C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция

81 прочитания

Екипаж от 16-а авиационна база Враждебна с командир майор Веселин Асенов излетя с военно-транспортен самолет C-27J Spartan, днес, 16 февруари 2023 г., в 11,07 часа за ливанската столица Бейрут, със задача да транспортира хуманитарна помощ, която страната ни предоставя на пострадалите от земетресението в Сирия. Това съобщиха от МО.

Военно-транспортният самолет беше натоварен с 4,5 тона одеяла, спални комплекти, палатки, необходими за хората в разрушените населени места. След три часов полет, машината се приземи в Бейрут, където товарът бе разтоварен и приготвен за препращане към Сирия.

По-късно същия ден самолетът прелетя от Бейрут до турския град Адана, за да прибере екипите от Военномедицинска академия – София, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция. В продължение на десет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи заедно с местните спасители търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите.

В 21,30 часа българско време военно-транспортният самолет кацна на летище София. Медиците бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. За пореден път военнослужещите от Въоръжените ни сили доказаха, че са подготвени да изпълнят професионално своя дълг в помощ на пострадалите хора, се оказва още в съобщението на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция
Следваща публикация
Министър Стоянов: Единствената оферта за заместващ изтребител не е приемлива
81 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Възстановяваме историческата справедливост при ВВВУ

Военният министър Красимир Каракачанов е заявил, че ще бъде възстановена историческата справедливост, при повторното създаване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и това няма да повлияе на другите два факултета на НВУ. Това е казал той на 10 април 2019 г., на правителственото заседание, което прие решението за възстановяване на ВВВУ.

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

Меню