Българските C-27J продължават с полетите си до Турция

69 прочитания

Българските военно-транспортни самолети C-27J Spartan продължават с полетите си за доставка на спасителни екипи и специализирана техника до поразената от тежко земетресение Турция. Това съобщиха от ВВС днес, 7 януари 2023 г.

След, като вчера следобед два български Spartan доставиха в Турция спасителен екип на Столична община със специализираната му техника, вечерта бяха извършени още два полета за транспортиране на eкип от 12 спасители, два автомобила на БЧК с повишена проходимост и пет кучета от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

Командир на екипажа на самолет Spartan с борден номер 072 бе майор Веселин Асенов, помощник-командир – капитан Дичко Узунов, борден инженер – капитан Огнян Лидански и борден механик – старшина Васил Василев. Командир на екипажа на другият самолет C-27J  с борден номер 073 бе капитан Николай Георгиев, помощник-командир – подполковник Пламен Дончев, борден инженер – капитан Пламен Пехливанов и борден механик – старшина Емил Николов.

Самолетите излетяха в 22,45 часа и кацнаха на турското летище Адана в 01,15 часа на 7 февруари. В 05,15 часа, самолетите се приземиха обратно на летище София, като задачата по транспортирането на спасителните екипи и техника беше изпълнена успешно.

Подготовката на самолетите, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

По информация на БТА за утре, 8 февруари, е подготвен поне още един полет на български C-27J. На борда на машината ще лети лекарски екип от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Екипът ще се състои от повече от 10 лекари, като на по-късен етап ще бъдат изпратени и фелдшери, медицински сестри и парамедици.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Много вероятно е да спрем да носим дежурство по „ер полисинг”
Следваща публикация
И днес български C-27J летя до Турция
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Турция няма намерение да се отказва, нито от С-400, нито от F-35

Турция няма намерение да се отказва от покупката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, нито от покупката на изтребителите от следващо поколение F-35. Това е заявил турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от местни медии.

Меню