Министър Тагарев: Първият F-16 идва в България през следващата пролет

124 прочитания

Първите два български изтребителя F-16 ще пристигат в България през следващата пролет. Това заяви днес, 15 януари 2024 г., министърът на отбраната Тодор Тагарев в сутрешния блок на bTV.

В рамките на посещението си в САЩ, Тагарев бе и в линията за крайно сглобяване на F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. Той се похвали, че е разписал шпангоут на първия български F-16.

„През пролетта този самолет трябва да е асемблиран и да започне интегрирането на различните му системи, през есента да започнат тестовете и следващата пролет първите два самолета да са тук в България”, обясни Тагарев.

Министърът каза още, че на производствената линия е видял седем от първите осем поръчани изтребителя F-16 Block 70. Той поиска и „да заглъхне истерията”, че сме купили самолети на чертеж, тъй като самолетите били напълно реални.

Първите осем F-16C/D Block 70 бяха договорени през юли 2019 г. Според договора първите изтребители трябваше да бъдат получени в средата на 2023 г. След като в началото на 2022 г. официално бе обявено забавяне от над 18 месеца в доставките, новият срок за доставка бе първото тримесечие на 2025 г. Сега в интервюто си по bTV той говори за „пролетта на 2025 г.”, а в интервю по БНР уточнява, че става въпрос за „края на пролетта”.

Свързани теми

Предишна публикация
Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево
Следваща публикация
Анализ и в 12-та авиобаза
124 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню