Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май

248 прочитания

Церемонията по свалянето от въоръжение на румънските МиГ-21 LanceR  ще се проведе на 15 май 2023 г. За това пише румънското авиационно издание Aviatia Magazin.

Според изданието, на тази дата в авиобаза Бакъу ще се състои церемонията по извеждането на МиГ-21 от активна служба в румънските ВВС. Базата се използва за съхранение на десетки пенсионирани МиГ-21 и по всичко личи, че там ще бъдат прехвърлени и в момента експлоатираните МиГ-21 LanceR C.

Aviatia Magazin пише, че използваните днес МиГ-21 ще бъдат прехвърлени в Бакъу в дните след 15 май. В момента румънските ВВС експлоатират две ескадрили МиГ-21 – едната базирана в Къмпия-Турзи, а другата в Борчеа.

Между 2017 и 2022 г. румънските ВВС загубиха при инциденти общо четири МиГ-21. Последната катастрофа стана факт на 2 март 2022 г., когато при нощно вдигане по тревога изтребител от този тип катастрофира край Констанца. Няколко седмици по-късно румънското МО обяви, че спира полетите с МиГ-21 за неопределено време, като паралелно с това стартира анализ на възможността полетите с него да продължат.

През май 2022 г. бе обявено, че наличните МиГ-21 ще продължат да се експлоатират още една година, като основната им задача ще бъде осигуряването на мисията „ер полисинг”.

Румънските МиГ-21 LanceR C са произведени оригинално, като МиГ-21МФ в първата половина на 70-те години на миналия век. Освен тях, в експлоатация са и няколко МиГ-21 LanceR B (оригинално МиГ-21УМ).

Междувременно през ноември миналата година Румъния подписа договор с Норвегия за покупка на 32 употребявани изтребителя F-16A/B MLU. Първият от тези самолети ще бъде получен в края на 2023 г. Планира се тези машини да се ползват около 10 години.

Освен МиГ-21 LanceR, румънските ВВС използват и 17 броя F-16 MLU, които бяха купени от Португалия. Те бяха придобити в рамките на две сделки – първата от 2013 г., когато бяха купени 12 самолета, които бяха получени през 2016 – 2017 г. През 2020 г. бяха договорени още пет броя, които пристигнаха в Румъния през 2020 – 2021 г.

Бившите португалски F-16 има значително повече остатъчен ресурс и румънските ВВС се надяват да изстискат 20 години служба от тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Hürjet изпълни първия си полет
Следваща публикация
Saab преговаря за евентуално удължаване на лизинга на Gripen в Чехия и Унгария
248 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Алжир се интересува от нови МиГ-29

Алжир се интересува от покупка на ескадрила МиГ-29М/М2, която да замени сега използваните изтребители МиГ-29 от предишното поколение. Това съобщава руският бизнес вестник „Коммерсантъ“.

Меню