен Пехливанов и борден механик – старшина Емил Николов.

Самолетите излетяха в 22,45 часа и кацнаха на турското летище Адана в 01,15 часа на 7 февруари. В 05,15 часа, самолетите се приземиха обратно на летище София, като задачата по транспортирането на спасителните екипи и техника беше изпълнена успешно.

Подготовката на самолетите, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

По информация на БТА за утре, 8 февруари, е подготвен поне още един полет на български C-27J. На борда на машината ще лети лекарски екип от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Екипът ще се състои от повече от 10 лекари, като на по-късен етап ще бъдат изпратени и фелдшери, медицински сестри и парамедици.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Много вероятно е да спрем да носим дежурство по „ер полисинг”
Следваща публикация
И днес български C-27J летя до Турция
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Американски сенатори отново планират да блокират доставката на F-35 в Турция

Четирима американски сенатори са внесли за обсъждане проектозакон с който да се забрани доставката на F-35 на Турция, докато американското правителство не се убеди, че страната няма да получи зенитните системи С-400.

Стабилност на дъното

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Меню