Втори български пилот бе приучен на F-16

338 прочитания

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16. Това съобщиха от МО днес, 17 март 2023 г.

Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс за приучаване на самолета след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през април 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Капитан Тодоров е випуск 2014 г. Преди заминаването му за обучение в САЩ през юни 2020 г., той бе старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево и летеше на L-39ZA.

Съгласно договора от 2019 г. за придобиване на осем самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени общи 14 български пилота. Четирима от тях ще са с квалификация за водачи на двойки, а останалите ще са водени. Тяхното обучение трябва да приключи преди стартирането на доставката на типа у нас, която в момента се планира за първата половина на 2025 г.

Към момента осем летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати, се казва в съобщението на МО.

Приучаването на F-16 в САЩ върви с определени трудности, като от курса има отпаднали и върнати в България летци. В интервю за АЕРО, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов призна за това, но не даде повече информация за броя върнати летци.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 24
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
338 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Су-25 стреля на „Шабла 2020“

Българските ВВС разпространиха ефектно видео от участието на Су-25 на Съвместните бойни стрелби по въздушни…

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Меню