Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция

104 прочитания

Със заповед на Министъра на отбраната на Република България от днес, 11 февруари 2023 г., два самолета C-27J Spartan от състава на 16-та авиационна база изпълниха полети от и до Турция за осигуряване ротацията на българските спасителни екипи и доставка на хуманитарна помощ. Това съобщиха от ВВС.

Сутринта, двата самолета транспортираха четири тона хуманитарна помощ (одяла и спални комплекти за 1000 души), осигурени от Българския Червен кръст, както и деветима спасители от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

Самолетите излетяха в 08,58 часа от летище София за летище Адана, Турция.

Командир на екипажа на самолет C-27J Spartan с борден номер 072 е майор Веселин Асенов, помощник-командир – подполковник Лазарин Лазаров, борден инженер – капитан Митко Гергов и борден механик – старшина Венцислав Нечев.

Командир на екипажа на самолет Spartan с борден номер 073 е капитан Евгени Златанов, помощник-командир – капитан Дичко Узунов, борден инженер – майор Мирослав Пипев и борден механик – старшина Евдокия Иванова.

Със същите самолети вечерта у нас се завърнаха първите изпратени спасители на БЧК и кучетата, които търсеха оцелели сред руините от катастрофалното земетресение в Южна Турция.

Подготовката на самолетите, натоварването на хуманитарната помощ и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

Свързани теми

Предишна публикация
И днес български C-27J летя до Турция
Следваща публикация
C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция
104 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

База КУН отбеляза шестата си годишнина

Днес, 3 юни 2018 г. с общ строй на Базата за командване, управление и наблюдение (База КУН) на Военновъздушните сили беше отбелязана нейната шеста годишнина. Това съобщават от ВВС.

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

ВВС с анализ за 2018 г.

Военновъздушните сили проведоха своя анализ за 2018 г. Това стана днес, 21 януари 2019 г. Като основни акценти бяха поставени върху изграждане на необходимите подготовки, личния състав и поддържане на безопасността на полетите.

Меню