Българските C-27J продължават с полетите си до Турция

79 прочитания

Българските военно-транспортни самолети C-27J Spartan продължават с полетите си за доставка на спасителни екипи и специализирана техника до поразената от тежко земетресение Турция. Това съобщиха от ВВС днес, 7 януари 2023 г.

След, като вчера следобед два български Spartan доставиха в Турция спасителен екип на Столична община със специализираната му техника, вечерта бяха извършени още два полета за транспортиране на eкип от 12 спасители, два автомобила на БЧК с повишена проходимост и пет кучета от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

Командир на екипажа на самолет Spartan с борден номер 072 бе майор Веселин Асенов, помощник-командир – капитан Дичко Узунов, борден инженер – капитан Огнян Лидански и борден механик – старшина Васил Василев. Командир на екипажа на другият самолет C-27J  с борден номер 073 бе капитан Николай Георгиев, помощник-командир – подполковник Пламен Дончев, борден инженер – капитан Пламен Пехливанов и борден механик – старшина Емил Николов.

Самолетите излетяха в 22,45 часа и кацнаха на турското летище Адана в 01,15 часа на 7 февруари. В 05,15 часа, самолетите се приземиха обратно на летище София, като задачата по транспортирането на спасителните екипи и техника беше изпълнена успешно.

Подготовката на самолетите, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

По информация на БТА за утре, 8 февруари, е подготвен поне още един полет на български C-27J. На борда на машината ще лети лекарски екип от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Екипът ще се състои от повече от 10 лекари, като на по-късен етап ще бъдат изпратени и фелдшери, медицински сестри и парамедици.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Много вероятно е да спрем да носим дежурство по „ер полисинг”
Следваща публикация
И днес български C-27J летя до Турция
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полети в Граф Игнатиево за годината

Първият полет за 2019 г. бе изпълнен от командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров съвместно с капитан Борис Масларов на учебно-боен самолет МиГ-29 днес, 8 януари 2019 г. Това съобщиха от ВВС.

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Меню