Българските C-27J продължават с полетите си до Турция

78 прочитания

Българските военно-транспортни самолети C-27J Spartan продължават с полетите си за доставка на спасителни екипи и специализирана техника до поразената от тежко земетресение Турция. Това съобщиха от ВВС днес, 7 януари 2023 г.

След, като вчера следобед два български Spartan доставиха в Турция спасителен екип на Столична община със специализираната му техника, вечерта бяха извършени още два полета за транспортиране на eкип от 12 спасители, два автомобила на БЧК с повишена проходимост и пет кучета от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

Командир на екипажа на самолет Spartan с борден номер 072 бе майор Веселин Асенов, помощник-командир – капитан Дичко Узунов, борден инженер – капитан Огнян Лидански и борден механик – старшина Васил Василев. Командир на екипажа на другият самолет C-27J  с борден номер 073 бе капитан Николай Георгиев, помощник-командир – подполковник Пламен Дончев, борден инженер – капитан Пламен Пехливанов и борден механик – старшина Емил Николов.

Самолетите излетяха в 22,45 часа и кацнаха на турското летище Адана в 01,15 часа на 7 февруари. В 05,15 часа, самолетите се приземиха обратно на летище София, като задачата по транспортирането на спасителните екипи и техника беше изпълнена успешно.

Подготовката на самолетите, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

По информация на БТА за утре, 8 февруари, е подготвен поне още един полет на български C-27J. На борда на машината ще лети лекарски екип от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Екипът ще се състои от повече от 10 лекари, като на по-късен етап ще бъдат изпратени и фелдшери, медицински сестри и парамедици.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Много вероятно е да спрем да носим дежурство по „ер полисинг”
Следваща публикация
И днес български C-27J летя до Турция
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ден на отворените врати във Враждебна

Във връзка с Международният ден на авиацията и космонавтиката и 40-ата годишнина от космическия полет на първия български космонавт Георги Иванов, на 12 април 2019 г. (петък) 16-та транспортна авиогрупа Враждебна ще отвори врати за посетители. Това съобщиха оттам.

Меню