C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция

79 прочитания

Екипаж от 16-а авиационна база Враждебна с командир майор Веселин Асенов излетя с военно-транспортен самолет C-27J Spartan, днес, 16 февруари 2023 г., в 11,07 часа за ливанската столица Бейрут, със задача да транспортира хуманитарна помощ, която страната ни предоставя на пострадалите от земетресението в Сирия. Това съобщиха от МО.

Военно-транспортният самолет беше натоварен с 4,5 тона одеяла, спални комплекти, палатки, необходими за хората в разрушените населени места. След три часов полет, машината се приземи в Бейрут, където товарът бе разтоварен и приготвен за препращане към Сирия.

По-късно същия ден самолетът прелетя от Бейрут до турския град Адана, за да прибере екипите от Военномедицинска академия – София, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция. В продължение на десет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи заедно с местните спасители търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите.

В 21,30 часа българско време военно-транспортният самолет кацна на летище София. Медиците бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. За пореден път военнослужещите от Въоръжените ни сили доказаха, че са подготвени да изпълнят професионално своя дълг в помощ на пострадалите хора, се оказва още в съобщението на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Български C-27J осигуриха и днес въздушен мост до Турция
Следваща публикация
Министър Стоянов: Единствената оферта за заместващ изтребител не е приемлива
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

80 години от първия полет на Ил-2

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.

Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.

Премиерът Бойко Борисов се е отдал на неясно насочен гняв във връзка със ситуацията с военната ни авиация. Това е станало на правителственото заседание, провело се на 28 ноември 2018 г. За това се чете в публикуваната стенограма от заседанието.

CN-235 катастрофира в Турция

Военно-транспортен самолет CN-235M-100 от състава на турските ВВС е катастрофирал днес, 17 януари 2018 г., в южната част на страната. При инцидента е загинал тричленният екипаж.

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Меню