И днес български C-27J летя до Турция

82 прочитания

Днес, 8 февруари 2023 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та авиационна база транспортира 20 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за оказване на помощ при справяне с последствията от мощното земетресение, което разтърси Република Турция. Това съобщиха от ВВС.

Командир на екипажа на самолет C-27J „Spartan“ с борден номер 072 бе подполковник Пламен Дончев, помощник-командир – капитан Николай Калайджиев, борден инженер – майор Мирослав Пипев и борден механик – старшина Васил Василев.

Подготовката на самолета, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по Авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

Самолетът излетя за летище Адъмаян в 08,25 часа, а в 15,11 часа кацна обратно в София.

Това бе петият полет, който ВВС осигуриха в помощ на спасителните дейности в Турция. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

По-рано днес, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че се очаква утре, 9 февруари, към Турция да бъде осъществен още един полет. В събота полетите могат да бъдат и два, като се очаква да започне ротация на спасителните екипи, намиращи се в момента в Турция. Стоянов каза още, че ВВС са в постоянна готовност с два от трите си C-27J. Правителството е в постоянен контакт с Турция и са готови да откликнат на нови молби за помощ.

Свързани теми

Предишна публикация
Българските C-27J продължават с полетите си до Турция
Следваща публикация
Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

alt

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА – 1

Евгени АНДОНОВ разказва за един от най-старателно скриваните моменти от развитието на ВВС на НРБ през 70-те и 80-те години, а именно създаването на възможности българските бойни самолети да използват ядрено оръжие и обучението на летателния и техническия състав за това.

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

Генерал Стойков участва в разузнаване на времето над Шабла

Вторият ден от стрелбите на зенитния полигон на ВВС Шабла, започна с разузнаване на времето и оценка на метеорологичната обстановка в района на летище Балчик, както и на ЗП „Шабла“. Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков заедно с командирът на Базата за предно разполагане „Безмер“ полковник Валентин Иванов извършиха разузнавателен полет със самолет Су-25. Това съобщиха от ВВС.

Меню