Южна Корея ще стартира серийното производство на KF-21 през тази година

109 прочитания

Южна Корея ще започне серийното производство на изтребителите KF-21 в рамките на 2024 г. Това е съобщила агенцията за отбранителна аквазиция DAPA на южнокорейското МО, цитирана от информационната агенция Yonhap.

Според DAPA, в рамките на първата половина на 2024 г. ще бъде сключен договор с производителя KAI за старта на серийното сглобяване. А то самото, ще започне преди края на годината.

От DAPA са съобщили още, че шестте налични прототипа продължават успешната изпитателна програма, която в момента върви според предварителния график и включва свръхзвукови полети и оръжейни изпитания. Изпитанията ще продължат и през тази година.

Проектът KF-21 бе официално стартиран през 2015 г., но предварителните работи по него текат от по-рано. Южна Корея иска да се сдобие с поне 120 броя KF-21, които трябва да бъдат получени до 2032 г. Стойността на проекта е малко над $6 млрд. 60% от сумата се поема по южнокорейската държава, 20% се поема от KAI, а останалите 20% се покриват от Индонезия.

Индонезийската страна, обаче прави много малко малки реални вноски в проекта, като все още се водят разговори с нея и няма финално решение за това, каква ще е нейната роля в проекта KF-21. В същото време, в последните една – две години Полша и ОАЕ изявиха желание да се включват в програмата.

Първият полет на изтребителя стана факт през юли 2022 г.

KF-21 има два варианта. Базовият е Block-1, който представлява чист изтребител. Южна Корея смята да придобие 40 такива машини. Следващият вариант, Block-2, ще е пълноценен многоцелев изтребител. Неговата разработка ще стартира след приключване на работата по Block-1, което се очаква да стане факт през 2026 г.

Самолетът се задвижва от два реактивни двигателя General Electric F414-GE-400K и има максимална излетна маса от 25,6 тона.

Свързани теми

Предишна публикация
Иска ли България да се сдобие бързо с брегови противокорабни ракетни комплекси?
Следваща публикация
Словакия прие първите си два изтребителя F-16
109 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

Меню