Saab преговаря за евентуално удължаване на лизинга на Gripen в Чехия и Унгария

294 прочитания

Шведската компания Saab преговарята за удължаване на лизинговия период на изтребителите Gripen C/D, които в момента се експлоатират от Чехия и Унгария. За това пише Flightglobal, цитирайки Микаел Йохансон, изпълнителен директор на компанията.

„В момента дискутираме за евентуално удължаване на програмата Gripen с Чешката република. Разговаряме на същата тема и с Унгария, като там сред темите е доставка и на допълнителни изтребители”, заявява Йохансон, по време на отчета на компанията за първото тримесечие на 2023 г.

Чехия и Унгария експлоатират по 12 едноместни Gripen C и по две спарки Gripen D. При Чехия лизингът е оперативен, докато при Унгария той е финансов.

Унгария, която получи своите самолети през 2006 – 2007 г. В началото на 2022 г. стана ясно, че на експертно ниво в унгарското МО се мисли за втора ескадрила многоцелеви изтребители, но липсват официално оповестени планове за това как ще се избира самолета, който да изгради втората ескадрила.

През януари миналата година бе подписан договор за модернизация на унгарските Gripen до стандарта MS20 Block 2, което подобрява сензорите с поставяне на радара PS-05/A Mk 4 и комуникацията на самолета, както и интегрира ракетите „въздух – въздух” Meteor и IRIS-T и управляемата бомба GBU-49. Работата ще приключи през 2026 г.

През миналото лято Чехия обяви, че стартира преговори за придобиването на 24 броя F-35A, като дори поиска информация за цените и сроковете за доставка. В началото на годината, обаче чешки медии излязоха с информация, че бързо придобиване на F-35 най-вероятно няма да има, а първоначално планираните 100 млрд. чешки крони (около €4,3 млрд.) вероятно няма да са достатъчни.

В тази връзка се разглеждала опцията лизинговият договор за 14-те Gripen да бъде продължен до 2035 г. В момента договорът е валиден до 2027 г. и има опция за удължаване с още две години.

Думите на Йохансон добре кореспондират с въпросната информация.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май
294 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев се притеснява, че България ще избере Gripen, а не F-16

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) изрази силно притеснение, че има шанс България да не избере F-16, а вместо него Gripen. Той се отдаде на близо 10 минутна тирада в подкрепа на американския изтребител и на няколко пъти атакува военната експертиза, като ненужна. Това Плевнелиев направи днес, 13 октомври 2018 г. в предаването „Брюскел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Чехия избира нов въоръжен вертолет

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

Меню