Втори български пилот бе приучен на F-16

337 прочитания

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16. Това съобщиха от МО днес, 17 март 2023 г.

Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс за приучаване на самолета след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през април 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Капитан Тодоров е випуск 2014 г. Преди заминаването му за обучение в САЩ през юни 2020 г., той бе старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево и летеше на L-39ZA.

Съгласно договора от 2019 г. за придобиване на осем самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени общи 14 български пилота. Четирима от тях ще са с квалификация за водачи на двойки, а останалите ще са водени. Тяхното обучение трябва да приключи преди стартирането на доставката на типа у нас, която в момента се планира за първата половина на 2025 г.

Към момента осем летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати, се казва в съобщението на МО.

Приучаването на F-16 в САЩ върви с определени трудности, като от курса има отпаднали и върнати в България летци. В интервю за АЕРО, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов призна за това, но не даде повече информация за броя върнати летци.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 24
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
337 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Меню