Пакистан гледа към J-31

85 прочитания

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът им маршал Захир Ахмед Бабер Сиду, цитиран от Defense News.

Маршалът е участвал в официалното приемане на въоръжение на нови бойни системи, като по време на своята реч е заявил, че вече върви подготовката за придобиването на изтребители J-31, които ще станат част от пакистанските ВВС в близко бъдеще.

Повече детайли не са били дадени, като от пакистанското МО са отказали коментари за Defense News.

Пакистан все повече се насочва към придобиването на бойни самолети китайско производство. Страната има на въоръжение около 150 броя от създадения в Китай, но произвеждан в Пакистан JF-17. Поръчките за него продължават. През март 2022 г. пък държавата започна да получава многоцелевия изтребител J-10CE, като общата поръчка е за 36 броя.

Това, че Пакистан изразява интерес към покупката на китайска военна техника не значи, че сделката ще се реализира бързо. Страната декларира интерес и води преговори за придобиването на J-10 от поне 2005 г., но реалната сделка се реализира повече от 15 години по-късно.

Самолетът, който е известен като J-31 (още FC-31), полетя още през октомври 2012 г. (на снимката горе). Машината бе в суров вид и не бе ясно точното ѝ предназначение. Според една теория (която в последствие бе практически призната за вярна от китайската авиационна индустрия) това е китайския опит за създаване на относително лек и евтин боен самолет от следващо поколение. Машината бе широко промотирана по различни авиоизложения, но нямаше сериозен интерес, нито от експортни клиенти, нито от китайските въоръжени сили.

През 2021 г. се появи сериозно модифицирана версия на самолета, която стана известна, като J-35. Смята се, че тази, значително облагородена версия, ще се използва в качеството на палубен изтребител за новите китайски самолетоносачи.

J-35

Каква ще е версията, която Пакистан евентуално би придобил, засега е неизвестно.

Интересно е да се отбележи, че през миналото лято турският военен министър Яшар Гюлер заяви, че Пакистан има интерес към съвместен работа по боен самолет от следващо поколение. Турция работи по проекта Kaan (TF-X) и дори скоро се очаква първи полет на този изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П
Следваща публикация
B-1B се разби при кацане
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай показа нов нискозабележим БЛА

В рамките на авиационното изложение в Джухай, които се провежда в момента, бе показан за първи път пълномащабен макет на нов нискозабележим безпилотен летателен апарат (БЛА) изпълнен по схемата „летящо крило”.

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Меню