И днес български C-27J летя до Турция

80 прочитания

Днес, 8 февруари 2023 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та авиационна база транспортира 20 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за оказване на помощ при справяне с последствията от мощното земетресение, което разтърси Република Турция. Това съобщиха от ВВС.

Командир на екипажа на самолет C-27J „Spartan“ с борден номер 072 бе подполковник Пламен Дончев, помощник-командир – капитан Николай Калайджиев, борден инженер – майор Мирослав Пипев и борден механик – старшина Васил Василев.

Подготовката на самолета, натоварването на имуществото и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по Авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

Самолетът излетя за летище Адъмаян в 08,25 часа, а в 15,11 часа кацна обратно в София.

Това бе петият полет, който ВВС осигуриха в помощ на спасителните дейности в Турция. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

По-рано днес, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че се очаква утре, 9 февруари, към Турция да бъде осъществен още един полет. В събота полетите могат да бъдат и два, като се очаква да започне ротация на спасителните екипи, намиращи се в момента в Турция. Стоянов каза още, че ВВС са в постоянна готовност с два от трите си C-27J. Правителството е в постоянен контакт с Турция и са готови да откликнат на нови молби за помощ.

Свързани теми

Предишна публикация
Българските C-27J продължават с полетите си до Турция
Следваща публикация
Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

Пакистан взима T129

Пакистан е подписал за 30 щурмови вертолети T129. Това е съобщил турският Институт по отбранителната индустрия, която координира програмата.

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…
Меню