Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха ще заработи скоро

189 прочитания

Създава се Център за спешна медицинска помощ по въздуха с цел оказване на спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица на местопроизшествието и по време на транспортирането. Това съобщи днес, 3 май 2023 г., министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на брифинг в Министерски съвет.

Решението за създаването на Центъра е взето от Министерски съвет. От постановлението се разбира, че въпросният Център ще се занимава с наземните бази, където ще са разположени вертолетите за системата HEMS, както и с медицинския и диспечерски персонал за същата система.

На 15 май ще бъде назначен персонал от близо 60 човека към него, а самият Център ще включва пет отделни бази.

Първата база ще е разположена на летище София, втората на летище Пловдив, базата във Варна ще е разположена на територията на УБАЛ „Света Марина”, четвъртата база ще бъде на територията на ВВВУ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия и последната, пета база, ще бъде в Ямбол, на територията на МБАЛ „Свети Пантелеймон”.

Интересно е да се отбележи, че от обявените от служебният министър на здравеопазването оперативни бази има отклонение от първоначалната идея, където всички те щяха да са на територията на действащи летища. Сега обаче, базата за Ямбол вместо на територията на авиобаза Безмер се мести в новостроящата се болница „Свети Пантелеймон”. За базата във Варна се обсъждаха няколко варианта, включително на варненското летище, на летище Балчик и в морската вертолетна база „Чайка”.

Здравният министър поясни, че в края на тази седмица ще приключат физическите и медицинските прегледи на кандидатите, а от понеделник ще стартира същинското обучение на одобрените медици, които ще дежурят в петте оперативни центрове в споменатите градове. По думите му към момента по програмата има записани 106 медика.

Министър Междидиев  съобщи още, че през тази седмица Министерството на здравеопазването стартира обществени поръчки в лечебните заведения, за изграждане на площадките за кацане на вертолети. Става въпрос за площадките, които ще приемат вертолетите с пострадали. Той изрази надежда, че до края на месец юли ще бъдат готови и че по това време България ще се сдобие и с първите два вертолета с чуждестранни  пилоти и техници по процедурата за наем на оперативен лизинг към Министерството на транспорта.

Министър Меджидиев сподели, че миналата седмица е бил на посещение в италианската фирма Leonardo, в Милано, с която преди месец Министерството на здравеопазването сключи договор за доставката на шест вертолета, където заедно с делегация от Министерството на здравеопазването лично са проследили изпълнението на договора.  Министърът коментира и посещението си в Националния център за спешна медицинска помощ в Италия, както и визитата си в хангари и действащи хеликоптерни площадки, с цел обмяна на опит и взаимосътрудничество. Той каза, че ще се взаимстваме много неща от техния център, защото той работи над 15 години и организацията е много добра.

В отговор на журналистически въпрос за координацията на Спешната помощ по въздух, министърът отговори, че новосъздаденият център ще бъде координационно звено, а Информационно обслужване работи по създаване на софтуерната програма. По думите на министъра това ще бъде една непрекъсната връзка между 112, центровете за спешна медицинска помощ в страната, лечебните заведения, структурите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и държавния авиационен оператор. Министър Меджидиев поясни, че финансовият ресурс е подсигурен, а всички тези услуги ще бъдат безплатни за пациентите.

Свързани теми

Предишна публикация
16-та авиобаза с нов командир
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 26
189 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню