B-1B се разби при кацане

82 прочитания

Стратегически бомбардировач B-1B от състава на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане в авиобаза Елсуърт, Южна Дакота. Четиричленният екипаж се е катапултирал успешно и се е разминал без сериозни наранявания.

Инцидентът е станал в 17,50 часа местно време на 4 януари 2024 г. (01,50 часа българско време на следващия ден). Метеорологичните условия по това време са били сложни – температура под нулата и ниска облачност.  Самолетът е изпълнявал тренировъчна задача. Тя е имала борден номер 85-0085 и се е числяла към 37-ма бомбардировъчна ескадрила към 28-мо бомбардировъчно крило.

Неофициално разпространените снимки на разбилия се бомбардировач (горе) показват, че той е паднал в очертанията на авиобазата

За момента, не се съобщава за спиране на полетите с останалите на въоръжение B-1B.

Създаден като стратегически ядрен бомбардировач, днес B-1B разполага само с конвенционално оръжия. От сглобените общо 100 самолета, при различни инциденти са загубени 11.

Краят на кариерата на този тип вече се вижда. В началото на 2021 г. ВВС на САЩ взеха решение да намалят броя на B-1B, с които оперират от 62 на 45. Очаква се окончателното му пенсиониране да стане факт през 2036 г., като за замяна идва новият стратегически бомбардировач B-21.

Свързани теми

Предишна публикация
Пакистан гледа към J-31
Следваща публикация
Иска ли България да се сдобие бързо с брегови противокорабни ракетни комплекси?
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…
Меню