B-21 изпълни дебютен полет

167 прочитания

Прототипът на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider изпълни успешно първия си полет днес, 10 ноември 2023 г.

Тестът не бе обявен предварително и за него се разбра от фотографии и видео заснето от авиоентусиасти около заводското летище в Палмдейл, Калифорния. Там в т.нар. „Plant 42” върви крайното сглобяване на B-21.

Машината е излетяла малко преди 07,00 часа местно време (17,00 часа българско време) и се е приземила успешно в авиобаза Едуардс около 08,30 часа местно време.

По-късно първият полет бе потвърден, както от ВВС на САЩ, така и от производителя Northrop Grumman.

Първият полет дава не много допълнителна информация за B-21. Снимките в полет показват, че машината има W-образен изходящ ръб, и както и предшественика си B-2, е създадена по схемата летящо крило.

Смята се, че B-21 е двудвигателен, има един бомбов отсек, който има сходни размери с отсеците на B-2. Размаха на крилото е около 40 m, а дължината е около 16,5 m.

Бомбардировачът бе показан официално за първи път в началото на декември 2022 г.

ВВС на САЩ планират да се сдобият със 100 броя B-21. Те трябва изцяло да заместят флотовете от B-1B и B-2. Първият сериен самолет се очаква да постъпи на въоръжение в средата на това десетилетие.

B-21 се създава в рамките на програмата Long Range Strike Bomber (LRS-B). През октомври 2015 г. Northrop Grumman бе избран за изпълнител. Конкурент бе консорциум между Boeing и Lockheed Martin. Първоначално първият полет се очакваше преди края на десетилетието, след което срокът се изтегляше многократно напред във времето.

В момента Northrop Grumman имат договор за шест прототипа, които ще участват в изпитателната програма. Очаква се скоро компанията да получи договор за малосерийно производство, което да стартира сглобяването на серийни бомбардировачи. Пентагона се надява да задържи единичната цена на B-21 около $700 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
От C-27J Spartan до M-346FA – открийте решенията на Leonardo за българската отбрана
Следваща публикация
Цел: Ефективност на достъпни цени
167 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню