Втори български пилот бе приучен на F-16

347 прочитания

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16. Това съобщиха от МО днес, 17 март 2023 г.

Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс за приучаване на самолета след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през април 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Капитан Тодоров е випуск 2014 г. Преди заминаването му за обучение в САЩ през юни 2020 г., той бе старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево и летеше на L-39ZA.

Съгласно договора от 2019 г. за придобиване на осем самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени общи 14 български пилота. Четирима от тях ще са с квалификация за водачи на двойки, а останалите ще са водени. Тяхното обучение трябва да приключи преди стартирането на доставката на типа у нас, която в момента се планира за първата половина на 2025 г.

Към момента осем летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати, се казва в съобщението на МО.

Приучаването на F-16 в САЩ върви с определени трудности, като от курса има отпаднали и върнати в България летци. В интервю за АЕРО, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов призна за това, но не даде повече информация за броя върнати летци.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 24
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
347 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

Меню