Министър Стоянов: Единствената оферта за заместващ изтребител не е приемлива

539 прочитания

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че към момента е получена само една оферта за т.нар. „заместващ изтребител”, която обаче не е приемлива. Той все пак отбеляза, че продължава да се надява, че ще получи приемлива оферта. Това каза той днес, 20 февруари 2023 г. в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Има една оферта за заместващ изтребител, която ни е представена, но няма смисъл да я коментирам, защото не е приемлива”, обяви Стоянов.

На уточняващия въпрос, какво прави офертата неприемлива, министърът на отбраната отговори, че финансовата ѝ част е твърде голяма и се касаело за покупка на нови изтребители.

Припомняме, че преди две седмици Стоянов каза, че е дал срок за подаване на окончателни оферти до 15 февруари на страните, които потенциално могат да предоставят такива заместващи платформи. От отговора му излиза, че само една държава се е вместила във въпросния срок.

Министър Стоянов по-рано каза, че разговорите за заместващия изтребител са с Израел за F-16 Block 30, с Швеция за Gripen и с Франция за Mirage 2000-5. Предвид, че Франция не произвежда Mirage 2000 от 2006 г., а Израел никога не е бил производител на F-16, може да се предположи, че единствената оферта е дошла от Швеция.

Министърът на отбраната, обаче даде да се разбере, че не затваря страницата със заместващата платформа.

„Водим разговори с Израел, Франция и Швеция. Надявам се да получим нещо разумно като предложение”, каза той.

Стоянов отбеляза, че в момента мисията „ер полисинг” се поддържа от българските ВВС с изтребители МиГ-29 и не пропусна да благодари на инженерно-техническия и летателния състав за усилията му в тази посока.

Военният министър отбеляза, че в момента се водят множество разговори за осигуряване на поддръжка за наличните МиГ-29. Освен с Полша се водели разговор и с друга съюзническа страна, а разговори имало и с неназована азиатска страна, от която можело да се чака доставка на двигатели и КСА. Стоянов, обаче не даде информация, за кои страни се касае.

Свързани теми

Предишна публикация
C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция
Следваща публикация
Правителството възлага на Държавният авиационен оператор дейността по HEMS
539 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)

Български и сръбски изтребители МиГ-29 извършиха бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла“. И двете страни участваха в стрелбите с по два едноместни и един двуместен МиГ-29, и двете страни стреляха с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э. Полетите се осъществяваха от авиобаза Граф Игнатиево. Повече за стрелбите може да прочетете тук.

Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Меню