НАТО ще купи шест летящи радара E-7

116 прочитания

НАТО планира да закупи шест летящи радара Boeing E-7A Wedgetail, в рамките на програмата за подмяна на ветераните E-3A. Организацията обяви решението си на 15 ноември 2023 г.

„В рамките на внимателен процес на оценяване, NSPA (NATO Support and Procurement Agency), заедно с НАТО и експерти от участващи в програмата страни, разгледаха постъпилите оферти, разгледа техническите предложения и цените, както и общите способности на участниците. Бе решено, че E-7A е единствената налична система, която дава нужните стратегически способности”, се казва в съобщение на организацията.

От НАТО съобщават, че новите самолети ще се използват съвместно с безпилотните апарати Northrop Grumman RQ-4 Alliance Ground Surveillance. E-7 ще може да се използва и за наблюдение на морската повърхност и за широкоспектърно радио-техническо разузнаване.

Сделката, чиято потенциална стойност не се съобщава, ще се извърши в рамките на американската програма Foreign Military Sales (FMS). Първите нови летящи радари трябва да достигнат първоначално ниво на боеготовност през 2031 г.

НАТО в момента оперира с 14 броя E-3A, които трябва да бъдат изведени от въоръжение около 2035 г. Покупката на едва шест броя E-7 няма да замени ветераните едно към едно, но от НАТО не съобщават дали може да се очакват допълнителни поръчки в бъдеще.

E-7 Wedgetail се базира на пътническия самолет Boeing 737-700ER. Платформата в момента се оперира от Австралия (шест), Южна Корея (четири броя) и Турция (четири самолета). Великобритания е поръчала три машини с опция за още две. През април 2022 г. ВВС на САЩ обявиха, че ще заменят наличните E-3 с E-7. Вече са поръчани първите два броя, а в перспектива поръчката ще достигне 26 самолета.

Единствената разглеждана алтернатива на E-7 бе шведския GlobalEye, базиран на бизнесджета Bombardier Global 6500.

Свързани теми

Предишна публикация
В Румъния бе открит учебен център за обучение на пилоти на F-16
Следваща публикация
Сърбия получи и двата си поръчани C-295
116 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Утре в София каца НАТО-вски AWACS

Статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) ще се състои утре, 5 юни 2018 г. на летище София. Това съобщават от МО.

Франция ще купи три E-2D

Франция скоро ще подпише договор за покупката на три летящи радара E-2D Advanced Hawkeye, предназначени…

Saab представи първия GlobalEye

Шведската компания Saab представи на церемония днес, 23 февруари 2018 г., първия си самолет за далечно радиолокационно откриване и управление GlobalEye. Машината е предназначена за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Меню