Южна Корея ще стартира серийното производство на KF-21 през тази година

110 прочитания

Южна Корея ще започне серийното производство на изтребителите KF-21 в рамките на 2024 г. Това е съобщила агенцията за отбранителна аквазиция DAPA на южнокорейското МО, цитирана от информационната агенция Yonhap.

Според DAPA, в рамките на първата половина на 2024 г. ще бъде сключен договор с производителя KAI за старта на серийното сглобяване. А то самото, ще започне преди края на годината.

От DAPA са съобщили още, че шестте налични прототипа продължават успешната изпитателна програма, която в момента върви според предварителния график и включва свръхзвукови полети и оръжейни изпитания. Изпитанията ще продължат и през тази година.

Проектът KF-21 бе официално стартиран през 2015 г., но предварителните работи по него текат от по-рано. Южна Корея иска да се сдобие с поне 120 броя KF-21, които трябва да бъдат получени до 2032 г. Стойността на проекта е малко над $6 млрд. 60% от сумата се поема по южнокорейската държава, 20% се поема от KAI, а останалите 20% се покриват от Индонезия.

Индонезийската страна, обаче прави много малко малки реални вноски в проекта, като все още се водят разговори с нея и няма финално решение за това, каква ще е нейната роля в проекта KF-21. В същото време, в последните една – две години Полша и ОАЕ изявиха желание да се включват в програмата.

Първият полет на изтребителя стана факт през юли 2022 г.

KF-21 има два варианта. Базовият е Block-1, който представлява чист изтребител. Южна Корея смята да придобие 40 такива машини. Следващият вариант, Block-2, ще е пълноценен многоцелев изтребител. Неговата разработка ще стартира след приключване на работата по Block-1, което се очаква да стане факт през 2026 г.

Самолетът се задвижва от два реактивни двигателя General Electric F414-GE-400K и има максимална излетна маса от 25,6 тона.

Свързани теми

Предишна публикация
Иска ли България да се сдобие бързо с брегови противокорабни ракетни комплекси?
Следваща публикация
Словакия прие първите си два изтребителя F-16
110 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Меню