Hürjet изпълни първия си полет

379 прочитания

Новият турски свръхзвуков учебен самолет TAI Hürjet изпълни своя дебютен полет днес, 25 април 2023 г. Тестът е преминал без сериозни забележки.

Първият прототип на Hurjet е излетял в 07,35 часа местно време от летището Мюртед, намиращо се до столицата Анкара. Полетът е продължил 26 минути, като са била достигната височина на полет от 4267 m и максимална скорост от 463 km/h.

Разработката на Hürjet стартира през 2017 г. Първоначално тя се осъществяваше само със средства на TAI, но след това турската държава започна да финансира проекта.

В момента Hürjet се предвижда да влезе в ролята на учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който да се използва за преходно към изтребител обучение. Турските ВВС сега използват за тези задачи T-38. През септември 2022 г. турското правителство поръча още четири машини, които ще се използват за изпитания и си запази 12 опции за серийни самолети.

Серийните самолети трябва да започнат да постъпват на служба през 2025 г. Необходимостта от свръхзвукови учебни самолети в турските ВВС, както и нуждата от замяна на F-5, използвани в акробатичната група „Türk Yıldızları”, се оценява на около 70 машини.

Турските ВВС имат интерес и към въоръжена версия на Hürjet, което да постъпи на въоръжение след 2027 г. Тя трябва да има радар и да може да изпълнява задачи „въздух – въздух” и „въздух – земя”.

Hürjet е двуместен. Има максимална излетна маса от 6500 kg., дължина от 13 m, размах на крилото от 9,8 m и височина от 5,1 m. Задвижва се от един реактивен двигател F404-GE-102 с тяга на форсаж от  78 kN. Максималната му скорост е M 1,4.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн получи първият си F-16 Block 70
Следваща публикация
Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май
379 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет

Първият Ми-38 предназначен за руските въоръжени сили изпълни своя дебютен полет на 23 ноември 2018 г. Полетът е преминал успешно и е бил проведен от заводското летище на Казанския вертолетен завод в Казан.

Турция получи първия си F-35A

Турция получи официално своя първи изтребител от следващо поколение F-35A. Това стана на церемония в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас, която се проведе днес, 21 юни 2018 г.

Меню