Пакистан гледа към J-31

85 прочитания

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът им маршал Захир Ахмед Бабер Сиду, цитиран от Defense News.

Маршалът е участвал в официалното приемане на въоръжение на нови бойни системи, като по време на своята реч е заявил, че вече върви подготовката за придобиването на изтребители J-31, които ще станат част от пакистанските ВВС в близко бъдеще.

Повече детайли не са били дадени, като от пакистанското МО са отказали коментари за Defense News.

Пакистан все повече се насочва към придобиването на бойни самолети китайско производство. Страната има на въоръжение около 150 броя от създадения в Китай, но произвеждан в Пакистан JF-17. Поръчките за него продължават. През март 2022 г. пък държавата започна да получава многоцелевия изтребител J-10CE, като общата поръчка е за 36 броя.

Това, че Пакистан изразява интерес към покупката на китайска военна техника не значи, че сделката ще се реализира бързо. Страната декларира интерес и води преговори за придобиването на J-10 от поне 2005 г., но реалната сделка се реализира повече от 15 години по-късно.

Самолетът, който е известен като J-31 (още FC-31), полетя още през октомври 2012 г. (на снимката горе). Машината бе в суров вид и не бе ясно точното ѝ предназначение. Според една теория (която в последствие бе практически призната за вярна от китайската авиационна индустрия) това е китайския опит за създаване на относително лек и евтин боен самолет от следващо поколение. Машината бе широко промотирана по различни авиоизложения, но нямаше сериозен интерес, нито от експортни клиенти, нито от китайските въоръжени сили.

През 2021 г. се появи сериозно модифицирана версия на самолета, която стана известна, като J-35. Смята се, че тази, значително облагородена версия, ще се използва в качеството на палубен изтребител за новите китайски самолетоносачи.

J-35

Каква ще е версията, която Пакистан евентуално би придобил, засега е неизвестно.

Интересно е да се отбележи, че през миналото лято турският военен министър Яшар Гюлер заяви, че Пакистан има интерес към съвместен работа по боен самолет от следващо поколение. Турция работи по проекта Kaan (TF-X) и дори скоро се очаква първи полет на този изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П
Следваща публикация
B-1B се разби при кацане
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Меню