NASA отлага завръщането на Луната

45 прочитания

До голяма степен очаквано, NASA обяви, че мисиите Artemis 2 и 3 се отлагат във времето и повторното кацане на хора на Луната няма да се случи по-рано от септември 2026 г. Това стана ясно на брифинг на администрацията, който се проведе днес, 9 януари 2024 г.

Новината бе съобщена лично от главният администратор на NASA Бил Нилсън, който обясни забавянията с нужда от осигуряването на безопасността на екипажите на тези мисии.

Според новия график, мисията Artemis 2 ще стане факт през септември 2025 г. До сега се планираше тя да бъда проведена през ноември тази година. Профилът ѝ включва полет на четирима астронавти до Луната и обратно по т.нар. „Траектория на свободното завръщане”.

Следващата мисия, Artemis 3, трябва да е първото кацане на хора на Луната от декември 1972 г. насам. До сега полетът се планираше за декември 2025 г. Според новия график, той се отлага за септември 2026 г. В рамките на Artemis 3 двама астронавти трябва да прекарат на лунната повърхност около седмица. Те ще направят това със спускаем апарат на SpaceX, който се базира на Starship.

Artemis 4, която включва не само кацане на Луната, но и скачване с орбиталната станция, която ще се изгради на окололунна орбита Gateway, продължава да се планира за септември 2028 г.

В рамките на брифинга на NASA е било обяснено, че основните причини за отлагането на Artemis 2 с 10 месеца са три – в рамките на мисията Artemis 1 е имало откъсване на плочки от топлинния щит на капуслата; има въпросителни около издръжливостта на редица акумулатори в случай на нужда от аварийно отделяне на капсулата от ракетата-носител; има нужда от преконструирането на някои електрически задвижвани клапи на борда на капсулата.

Забавянето при Artemis 3 е свързано основно с опасенията, че SpaceX няма да са готови с техния спускаем апарат. Компанията тепърва започва да тества своя Starship в базовия му вариант. Апаратът, който трябва да кацне на Луната, е по-различен, като най-сериозното техническо предизвикателство ще е презареждането с гориво, което трябва да стане на околоземна орбита.

Забавянето бе очаквано, защото още в края на ноември 2023 г. Сметната палата на САЩ излезе с много критичен доклад по отношение на програмата Artemis. В него се отбелязваше, че кацането на Луната в края на 2025 г. е практически невъзможно и посочи, че заради много бавната работа по лунния спускаем апарат, 2027 г. е по-реалистичен срок.

Припомняме, че през ноември – декември 2022 г. успешно бе изпълнена безпилотната мисия Artemis 1. В нейните рамки капсулата Orion бе успешно изстреляна от тежката ракета-носител SLS, достигна лунна орбита, където остана няколко дни, след което се отправи към Земята и успешно се приводни в Тихия океан.

Свързани теми

Предишна публикация
Vulcan успешно излетя за първи път
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 30
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Союз МС-08 се приземи успешно

Космическият кораб Союз МС-08 успешно се приземи в Казахстан с тричленен екипаж на борда си. Това стана днес, 4 октомври 2018 г.

Меню