Министър Стоянов: Единствената оферта за заместващ изтребител не е приемлива

593 прочитания

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че към момента е получена само една оферта за т.нар. „заместващ изтребител”, която обаче не е приемлива. Той все пак отбеляза, че продължава да се надява, че ще получи приемлива оферта. Това каза той днес, 20 февруари 2023 г. в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Има една оферта за заместващ изтребител, която ни е представена, но няма смисъл да я коментирам, защото не е приемлива”, обяви Стоянов.

На уточняващия въпрос, какво прави офертата неприемлива, министърът на отбраната отговори, че финансовата ѝ част е твърде голяма и се касаело за покупка на нови изтребители.

Припомняме, че преди две седмици Стоянов каза, че е дал срок за подаване на окончателни оферти до 15 февруари на страните, които потенциално могат да предоставят такива заместващи платформи. От отговора му излиза, че само една държава се е вместила във въпросния срок.

Министър Стоянов по-рано каза, че разговорите за заместващия изтребител са с Израел за F-16 Block 30, с Швеция за Gripen и с Франция за Mirage 2000-5. Предвид, че Франция не произвежда Mirage 2000 от 2006 г., а Израел никога не е бил производител на F-16, може да се предположи, че единствената оферта е дошла от Швеция.

Министърът на отбраната, обаче даде да се разбере, че не затваря страницата със заместващата платформа.

„Водим разговори с Израел, Франция и Швеция. Надявам се да получим нещо разумно като предложение”, каза той.

Стоянов отбеляза, че в момента мисията „ер полисинг” се поддържа от българските ВВС с изтребители МиГ-29 и не пропусна да благодари на инженерно-техническия и летателния състав за усилията му в тази посока.

Военният министър отбеляза, че в момента се водят множество разговори за осигуряване на поддръжка за наличните МиГ-29. Освен с Полша се водели разговор и с друга съюзническа страна, а разговори имало и с неназована азиатска страна, от която можело да се чака доставка на двигатели и КСА. Стоянов, обаче не даде информация, за кои страни се касае.

Свързани теми

Предишна публикация
C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция
Следваща публикация
Правителството възлага на Държавният авиационен оператор дейността по HEMS
593 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Меню