Hürjet изпълни първия си полет

377 прочитания

Новият турски свръхзвуков учебен самолет TAI Hürjet изпълни своя дебютен полет днес, 25 април 2023 г. Тестът е преминал без сериозни забележки.

Първият прототип на Hurjet е излетял в 07,35 часа местно време от летището Мюртед, намиращо се до столицата Анкара. Полетът е продължил 26 минути, като са била достигната височина на полет от 4267 m и максимална скорост от 463 km/h.

Разработката на Hürjet стартира през 2017 г. Първоначално тя се осъществяваше само със средства на TAI, но след това турската държава започна да финансира проекта.

В момента Hürjet се предвижда да влезе в ролята на учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който да се използва за преходно към изтребител обучение. Турските ВВС сега използват за тези задачи T-38. През септември 2022 г. турското правителство поръча още четири машини, които ще се използват за изпитания и си запази 12 опции за серийни самолети.

Серийните самолети трябва да започнат да постъпват на служба през 2025 г. Необходимостта от свръхзвукови учебни самолети в турските ВВС, както и нуждата от замяна на F-5, използвани в акробатичната група „Türk Yıldızları”, се оценява на около 70 машини.

Турските ВВС имат интерес и към въоръжена версия на Hürjet, което да постъпи на въоръжение след 2027 г. Тя трябва да има радар и да може да изпълнява задачи „въздух – въздух” и „въздух – земя”.

Hürjet е двуместен. Има максимална излетна маса от 6500 kg., дължина от 13 m, размах на крилото от 9,8 m и височина от 5,1 m. Задвижва се от един реактивен двигател F404-GE-102 с тяга на форсаж от  78 kN. Максималната му скорост е M 1,4.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн получи първият си F-16 Block 70
Следваща публикация
Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май
377 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35

САЩ са прекратили доставката на оборудване за турските F-35. Това е първата по-конкретна стъпка за тоталното блокиране на доставките на самолета. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Меню