Пакистан гледа към J-31

84 прочитания

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът им маршал Захир Ахмед Бабер Сиду, цитиран от Defense News.

Маршалът е участвал в официалното приемане на въоръжение на нови бойни системи, като по време на своята реч е заявил, че вече върви подготовката за придобиването на изтребители J-31, които ще станат част от пакистанските ВВС в близко бъдеще.

Повече детайли не са били дадени, като от пакистанското МО са отказали коментари за Defense News.

Пакистан все повече се насочва към придобиването на бойни самолети китайско производство. Страната има на въоръжение около 150 броя от създадения в Китай, но произвеждан в Пакистан JF-17. Поръчките за него продължават. През март 2022 г. пък държавата започна да получава многоцелевия изтребител J-10CE, като общата поръчка е за 36 броя.

Това, че Пакистан изразява интерес към покупката на китайска военна техника не значи, че сделката ще се реализира бързо. Страната декларира интерес и води преговори за придобиването на J-10 от поне 2005 г., но реалната сделка се реализира повече от 15 години по-късно.

Самолетът, който е известен като J-31 (още FC-31), полетя още през октомври 2012 г. (на снимката горе). Машината бе в суров вид и не бе ясно точното ѝ предназначение. Според една теория (която в последствие бе практически призната за вярна от китайската авиационна индустрия) това е китайския опит за създаване на относително лек и евтин боен самолет от следващо поколение. Машината бе широко промотирана по различни авиоизложения, но нямаше сериозен интерес, нито от експортни клиенти, нито от китайските въоръжени сили.

През 2021 г. се появи сериозно модифицирана версия на самолета, която стана известна, като J-35. Смята се, че тази, значително облагородена версия, ще се използва в качеството на палубен изтребител за новите китайски самолетоносачи.

J-35

Каква ще е версията, която Пакистан евентуално би придобил, засега е неизвестно.

Интересно е да се отбележи, че през миналото лято турският военен министър Яшар Гюлер заяви, че Пакистан има интерес към съвместен работа по боен самолет от следващо поколение. Турция работи по проекта Kaan (TF-X) и дори скоро се очаква първи полет на този изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П
Следваща публикация
B-1B се разби при кацане
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония се сбогува с F-4

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по…

Малайзия подписа за 18 броя FA-50

Малайзия подписа договор за покупката на 18 леки бойни самолета FA-50. Споразумението бе разписано с…
Меню