Saab преговаря за евентуално удължаване на лизинга на Gripen в Чехия и Унгария

333 прочитания

Шведската компания Saab преговарята за удължаване на лизинговия период на изтребителите Gripen C/D, които в момента се експлоатират от Чехия и Унгария. За това пише Flightglobal, цитирайки Микаел Йохансон, изпълнителен директор на компанията.

„В момента дискутираме за евентуално удължаване на програмата Gripen с Чешката република. Разговаряме на същата тема и с Унгария, като там сред темите е доставка и на допълнителни изтребители”, заявява Йохансон, по време на отчета на компанията за първото тримесечие на 2023 г.

Чехия и Унгария експлоатират по 12 едноместни Gripen C и по две спарки Gripen D. При Чехия лизингът е оперативен, докато при Унгария той е финансов.

Унгария, която получи своите самолети през 2006 – 2007 г. В началото на 2022 г. стана ясно, че на експертно ниво в унгарското МО се мисли за втора ескадрила многоцелеви изтребители, но липсват официално оповестени планове за това как ще се избира самолета, който да изгради втората ескадрила.

През януари миналата година бе подписан договор за модернизация на унгарските Gripen до стандарта MS20 Block 2, което подобрява сензорите с поставяне на радара PS-05/A Mk 4 и комуникацията на самолета, както и интегрира ракетите „въздух – въздух” Meteor и IRIS-T и управляемата бомба GBU-49. Работата ще приключи през 2026 г.

През миналото лято Чехия обяви, че стартира преговори за придобиването на 24 броя F-35A, като дори поиска информация за цените и сроковете за доставка. В началото на годината, обаче чешки медии излязоха с информация, че бързо придобиване на F-35 най-вероятно няма да има, а първоначално планираните 100 млрд. чешки крони (около €4,3 млрд.) вероятно няма да са достатъчни.

В тази връзка се разглеждала опцията лизинговият договор за 14-те Gripen да бъде продължен до 2035 г. В момента договорът е валиден до 2027 г. и има опция за удължаване с още две години.

Думите на Йохансон добре кореспондират с въпросната информация.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май
Следваща публикация
B-21 изпълни дебютен полет
333 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция е надежден партньор в отбраната

Разговаряхме с подполковник Торбьорн Ериксон, аташе по отбраната на Швеция в България – пилот-изтребител от шведските ВВС с над 2000 часа на самолети Viggen, Gripen и други типове, за съвременната шведска отбранителна доктрина, поддръжката на Gripen в случай на международен конфликт и други теми касаещи българския избор на нов изтребител.

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Меню