Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция

96 прочитания

Със заповед на Министъра на отбраната на Република България от днес, 11 февруари 2023 г., два самолета C-27J Spartan от състава на 16-та авиационна база изпълниха полети от и до Турция за осигуряване ротацията на българските спасителни екипи и доставка на хуманитарна помощ. Това съобщиха от ВВС.

Сутринта, двата самолета транспортираха четири тона хуманитарна помощ (одяла и спални комплекти за 1000 души), осигурени от Българския Червен кръст, както и деветима спасители от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

Самолетите излетяха в 08,58 часа от летище София за летище Адана, Турция.

Командир на екипажа на самолет C-27J Spartan с борден номер 072 е майор Веселин Асенов, помощник-командир – подполковник Лазарин Лазаров, борден инженер – капитан Митко Гергов и борден механик – старшина Венцислав Нечев.

Командир на екипажа на самолет Spartan с борден номер 073 е капитан Евгени Златанов, помощник-командир – капитан Дичко Узунов, борден инженер – майор Мирослав Пипев и борден механик – старшина Евдокия Иванова.

Със същите самолети вечерта у нас се завърнаха първите изпратени спасители на БЧК и кучетата, които търсеха оцелели сред руините от катастрофалното земетресение в Южна Турция.

Подготовката на самолетите, натоварването на хуманитарната помощ и зареждането се проведе под ръководството на заместник-командира по авиационна техника и въоръжение на 16-та авиационна база – подполковник Велин Русков.

Свързани теми

Предишна публикация
И днес български C-27J летя до Турция
Следваща публикация
C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция
96 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Доставките на F-35 за Турция са блокирани

САЩ блокира всички бъдещи доставки на изтребителите от следващо поколение F-35 за Турция. Това стана, след като президентът Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната за финансовата 2019 г.

Меню