Министър Стоянов: Единствената оферта за заместващ изтребител не е приемлива

603 прочитания

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че към момента е получена само една оферта за т.нар. „заместващ изтребител”, която обаче не е приемлива. Той все пак отбеляза, че продължава да се надява, че ще получи приемлива оферта. Това каза той днес, 20 февруари 2023 г. в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Има една оферта за заместващ изтребител, която ни е представена, но няма смисъл да я коментирам, защото не е приемлива”, обяви Стоянов.

На уточняващия въпрос, какво прави офертата неприемлива, министърът на отбраната отговори, че финансовата ѝ част е твърде голяма и се касаело за покупка на нови изтребители.

Припомняме, че преди две седмици Стоянов каза, че е дал срок за подаване на окончателни оферти до 15 февруари на страните, които потенциално могат да предоставят такива заместващи платформи. От отговора му излиза, че само една държава се е вместила във въпросния срок.

Министър Стоянов по-рано каза, че разговорите за заместващия изтребител са с Израел за F-16 Block 30, с Швеция за Gripen и с Франция за Mirage 2000-5. Предвид, че Франция не произвежда Mirage 2000 от 2006 г., а Израел никога не е бил производител на F-16, може да се предположи, че единствената оферта е дошла от Швеция.

Министърът на отбраната, обаче даде да се разбере, че не затваря страницата със заместващата платформа.

„Водим разговори с Израел, Франция и Швеция. Надявам се да получим нещо разумно като предложение”, каза той.

Стоянов отбеляза, че в момента мисията „ер полисинг” се поддържа от българските ВВС с изтребители МиГ-29 и не пропусна да благодари на инженерно-техническия и летателния състав за усилията му в тази посока.

Военният министър отбеляза, че в момента се водят множество разговори за осигуряване на поддръжка за наличните МиГ-29. Освен с Полша се водели разговор и с друга съюзническа страна, а разговори имало и с неназована азиатска страна, от която можело да се чака доставка на двигатели и КСА. Стоянов, обаче не даде информация, за кои страни се касае.

Свързани теми

Предишна публикация
C-27J откара помощи за Сирия и върна български лекарски екип от Турция
Следваща публикация
Правителството възлага на Държавният авиационен оператор дейността по HEMS
603 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Меню