Хърватия приготвя излишни хеликоптери за предаване на Украйна

582 прочитания

Хърватските военновъздушни сили са започнали свалянето от въоръжение на 14 броя транспортни хеликоптери Ми-8, които ще бъдат предадени на Украйна през Полша, съобщава Flight Global, цитирайки публикации в изданието Слободна Далмация.

Първите машини са пристигнали в Авиационния технически център (ZTC) в Нова Горица, където ще бъдат премахнати хърватските им обозначения и хеликоптерите ще преминат необходимите инспекции и ремонти. Седем годни за експлоатация хеликоптери ще бъдат прехвърлени по въздух в Полша до края на март, а останалите ще бъдат разглобени и прехвърлени по суша. Не е ясно, дали последните ще бъдат в последствие сглобени и възстановени до летателна годност или ще се използват, като източник за резервни части за украинските активи.

Според данните на глобалната платформа за флота на Cirium Киев разполага с общо 81 хеликоптера от семейството Ми-8 – 58 в състава на сухопътните сили на армията и 15 във военновъздушните сили. Още 8 машини се оперират от граничната полиция на Украйна. Не е известно обаче сегашното състояние на флота, предвид продължаващата повече от година война с Русия.

Хърватското правителство отказва да коментира информацията на Слободна Далмация, тъй като цялата информация за военната му помощ за Украйна е класифицирана. Хърватския министър-председател Андрей Пленкович обаче, обяви още миналия ноември намерението на страната му да предаде 14 военни хеликоптера на Киев.

Предаването на тези машини от страна на Загреб ще остави страната да разчита на 10 новопридобити от Русия през 2007-2008 година вертолети Ми-171Ш в сделка на стойност 65 милиона долара, която беше част от споразумение за изплащане на дълг в общ размер от 185 милиона долара от страна на Москва.

Тези вертолети преминаха основен ремонт в ZTC през 2018-2019 година и могат да останат на оперативна служба в хърватските ВВС до около 2026. Те ще бъдат заменени от 12 броя хеликоптери Сикорски UH-60M Блек Хоук, първите 4 от които вече пристигнаха и са приети на въоръжение от Загреб.

Пристигането на втората двойка UH-60M Блек Хоук за хърватските ВВС

Свързани теми

Предишна публикация
Малайзия подписа за 18 броя FA-50
Следваща публикация
Бахрейн получи първият си F-16 Block 70
582 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Меню