И днес български C-27J летя до Турция

76 прочитания

Днес, 8 февруари 2023 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та авиационна база транспортира 20 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за оказване на помощ при справяне с последствията от мощното земетресение, което разтърси Република Турция. Това съобщиха от ВВС.

Командир на екипажа на самолет C-27J „Spartan“ с борден номер 072 бе подполковник Пламен Дончев, помощник-командир – капитан Николай Калайджиев, борден инженер – майор Мирослав Пипев и борден механик – старшина Васил Василев.

Подготовката на самолета, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по Авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

Самолетът излетя за летище Адъмаян в 08,25 часа, а в 15,11 часа кацна обратно в София.

Това бе петият полет, който ВВС осигуриха в помощ на спасителните дейности в Турция. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

По-рано днес, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че се очаква утре, 9 февруари, към Турция да бъде осъществен още един полет. В събота полетите могат да бъдат и два, като се очаква да започне ротация на спасителните екипи, намиращи се в момента в Турция. Стоянов каза още, че ВВС са в постоянна готовност с два от трите си C-27J. Правителството е в постоянен контакт с Турция и са готови да откликнат на нови молби за помощ.

Свързани теми

Предишна публикация
Българските C-27J продължават с полетите си до Турция
Следваща публикация
Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Курсанти с първи самостоятелен полет

Първокурсниците от факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” изпълниха първия си самостоятелен полет. Това съобщават от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”.

Учебно-методически сбор по безопасност на полетите във ВВС

В съответствие с План за дейността на Военновъздушните сили през учебната 2019 г. и в изпълнение на заповед на командира на ВВС на 8 и 9 април 2019 г. в Боровец се провежда учебно-методически сбор по безопасност на полетите под ръководството на генерал-майор Цанко Стойков. Това се съобщава от ВВС.

Приключи учението ETAP-C 18-2

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков връчи сертификатите на участниците в летателното учeние „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 18-2” (ETAP-C 18-2). Учението приключи вчера, 26 април 2018 г.

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Меню