Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П

302 прочитания

Сърбия официално демонстрира купените от Кипър употребявани щурмови вертолети Ми-35П. Това стана на церемония в авиобаза Батайница, провела се днес, 23 ноември 2023 г., на която присъства президентът на страната Александър Вучич.

Сърбия се договори с Кипър да закупи 11 употребявани щурмови вертолета Ми-35П по-рано през тази година, след като интерес към подобна сделка бе демонстриран още от лятото на 2021 г. Финансовите параметри не са известни, но президентът Вучич е заявил, че около половината от стойността е под форма на бартер, срещу изделия на отбранителната индустрия на Сърбия.

Освен самите вертолети са били купени и наличните в Кипър резервни части, консумативи и муниции.

Според местното издание Tango Six, в момента планът е бившите кипърски вертолети да бъдат ремонтирани и модернизирани на две партиди. Първата от шест машини, ще влезе за ремонт през януари 2024 г. а втората от пет – през лятото на следващата година. Обемът на евентуалната модернизация не е ясен. Вертолетите имат нужда от удължаване на техническия ресурс по години, тъй като настоящия изтича през 2026 г.

До момента сръбските ВВС разполагаха с четири Ми-35М, доставени чисто нови през 2019 г. Страната е договорила още четири такива хеликоптера, но поради войната в Украйна тяхното получаване в момента е невъзможна.

Кипър придобива 12 новопроизведени Ми-35П през 2001 г. Сделката е осъществена тайно, като страната показва за първи път машините си едва през декември 2002 г.

Кипърските Ми-35П са в уникална конфигурация. По същество, те са Ми-24П, но с непребираем колесник и скъсено крило (с цел намаляване на масата). Кабината на екипажа е приспособена за използване на очила за нощно виждане. През юли 2006 г. катастрофира един от вертолетите, при което загива руски инструктор и кипърски обучаем.

Затруднения около осигуряването на ремонтите на машините кара Кипър да се оглежда за тяхна алтернатива и евентуалното им пласиране на вторичния пазар. В последните години Кипър и Сърбия се сближиха във военната сфера. През 2019 г. бяха доставени 24 сръбски самоходни гаубици Nora B-52 и осем бронирани машини BOV M16 Miloš.

В същото време, през лятото на миналата година Кипър договори шест въоръжени вертолета H145M и си запази опцията за още толкова машини. Стойността на договора не бе съобщена, като първите доставки се чакат в края на тази или началото на следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия получи и двата си поръчани C-295
Следваща публикация
Пакистан гледа към J-31
302 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Super Galeb катастрофира в Сърбия

Учебно-боен самолет G-4 Super Galeb от състава на сръбските ВВС е катастрофирал днес, 11 април 2018 г. при изпълнение на учебен полет. Има един загинал.

България и Македония обменят опит във вертолетната авиация

На 24 и 25 септември 2019 г. в Командването на Въздушна бригада Петровец бяха проведени експертни дискусии в областта на военната авиация и противовъздушната отбрана между екипи на Република Северна Македония и Република България. Това съобщават македонските въоръжени сили.

Меню