Българските C-27J продължават с полетите си до Турция

64 прочитания

Българските военно-транспортни самолети C-27J Spartan продължават с полетите си за доставка на спасителни екипи и специализирана техника до поразената от тежко земетресение Турция. Това съобщиха от ВВС днес, 7 януари 2023 г.

След, като вчера следобед два български Spartan доставиха в Турция спасителен екип на Столична община със специализираната му техника, вечерта бяха извършени още два полета за транспортиране на eкип от 12 спасители, два автомобила на БЧК с повишена проходимост и пет кучета от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

Командир на екипажа на самолет Spartan с борден номер 072 бе майор Веселин Асенов, помощник-командир – капитан Дичко Узунов, борден инженер – капитан Огнян Лидански и борден механик – старшина Васил Василев. Командир на екипажа на другият самолет C-27J  с борден номер 073 бе капитан Николай Георгиев, помощник-командир – подполковник Пламен Дончев, борден инженер – капитан Пламен Пехливанов и борден механик – старшина Емил Николов.

Самолетите излетяха в 22,45 часа и кацнаха на турското летище Адана в 01,15 часа на 7 февруари. В 05,15 часа, самолетите се приземиха обратно на летище София, като задачата по транспортирането на спасителните екипи и техника беше изпълнена успешно.

Подготовката на самолетите, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

По информация на БТА за утре, 8 февруари, е подготвен поне още един полет на български C-27J. На борда на машината ще лети лекарски екип от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Екипът ще се състои от повече от 10 лекари, като на по-късен етап ще бъдат изпратени и фелдшери, медицински сестри и парамедици.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Много вероятно е да спрем да носим дежурство по „ер полисинг”
Следваща публикация
И днес български C-27J летя до Турция
64 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А

Новият руски самолет-танкер Ил-78М-90А изпълни успешно своя първи полет днес, 25 януари 2018 г. Това съобщава ТАСС, цитирайки информационната служба на компанията „Илюшин”.

МО най-накрая избра доставчик на пиротехнически изделия

Министерство на отбраната най-накрая приключи избора на доставчик на барутни заряди и пиротехнически средства за нуждите на ВВС. Решението за избор на победител в процедурата е подписано на 22 март 2019 г. от министъра на отбраната.

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Меню