Българска делегация посети производствената линия за F-16

105 прочитания

Представители на Министерството на отбраната и българските Военновъздушните сили посетиха завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, където се сглобяват самолетите F-16 Block 70, за да се запознаят на място с хода на изпълнение на дейностите по договора. Това съобщиха от МО.

Към момента в различни етапи на производство се намират шест от изтребителите предназначени за Република България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като първите два самолета – един едноместен и един двуместен е планирано да бъдат завършени в края на юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат първоначално ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на българските ВВС в САЩ.

Доставката на първите изтребители в България се очаква в края на март 2025 г. По време на посещението делегацията наблюдава и полет на F-16C Block 70, предназначен за Словакия, се казва още в съобщението на военното ведомство.

Съобщението на МО се публикува днес, 13 ноември 2023 г., но по неофициална информация, посещението на представители на МО и офицери от авиобаза Граф Игнатиево е станало в края на октомври. Това са първите официални снимки, които се публикуват на строящите се в момента български F-16.

Договорът за първите осем бе подписан през юли 2019 г., като тяхната доставка трябваше да стартира през лятото на 2023 г. Проблеми около развръщането на производството на новата производствена линия в Грийнвил, Южна Каролина, създаде забавяне от почти две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 26
Следваща публикация
Цел: Ефективност на достъпни цени
105 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 9

Новият епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В него,…

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Меню