Българска делегация посети производствената линия за F-16

171 прочитания

Представители на Министерството на отбраната и българските Военновъздушните сили посетиха завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, където се сглобяват самолетите F-16 Block 70, за да се запознаят на място с хода на изпълнение на дейностите по договора. Това съобщиха от МО.

Към момента в различни етапи на производство се намират шест от изтребителите предназначени за Република България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като първите два самолета – един едноместен и един двуместен е планирано да бъдат завършени в края на юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат първоначално ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на българските ВВС в САЩ.

Доставката на първите изтребители в България се очаква в края на март 2025 г. По време на посещението делегацията наблюдава и полет на F-16C Block 70, предназначен за Словакия, се казва още в съобщението на военното ведомство.

Съобщението на МО се публикува днес, 13 ноември 2023 г., но по неофициална информация, посещението на представители на МО и офицери от авиобаза Граф Игнатиево е станало в края на октомври. Това са първите официални снимки, които се публикуват на строящите се в момента български F-16.

Договорът за първите осем бе подписан през юли 2019 г., като тяхната доставка трябваше да стартира през лятото на 2023 г. Проблеми около развръщането на производството на новата производствена линия в Грийнвил, Южна Каролина, създаде забавяне от почти две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 26
Следваща публикация
Цел: Ефективност на достъпни цени
171 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа дава интервю за сайта „Епицентър”, в което говори последните развития в България през погледна на компанията ѝ.

Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Вчера, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Tomcat на половин век

Легендарният изтребител Grumman F-14 Tomcat полита преди точно половин век – на 21 декември 1970…
Меню