C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция

81 прочитания

Екипаж от 16-а авиационна база Враждебна с командир майор Веселин Асенов излетя с военно-транспортен самолет C-27J Spartan, днес, 16 февруари 2023 г., в 11,07 часа за ливанската столица Бейрут, със задача да транспортира хуманитарна помощ, която страната ни предоставя на пострадалите от земетресението в Сирия. Това съобщиха от МО.

Военно-транспортният самолет беше натоварен с 4,5 тона одеяла, спални комплекти, палатки, необходими за хората в разрушените населени места. След три часов полет, машината се приземи в Бейрут, където товарът бе разтоварен и приготвен за препращане към Сирия.

По-късно същия ден самолетът прелетя от Бейрут до турския град Адана, за да прибере екипите от Военномедицинска академия – София, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция. В продължение на десет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи заедно с местните спасители търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите.

В 21,30 часа българско време военно-транспортният самолет кацна на летище София. Медиците бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. За пореден път военнослужещите от Въоръжените ни сили доказаха, че са подготвени да изпълнят професионално своя дълг в помощ на пострадалите хора, се оказва още в съобщението на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция
Следваща публикация
Министър Стоянов: Единствената оферта за заместващ изтребител не е приемлива
81 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС отново търси да купи Bambi Bucket

Военновъздушните сили на България са стартирали нова процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на две системи за гасене на пожар Bambi Bucket. Предишната процедура за това се провали през октомври.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

Меню