Първият медицински вертолет пристига на 15 януари 2024 г.

107 прочитания

“Хеликоптерът е вече готов, излязъл е от поточната линия. След преминаването на тестовете, ще бъде приет от приемо-предавателна комисия и на 15 януари хеликоптерът ще пристигне, извършвайки полет от Италия до България”, това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който участва в заседанието на ресорната парламентарна комисия днес, 30 ноември 2023 г.

Гвоздейков отчете пред депутатите напредъка на България по изграждането на системата за спешна помощ по въздух HEMS. Министър Гвоздейков подчерта, че между 12 и 15 декември от България за Италия ще замине група, която трябва да приеме машината, след като бъдат направени необходимите тестове.

В момента група служители от системата 112 се обучава в Италия от италиански специалисти, посочи още министърът за изграждането на системата. Гвоздейков подчерта, че е готова и документацията за обявяване на процедурата по обществена поръчка за изграждане на шестте оперативни бази.

“Италианските колеги от завода-производител направиха специална програма за България, където ще започнат обучение пилотите. Първо ще се направи подбор за пилоти, които могат и да нямат съответния лиценз за пилотиране. Те са готови да направят цялото обучение за много къс период между година и половина, и две години. Недостигът на пилоти е огромен, ние няма как да се справим сами с този проблем. До 2026 г., когато трябва да бъде доставен последният хеликоптер, те ще могат да обучат поне 20 пилоти, което на нас ще ни бъде достатъчно,” каза още Георги Гвоздейков, цитиран от БТА.

Той разясни и защо се е наложило със свое решение от сряда правителството да дофинансира проекта с 3,1 млн. лева.

„Хеликоптерът, който се произвежда в момента, е по Оперативна програма „Региони в растеж“, която приключва 2023 г. Тъй като тя е строго фиксирана, а самото производство на хеликоптера беше оскъпено с малко над три млн. лева, от Министерския съвет беше взето решение за дофинансиране“, каза още той.

Свързани теми

Предишна публикация
Сертифицираха първата болнична вертолетна площадка от системата HEMS
Следваща публикация
Oбещаха още два медицински вертолета
107 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Меню