Hürjet изпълни първия си полет

378 прочитания

Новият турски свръхзвуков учебен самолет TAI Hürjet изпълни своя дебютен полет днес, 25 април 2023 г. Тестът е преминал без сериозни забележки.

Първият прототип на Hurjet е излетял в 07,35 часа местно време от летището Мюртед, намиращо се до столицата Анкара. Полетът е продължил 26 минути, като са била достигната височина на полет от 4267 m и максимална скорост от 463 km/h.

Разработката на Hürjet стартира през 2017 г. Първоначално тя се осъществяваше само със средства на TAI, но след това турската държава започна да финансира проекта.

В момента Hürjet се предвижда да влезе в ролята на учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който да се използва за преходно към изтребител обучение. Турските ВВС сега използват за тези задачи T-38. През септември 2022 г. турското правителство поръча още четири машини, които ще се използват за изпитания и си запази 12 опции за серийни самолети.

Серийните самолети трябва да започнат да постъпват на служба през 2025 г. Необходимостта от свръхзвукови учебни самолети в турските ВВС, както и нуждата от замяна на F-5, използвани в акробатичната група „Türk Yıldızları”, се оценява на около 70 машини.

Турските ВВС имат интерес и към въоръжена версия на Hürjet, което да постъпи на въоръжение след 2027 г. Тя трябва да има радар и да може да изпълнява задачи „въздух – въздух” и „въздух – земя”.

Hürjet е двуместен. Има максимална излетна маса от 6500 kg., дължина от 13 m, размах на крилото от 9,8 m и височина от 5,1 m. Задвижва се от един реактивен двигател F404-GE-102 с тяга на форсаж от  78 kN. Максималната му скорост е M 1,4.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн получи първият си F-16 Block 70
Следваща публикация
Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май
378 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9

Процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Усвояване на изпълнението на регламентни работи на катапултни кресла на самолети PC-9M” се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 27 септември 2018 г.

Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция

Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис призова Конгреса на страната да не спира достъпа на Турция до изтребителите F-35. В противен случай ще се появят проблеми с логистиката, които ще доведат до повишаване на цената и забавяния в доставките.

Меню