Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май

354 прочитания

Церемонията по свалянето от въоръжение на румънските МиГ-21 LanceR  ще се проведе на 15 май 2023 г. За това пише румънското авиационно издание Aviatia Magazin.

Според изданието, на тази дата в авиобаза Бакъу ще се състои церемонията по извеждането на МиГ-21 от активна служба в румънските ВВС. Базата се използва за съхранение на десетки пенсионирани МиГ-21 и по всичко личи, че там ще бъдат прехвърлени и в момента експлоатираните МиГ-21 LanceR C.

Aviatia Magazin пише, че използваните днес МиГ-21 ще бъдат прехвърлени в Бакъу в дните след 15 май. В момента румънските ВВС експлоатират две ескадрили МиГ-21 – едната базирана в Къмпия-Турзи, а другата в Борчеа.

Между 2017 и 2022 г. румънските ВВС загубиха при инциденти общо четири МиГ-21. Последната катастрофа стана факт на 2 март 2022 г., когато при нощно вдигане по тревога изтребител от този тип катастрофира край Констанца. Няколко седмици по-късно румънското МО обяви, че спира полетите с МиГ-21 за неопределено време, като паралелно с това стартира анализ на възможността полетите с него да продължат.

През май 2022 г. бе обявено, че наличните МиГ-21 ще продължат да се експлоатират още една година, като основната им задача ще бъде осигуряването на мисията „ер полисинг”.

Румънските МиГ-21 LanceR C са произведени оригинално, като МиГ-21МФ в първата половина на 70-те години на миналия век. Освен тях, в експлоатация са и няколко МиГ-21 LanceR B (оригинално МиГ-21УМ).

Междувременно през ноември миналата година Румъния подписа договор с Норвегия за покупка на 32 употребявани изтребителя F-16A/B MLU. Първият от тези самолети ще бъде получен в края на 2023 г. Планира се тези машини да се ползват около 10 години.

Освен МиГ-21 LanceR, румънските ВВС използват и 17 броя F-16 MLU, които бяха купени от Португалия. Те бяха придобити в рамките на две сделки – първата от 2013 г., когато бяха купени 12 самолета, които бяха получени през 2016 – 2017 г. През 2020 г. бяха договорени още пет броя, които пристигнаха в Румъния през 2020 – 2021 г.

Бившите португалски F-16 има значително повече остатъчен ресурс и румънските ВВС се надяват да изстискат 20 години служба от тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Hürjet изпълни първия си полет
Следваща публикация
Saab преговаря за евентуално удължаване на лизинга на Gripen в Чехия и Унгария
354 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали

Около 10-те двигателя РД-33, които България получи от Русия, е възникнал и проблем със специално масло, което подлежи на контрол от руските държавни експортни органи. Това се чете в стенограмата от заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание, проведена на 9 ноември.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от САЩ, Италия и Швеция да си повторят офертите и да дадат такива за доставка на новопроизведени изтребители. Това казва той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 30 октомври 2017 г.

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Меню