Министър Тагарев: Първият F-16 идва в България през следващата пролет

101 прочитания

Първите два български изтребителя F-16 ще пристигат в България през следващата пролет. Това заяви днес, 15 януари 2024 г., министърът на отбраната Тодор Тагарев в сутрешния блок на bTV.

В рамките на посещението си в САЩ, Тагарев бе и в линията за крайно сглобяване на F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. Той се похвали, че е разписал шпангоут на първия български F-16.

„През пролетта този самолет трябва да е асемблиран и да започне интегрирането на различните му системи, през есента да започнат тестовете и следващата пролет първите два самолета да са тук в България”, обясни Тагарев.

Министърът каза още, че на производствената линия е видял седем от първите осем поръчани изтребителя F-16 Block 70. Той поиска и „да заглъхне истерията”, че сме купили самолети на чертеж, тъй като самолетите били напълно реални.

Първите осем F-16C/D Block 70 бяха договорени през юли 2019 г. Според договора първите изтребители трябваше да бъдат получени в средата на 2023 г. След като в началото на 2022 г. официално бе обявено забавяне от над 18 месеца в доставките, новият срок за доставка бе първото тримесечие на 2025 г. Сега в интервюто си по bTV той говори за „пролетта на 2025 г.”, а в интервю по БНР уточнява, че става въпрос за „края на пролетта”.

Свързани теми

Предишна публикация
Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево
Следваща публикация
Анализ и в 12-та авиобаза
101 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Полша подписа за 32 изтребителя F-35

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (на снимката) подписа днес, 31 януари 2020 г., договор за покупката на 32 изтребителя F-35A. Неговата стойност е $4,6 млрд.

Меню