Saab преговаря за евентуално удължаване на лизинга на Gripen в Чехия и Унгария

202 прочитания

Шведската компания Saab преговарята за удължаване на лизинговия период на изтребителите Gripen C/D, които в момента се експлоатират от Чехия и Унгария. За това пише Flightglobal, цитирайки Микаел Йохансон, изпълнителен директор на компанията.

„В момента дискутираме за евентуално удължаване на програмата Gripen с Чешката република. Разговаряме на същата тема и с Унгария, като там сред темите е доставка и на допълнителни изтребители”, заявява Йохансон, по време на отчета на компанията за първото тримесечие на 2023 г.

Чехия и Унгария експлоатират по 12 едноместни Gripen C и по две спарки Gripen D. При Чехия лизингът е оперативен, докато при Унгария той е финансов.

Унгария, която получи своите самолети през 2006 – 2007 г. В началото на 2022 г. стана ясно, че на експертно ниво в унгарското МО се мисли за втора ескадрила многоцелеви изтребители, но липсват официално оповестени планове за това как ще се избира самолета, който да изгради втората ескадрила.

През януари миналата година бе подписан договор за модернизация на унгарските Gripen до стандарта MS20 Block 2, което подобрява сензорите с поставяне на радара PS-05/A Mk 4 и комуникацията на самолета, както и интегрира ракетите „въздух – въздух” Meteor и IRIS-T и управляемата бомба GBU-49. Работата ще приключи през 2026 г.

През миналото лято Чехия обяви, че стартира преговори за придобиването на 24 броя F-35A, като дори поиска информация за цените и сроковете за доставка. В началото на годината, обаче чешки медии излязоха с информация, че бързо придобиване на F-35 най-вероятно няма да има, а първоначално планираните 100 млрд. чешки крони (около €4,3 млрд.) вероятно няма да са достатъчни.

В тази връзка се разглеждала опцията лизинговият договор за 14-те Gripen да бъде продължен до 2035 г. В момента договорът е валиден до 2027 г. и има опция за удължаване с още две години.

Думите на Йохансон добре кореспондират с въпросната информация.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май
202 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Меню