B-21 изпълни дебютен полет

167 прочитания

Прототипът на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider изпълни успешно първия си полет днес, 10 ноември 2023 г.

Тестът не бе обявен предварително и за него се разбра от фотографии и видео заснето от авиоентусиасти около заводското летище в Палмдейл, Калифорния. Там в т.нар. „Plant 42” върви крайното сглобяване на B-21.

Машината е излетяла малко преди 07,00 часа местно време (17,00 часа българско време) и се е приземила успешно в авиобаза Едуардс около 08,30 часа местно време.

По-късно първият полет бе потвърден, както от ВВС на САЩ, така и от производителя Northrop Grumman.

Първият полет дава не много допълнителна информация за B-21. Снимките в полет показват, че машината има W-образен изходящ ръб, и както и предшественика си B-2, е създадена по схемата летящо крило.

Смята се, че B-21 е двудвигателен, има един бомбов отсек, който има сходни размери с отсеците на B-2. Размаха на крилото е около 40 m, а дължината е около 16,5 m.

Бомбардировачът бе показан официално за първи път в началото на декември 2022 г.

ВВС на САЩ планират да се сдобият със 100 броя B-21. Те трябва изцяло да заместят флотовете от B-1B и B-2. Първият сериен самолет се очаква да постъпи на въоръжение в средата на това десетилетие.

B-21 се създава в рамките на програмата Long Range Strike Bomber (LRS-B). През октомври 2015 г. Northrop Grumman бе избран за изпълнител. Конкурент бе консорциум между Boeing и Lockheed Martin. Първоначално първият полет се очакваше преди края на десетилетието, след което срокът се изтегляше многократно напред във времето.

В момента Northrop Grumman имат договор за шест прототипа, които ще участват в изпитателната програма. Очаква се скоро компанията да получи договор за малосерийно производство, което да стартира сглобяването на серийни бомбардировачи. Пентагона се надява да задържи единичната цена на B-21 около $700 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
От C-27J Spartan до M-346FA – открийте решенията на Leonardo за българската отбрана
Следваща публикация
Цел: Ефективност на достъпни цени
167 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

Меню