C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция

73 прочитания

Екипаж от 16-а авиационна база Враждебна с командир майор Веселин Асенов излетя с военно-транспортен самолет C-27J Spartan, днес, 16 февруари 2023 г., в 11,07 часа за ливанската столица Бейрут, със задача да транспортира хуманитарна помощ, която страната ни предоставя на пострадалите от земетресението в Сирия. Това съобщиха от МО.

Военно-транспортният самолет беше натоварен с 4,5 тона одеяла, спални комплекти, палатки, необходими за хората в разрушените населени места. След три часов полет, машината се приземи в Бейрут, където товарът бе разтоварен и приготвен за препращане към Сирия.

По-късно същия ден самолетът прелетя от Бейрут до турския град Адана, за да прибере екипите от Военномедицинска академия – София, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция. В продължение на десет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи заедно с местните спасители търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите.

В 21,30 часа българско време военно-транспортният самолет кацна на летище София. Медиците бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. За пореден път военнослужещите от Въоръжените ни сили доказаха, че са подготвени да изпълнят професионално своя дълг в помощ на пострадалите хора, се оказва още в съобщението на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция
Следваща публикация
Министър Стоянов: Единствената оферта за заместващ изтребител не е приемлива
73 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Завърши летателният стаж на първокурсниците

На 6 август 2018 г. във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха оттам.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Меню