Първи самостоятелен полет на Су-25 за млад пилот

291 прочитания

На 10 март 2023 г. в авиобаза Безмер капитан Цветелин Пъловски, випуск 2016, изпълни първи самостоятелен полет на самолет Су-25К. Това съобщиха от авиобазата.

Капитанът е един от тримата обучаеми, стартирали през миналата година курс за приучване на самолет Су-25 на млад летателен състав. Летецът беше допуснат до изпълнение на самостоятелни полети след отлична оценка от проведения контролен полет по техника на пилотиране на средни височини от командира на 22-ра авиационна база полковник Милен Димитров.

Още много и безаварийни полети и броят на излитанията да бъде равен на броя на кацанията пожела на капитан Пъловски командирът на авиобазата полковник Димитров в присъствието на летателния и инженерно-техническия състав след изпълнения самостоятелен полет.

Началник на курса за приучване е командирът на авиационна ескадрила майор Радостин Люцканчев, а инструктор на младия пилот е заместник-командирът на авиационната ескадрила майор Илия Енчев. И двамата имат зад гърба си солиден опит и като пилоти, и като инструктори.

През изминалата година в авиобаза Безмер се проведоха паралелно три курса за приучване на самолет Су-25 на млад летателен състав. Първият от тях приключиха успешно капитаните Николай Георгиев, Владимир Икономов и Георги Енев. В близките месеци обучението си предстои да завършат и капитан Ивелин Ванчев и старши лейтенант Желязко Добрев.

До края на годината още един млад пилот – випуск 2020 ще започне курс за приучване на самолет Су-25 до достигане ниво на подготовка бойно използване по единично.

Реализираните курсове за приучване на самолет Су-25 допринесоха за осигуряване на приемственост между поколенията летателен състав в авиобаза Безмер и за натрупването на ценен опит както от младите пилоти, така и в организирането и провеждането на обучението.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството възлага на Държавният авиационен оператор дейността по HEMS
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 24
291 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

Две фирми искат да поддържат българските L-39

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС

Министерство на отбраната не е получавала официално запитване за участие в спасителната акция в Пирин на 16 септември 2019 г. Това отговориха от военното ведомство на запитването на АЕРО.

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Меню