Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П

314 прочитания

Сърбия официално демонстрира купените от Кипър употребявани щурмови вертолети Ми-35П. Това стана на церемония в авиобаза Батайница, провела се днес, 23 ноември 2023 г., на която присъства президентът на страната Александър Вучич.

Сърбия се договори с Кипър да закупи 11 употребявани щурмови вертолета Ми-35П по-рано през тази година, след като интерес към подобна сделка бе демонстриран още от лятото на 2021 г. Финансовите параметри не са известни, но президентът Вучич е заявил, че около половината от стойността е под форма на бартер, срещу изделия на отбранителната индустрия на Сърбия.

Освен самите вертолети са били купени и наличните в Кипър резервни части, консумативи и муниции.

Според местното издание Tango Six, в момента планът е бившите кипърски вертолети да бъдат ремонтирани и модернизирани на две партиди. Първата от шест машини, ще влезе за ремонт през януари 2024 г. а втората от пет – през лятото на следващата година. Обемът на евентуалната модернизация не е ясен. Вертолетите имат нужда от удължаване на техническия ресурс по години, тъй като настоящия изтича през 2026 г.

До момента сръбските ВВС разполагаха с четири Ми-35М, доставени чисто нови през 2019 г. Страната е договорила още четири такива хеликоптера, но поради войната в Украйна тяхното получаване в момента е невъзможна.

Кипър придобива 12 новопроизведени Ми-35П през 2001 г. Сделката е осъществена тайно, като страната показва за първи път машините си едва през декември 2002 г.

Кипърските Ми-35П са в уникална конфигурация. По същество, те са Ми-24П, но с непребираем колесник и скъсено крило (с цел намаляване на масата). Кабината на екипажа е приспособена за използване на очила за нощно виждане. През юли 2006 г. катастрофира един от вертолетите, при което загива руски инструктор и кипърски обучаем.

Затруднения около осигуряването на ремонтите на машините кара Кипър да се оглежда за тяхна алтернатива и евентуалното им пласиране на вторичния пазар. В последните години Кипър и Сърбия се сближиха във военната сфера. През 2019 г. бяха доставени 24 сръбски самоходни гаубици Nora B-52 и осем бронирани машини BOV M16 Miloš.

В същото време, през лятото на миналата година Кипър договори шест въоръжени вертолета H145M и си запази опцията за още толкова машини. Стойността на договора не бе съобщена, като първите доставки се чакат в края на тази или началото на следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия получи и двата си поръчани C-295
Следваща публикация
Пакистан гледа към J-31
314 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция разработва по-тежък боен вертолет

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Гърция взима четири MH-60R Seahawk

Гърция ще вземе четири многоцелеви морски вертолета MH-60R Seahawk. Това стана ясно от изявление на гръцкото МО направено на 12 февруари 2019 г.

Airbus Helicopters с влошени резултати за 2017 г.

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters отбелязва влошени резултати при доставките и събраните поръчки за 2017 г. в сравнение с 2016 г. Това стана ясно след като днес, 22 януари 2018 г., компанията представи своите годишни резултати.

Меню