Южна Корея ще стартира серийното производство на KF-21 през тази година

102 прочитания

Южна Корея ще започне серийното производство на изтребителите KF-21 в рамките на 2024 г. Това е съобщила агенцията за отбранителна аквазиция DAPA на южнокорейското МО, цитирана от информационната агенция Yonhap.

Според DAPA, в рамките на първата половина на 2024 г. ще бъде сключен договор с производителя KAI за старта на серийното сглобяване. А то самото, ще започне преди края на годината.

От DAPA са съобщили още, че шестте налични прототипа продължават успешната изпитателна програма, която в момента върви според предварителния график и включва свръхзвукови полети и оръжейни изпитания. Изпитанията ще продължат и през тази година.

Проектът KF-21 бе официално стартиран през 2015 г., но предварителните работи по него текат от по-рано. Южна Корея иска да се сдобие с поне 120 броя KF-21, които трябва да бъдат получени до 2032 г. Стойността на проекта е малко над $6 млрд. 60% от сумата се поема по южнокорейската държава, 20% се поема от KAI, а останалите 20% се покриват от Индонезия.

Индонезийската страна, обаче прави много малко малки реални вноски в проекта, като все още се водят разговори с нея и няма финално решение за това, каква ще е нейната роля в проекта KF-21. В същото време, в последните една – две години Полша и ОАЕ изявиха желание да се включват в програмата.

Първият полет на изтребителя стана факт през юли 2022 г.

KF-21 има два варианта. Базовият е Block-1, който представлява чист изтребител. Южна Корея смята да придобие 40 такива машини. Следващият вариант, Block-2, ще е пълноценен многоцелев изтребител. Неговата разработка ще стартира след приключване на работата по Block-1, което се очаква да стане факт през 2026 г.

Самолетът се задвижва от два реактивни двигателя General Electric F414-GE-400K и има максимална излетна маса от 25,6 тона.

Свързани теми

Предишна публикация
Иска ли България да се сдобие бързо с брегови противокорабни ракетни комплекси?
Следваща публикация
Словакия прие първите си два изтребителя F-16
102 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Официално, Хърватия избра Rafale

Хърватия избра френските многоцелеви изтребители Dassault Rafale за свой нов боен самолет. Новината бе обявена…

Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Меню