Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май

322 прочитания

Церемонията по свалянето от въоръжение на румънските МиГ-21 LanceR  ще се проведе на 15 май 2023 г. За това пише румънското авиационно издание Aviatia Magazin.

Според изданието, на тази дата в авиобаза Бакъу ще се състои церемонията по извеждането на МиГ-21 от активна служба в румънските ВВС. Базата се използва за съхранение на десетки пенсионирани МиГ-21 и по всичко личи, че там ще бъдат прехвърлени и в момента експлоатираните МиГ-21 LanceR C.

Aviatia Magazin пише, че използваните днес МиГ-21 ще бъдат прехвърлени в Бакъу в дните след 15 май. В момента румънските ВВС експлоатират две ескадрили МиГ-21 – едната базирана в Къмпия-Турзи, а другата в Борчеа.

Между 2017 и 2022 г. румънските ВВС загубиха при инциденти общо четири МиГ-21. Последната катастрофа стана факт на 2 март 2022 г., когато при нощно вдигане по тревога изтребител от този тип катастрофира край Констанца. Няколко седмици по-късно румънското МО обяви, че спира полетите с МиГ-21 за неопределено време, като паралелно с това стартира анализ на възможността полетите с него да продължат.

През май 2022 г. бе обявено, че наличните МиГ-21 ще продължат да се експлоатират още една година, като основната им задача ще бъде осигуряването на мисията „ер полисинг”.

Румънските МиГ-21 LanceR C са произведени оригинално, като МиГ-21МФ в първата половина на 70-те години на миналия век. Освен тях, в експлоатация са и няколко МиГ-21 LanceR B (оригинално МиГ-21УМ).

Междувременно през ноември миналата година Румъния подписа договор с Норвегия за покупка на 32 употребявани изтребителя F-16A/B MLU. Първият от тези самолети ще бъде получен в края на 2023 г. Планира се тези машини да се ползват около 10 години.

Освен МиГ-21 LanceR, румънските ВВС използват и 17 броя F-16 MLU, които бяха купени от Португалия. Те бяха придобити в рамките на две сделки – първата от 2013 г., когато бяха купени 12 самолета, които бяха получени през 2016 – 2017 г. През 2020 г. бяха договорени още пет броя, които пристигнаха в Румъния през 2020 – 2021 г.

Бившите португалски F-16 има значително повече остатъчен ресурс и румънските ВВС се надяват да изстискат 20 години служба от тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Hürjet изпълни първия си полет
Следваща публикация
Saab преговаря за евентуално удължаване на лизинга на Gripen в Чехия и Унгария
322 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Меню