Първи самостоятелен полет на Су-25 за млад пилот

195 прочитания

На 10 март 2023 г. в авиобаза Безмер капитан Цветелин Пъловски, випуск 2016, изпълни първи самостоятелен полет на самолет Су-25К. Това съобщиха от авиобазата.

Капитанът е един от тримата обучаеми, стартирали през миналата година курс за приучване на самолет Су-25 на млад летателен състав. Летецът беше допуснат до изпълнение на самостоятелни полети след отлична оценка от проведения контролен полет по техника на пилотиране на средни височини от командира на 22-ра авиационна база полковник Милен Димитров.

Още много и безаварийни полети и броят на излитанията да бъде равен на броя на кацанията пожела на капитан Пъловски командирът на авиобазата полковник Димитров в присъствието на летателния и инженерно-техническия състав след изпълнения самостоятелен полет.

Началник на курса за приучване е командирът на авиационна ескадрила майор Радостин Люцканчев, а инструктор на младия пилот е заместник-командирът на авиационната ескадрила майор Илия Енчев. И двамата имат зад гърба си солиден опит и като пилоти, и като инструктори.

През изминалата година в авиобаза Безмер се проведоха паралелно три курса за приучване на самолет Су-25 на млад летателен състав. Първият от тях приключиха успешно капитаните Николай Георгиев, Владимир Икономов и Георги Енев. В близките месеци обучението си предстои да завършат и капитан Ивелин Ванчев и старши лейтенант Желязко Добрев.

До края на годината още един млад пилот – випуск 2020 ще започне курс за приучване на самолет Су-25 до достигане ниво на подготовка бойно използване по единично.

Реализираните курсове за приучване на самолет Су-25 допринесоха за осигуряване на приемственост между поколенията летателен състав в авиобаза Безмер и за натрупването на ценен опит както от младите пилоти, така и в организирането и провеждането на обучението.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството възлага на Държавният авиационен оператор дейността по HEMS
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 24
195 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

ВВС отново търси да купи Bambi Bucket

Военновъздушните сили на България са стартирали нова процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на две системи за гасене на пожар Bambi Bucket. Предишната процедура за това се провали през октомври.

Млади пилоти с класна специалност „Военен пилот – първи клас”

На младите пилоти старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев от авиобаза Граф Игнатиево и ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бе присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”. Това бе съобщено от ВВС.

База КУН с нов командир

На тържествена церемония в присъствието на командира на ВВС, генерал-майор Цанко Стойков, днес, 10 май 2018 г., в Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) се състоя предаването и приемането на длъжността „командир“ на военното формирование. Това съобщават от ВВС.

Меню