Българска делегация посети производствената линия за F-16

187 прочитания

Представители на Министерството на отбраната и българските Военновъздушните сили посетиха завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, където се сглобяват самолетите F-16 Block 70, за да се запознаят на място с хода на изпълнение на дейностите по договора. Това съобщиха от МО.

Към момента в различни етапи на производство се намират шест от изтребителите предназначени за Република България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като първите два самолета – един едноместен и един двуместен е планирано да бъдат завършени в края на юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат първоначално ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на българските ВВС в САЩ.

Доставката на първите изтребители в България се очаква в края на март 2025 г. По време на посещението делегацията наблюдава и полет на F-16C Block 70, предназначен за Словакия, се казва още в съобщението на военното ведомство.

Съобщението на МО се публикува днес, 13 ноември 2023 г., но по неофициална информация, посещението на представители на МО и офицери от авиобаза Граф Игнатиево е станало в края на октомври. Това са първите официални снимки, които се публикуват на строящите се в момента български F-16.

Договорът за първите осем бе подписан през юли 2019 г., като тяхната доставка трябваше да стартира през лятото на 2023 г. Проблеми около развръщането на производството на новата производствена линия в Грийнвил, Южна Каролина, създаде забавяне от почти две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 26
Следваща публикация
Цел: Ефективност на достъпни цени
187 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39

Обществената поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 5 юли 2018 г.

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Меню