И днес български C-27J летя до Турция

69 прочитания

Днес, 8 февруари 2023 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та авиационна база транспортира 20 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за оказване на помощ при справяне с последствията от мощното земетресение, което разтърси Република Турция. Това съобщиха от ВВС.

Командир на екипажа на самолет C-27J „Spartan“ с борден номер 072 бе подполковник Пламен Дончев, помощник-командир – капитан Николай Калайджиев, борден инженер – майор Мирослав Пипев и борден механик – старшина Васил Василев.

Подготовката на самолета, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по Авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

Самолетът излетя за летище Адъмаян в 08,25 часа, а в 15,11 часа кацна обратно в София.

Това бе петият полет, който ВВС осигуриха в помощ на спасителните дейности в Турция. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

По-рано днес, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че се очаква утре, 9 февруари, към Турция да бъде осъществен още един полет. В събота полетите могат да бъдат и два, като се очаква да започне ротация на спасителните екипи, намиращи се в момента в Турция. Стоянов каза още, че ВВС са в постоянна готовност с два от трите си C-27J. Правителството е в постоянен контакт с Турция и са готови да откликнат на нови молби за помощ.

Свързани теми

Предишна публикация
Българските C-27J продължават с полетите си до Турция
Следваща публикация
Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ с нови стъпки към отрязването на Турция от програмата F-35

САЩ направи нови стъпки, които в крайна сметка могат да доведат до изхвърлянето на Турция от програмата F-35. В понеделник Сенатът на САЩ гласува клауза към военния бюджет на страната за 2019 г., в който се залага забрана за експорта на F-35 в Турция.

МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на барутни заряди и пиротехнически изделия за авиационна техника. Стойността на договора ще достигне 500 000 лв. без ДДС.

Меню