Втори български пилот бе приучен на F-16

315 прочитания

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16. Това съобщиха от МО днес, 17 март 2023 г.

Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс за приучаване на самолета след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през април 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Капитан Тодоров е випуск 2014 г. Преди заминаването му за обучение в САЩ през юни 2020 г., той бе старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево и летеше на L-39ZA.

Съгласно договора от 2019 г. за придобиване на осем самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени общи 14 български пилота. Четирима от тях ще са с квалификация за водачи на двойки, а останалите ще са водени. Тяхното обучение трябва да приключи преди стартирането на доставката на типа у нас, която в момента се планира за първата половина на 2025 г.

Към момента осем летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати, се казва в съобщението на МО.

Приучаването на F-16 в САЩ върви с определени трудности, като от курса има отпаднали и върнати в България летци. В интервю за АЕРО, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов призна за това, но не даде повече информация за броя върнати летци.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 24
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
315 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

ВВС започва тренировките за въздушния парад за Гергьовден

От 3 до 6 май 2018 г. са планирани полети на вертолети и самолети на българските ВВС, с прелитане на малка височина над София, площад “Княз Александър I”, във връзка с подготовката и провеждането на военния парад в Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Това съобщават от МО.

Меню