Втори български пилот бе приучен на F-16

169 прочитания

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16. Това съобщиха от МО днес, 17 март 2023 г.

Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс за приучаване на самолета след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през април 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Капитан Тодоров е випуск 2014 г. Преди заминаването му за обучение в САЩ през юни 2020 г., той бе старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево и летеше на L-39ZA.

Съгласно договора от 2019 г. за придобиване на осем самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени общи 14 български пилота. Четирима от тях ще са с квалификация за водачи на двойки, а останалите ще са водени. Тяхното обучение трябва да приключи преди стартирането на доставката на типа у нас, която в момента се планира за първата половина на 2025 г.

Към момента осем летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати, се казва в съобщението на МО.

Приучаването на F-16 в САЩ върви с определени трудности, като от курса има отпаднали и върнати в България летци. В интервю за АЕРО, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов призна за това, но не даде повече информация за броя върнати летци.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 24
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
169 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Железният генерал

Ганчо КАМЕНАРСКИ се срещна с ген. Желязко Желязков, една от живите легенди на българската военна авиация през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години.

Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши днес, 18 април 2019 г., 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Това съобщават от МО.

Програмата за модернизация на гръцките F-16 се движи по график, въпреки съобщенията за проблеми

Програмата за модернизация на част от гръцките F-16C/D до стандарта V върви по график, уверява МО на страната, въпреки, че такава новина се появи в ефира на водещото местно радио Athina 98.4.

Меню