Българска делегация посети производствената линия за F-16

179 прочитания

Представители на Министерството на отбраната и българските Военновъздушните сили посетиха завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, където се сглобяват самолетите F-16 Block 70, за да се запознаят на място с хода на изпълнение на дейностите по договора. Това съобщиха от МО.

Към момента в различни етапи на производство се намират шест от изтребителите предназначени за Република България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като първите два самолета – един едноместен и един двуместен е планирано да бъдат завършени в края на юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат първоначално ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на българските ВВС в САЩ.

Доставката на първите изтребители в България се очаква в края на март 2025 г. По време на посещението делегацията наблюдава и полет на F-16C Block 70, предназначен за Словакия, се казва още в съобщението на военното ведомство.

Съобщението на МО се публикува днес, 13 ноември 2023 г., но по неофициална информация, посещението на представители на МО и офицери от авиобаза Граф Игнатиево е станало в края на октомври. Това са първите официални снимки, които се публикуват на строящите се в момента български F-16.

Договорът за първите осем бе подписан през юли 2019 г., като тяхната доставка трябваше да стартира през лятото на 2023 г. Проблеми около развръщането на производството на новата производствена линия в Грийнвил, Южна Каролина, създаде забавяне от почти две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 26
Следваща публикация
Цел: Ефективност на достъпни цени
179 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

България и Македония обменят опит във вертолетната авиация

На 24 и 25 септември 2019 г. в Командването на Въздушна бригада Петровец бяха проведени експертни дискусии в областта на военната авиация и противовъздушната отбрана между екипи на Република Северна Македония и Република България. Това съобщават македонските въоръжени сили.

За „Комисията Gripen” и нейния доклад

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щабна ВВС и бивш ръководител на проекта за нови изтребител публикува в профила си в социалната мрежа Facebook Анализ на Доклада на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура (т.нар. „Комисия Gripen”) и направените изводи от нея.

Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

„Бъди войник“ прелетя през Пловдив

На 17 Октомври 2019 г. кампанията „Бъди войник“ стигна и до Пловдив. Освен наземния показ събитието в града се отличаваше със значително участие на Военновъздушните сили. В демонстрациите взеха участие вертолети Ми-24, AS 532 AL Cougar и самолети L-39, МиГ-29 и C-27J Spartan.

Меню