Правителството възлага на Държавният авиационен оператор дейността по HEMS

244 прочитания

Министерски съвет прие постановление, в рамките на което натоварва Държавния авиационен оператор (ДАО) със задачата да извършва услуга от общ икономически интерес – полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ (HEMS). Това стана днес, 22 февруари 2023 г.

На днешното заседание се прие и проект на Разпореждане на МС за прекратяване дейността на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД.

„Целта на предлагания проект е трайно и устойчиво решаване на въпроса за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата. Същността на дейността е бързо превозване на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства), както и болни или ранени лица. Услугата ще се предоставя от ДАО напълно безплатно, ще бъде еднакво достъпна и ще се компенсира от държавата. За изпълнение на дейността, ДАО следва да получи свидетелство за авиационен оператор и SPA.HEMS одобрение, издадено от главния директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, при спазване на законовите изисквания за това”, се казва в официалното съобщение на правителствената информационна служба.

След правителственото заседание вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев се изказа остро, като заяви, че държавата няма повече време за експерименти и не е възможно задачите по HEMS да се изпълняват от държавно дружество създадено от нищото и то преди няколко месеца. Според Алексиев ДАО (до февруари 2021 г. – „Авиоотряд 28“) има много по-утвърдена структура, добра логистика, експерти и опит и ще може бързо да организира тази дейност. В ДАО вече са поканени и част от пилотите, наети от „България Хели Мед Сървиз“, защото са наистина добри професионалисти, коментира още Алексиев. Той обаче определи като грешка създаването на отделно търговско дружество от кабинета Петков.

„Не знам нещо особено да е направил редовният кабинет по тази тема. Просто в края на мандата създаде това дружество, с цел може би определени техни близки да бъдат уредени с позиции в един борд“, каза Алексиев.

Припомняме, че на 20 юли 2022 г. кабинетът „Петков” (по онова време в оставка) създаде едноличното акционерно дружество „България Хели Мед Сървиз“, чиято задача бе да извършва полети в рамките на осигуряването на спешна медицинска помощ по въздуха.

За изпълнителен директор на дружеството бе назначен Георги Гвоздейков, на когото, буквално ден по-рано, бе гласувана оставката, като депутат от „Продължаваме промяната”. За председател на съвета на директорите на дружеството бе назначен друг кадър обвързан със същата партия. Това бе Георги Клисурски, който бе съветник на Асен Василев като министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев. Името на Клисурски фигурираше и като член на Националния съвет на ПП.

Гвоздейков и ПП реагираха бурно на правителственото решение и обвиниха служебното правителство, че саботира изграждането на система за HEMS. Според тях, дружеството „България Хели Мед Сървиз“ било на ръба на това, да разгърне системата за спешна медицинска помощ по въздуха, благодарение на процедурата за наемане на един медицински вертолет, която тече в момента.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Единствената оферта за заместващ изтребител не е приемлива
Следваща публикация
Първи самостоятелен полет на Су-25 за млад пилот
244 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

Cougar гаси пожар в Рила

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет AS 532AL Cougar беше задействан в 13,15 часа днес,…
Меню