Наградиха участниците в спасителната акция след земетресението в Турция

97 прочитания

Министърът на отбраната Димитър Стоянов награди днес, 23 март 2023 г., военнослужещи от състава на 16-а авиобаза Враждебна и медици от Военномедицинска академия, които участваха в дейностите в помощ на пострадалите от голямото земетресение в Турция. Това съобщиха от МО.

„Вие показахте героизъм в мирно време. Показахте, че на Българската армия може да се разчита във всеки един момент. Благодарение на Вас ние показахме на нашите съседи, че могат да разчитат на нас“, обърна се към наградените министър Стоянов.

Той припомни, че благодарение на бързата и професионална работа на военнослужещите само в рамките на два часа на 6 февруари бе създадена организация за превозването по въздуха на техника, спасителни екипи и медици в помощ на съседна Турция.

„Това е поредното доказателство, че на Българската армия може да се разчита в трудни моменти. Доказахме го и в Карловско, доказахме го и след земетресението, доказваме го и с всеки полет за медицинска евакуация с участието на нашите медици. Хората разчитат на нас и това е благодарение на Вашите умения, благодарение на това, че доказахте, че може да се справите във всеки момент с всякакви сложни задачи“, подчерта министър Стоянов.

Той изказа персонална благодарност на всеки един от отличените военнослужещи.

Припомняме, че ВВС извърши няколко полета с военно-транспортните самолети C-27J до Турция и обратно, с които бяха превозени персонал и спасителна техника. Беше извършен и един полет до Ливан, с който бе доставена хуманитарна помощ предназначена за Сирия, която също пострада от земетресението.

България бе една от държавите, които първи се отзоваха след опустошителните трусове в южната ни съседка, основна заслуга имат обученият летателен, инженерно-технически и наземен състав от Военновъздушните сили и екипите от Военномедицинска академия, се казва в съобщението на МО.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов запозна наградените военнослужещи с благодарственото писмо, получено от началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер. В него той изразява благодарност за ценната подкрепа, която България е оказала на страната им, както и своите пожелания към българските военнослужещи за здраве и благополучие.

С наградни знаци бяха отличени подполковник Пламен Дончев, капитан Николай Георгиев, майор Мирослав Пипев, капитан Любомир Кирилов, майор Цветан Станимиров, капитан Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
Следваща публикация
УТРЕ: Открит летателен ден в Долна Митрополия
97 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции

Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Словения, Унгария и Хърватска за създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции беше подписан днес, 4 октомври 2018 г., в Брюксел.

Първи полети и в Безмер

Вчера, 13 януари 2021 г. се проведоха и първите учебни полети за годината в авиобаза…
Меню