Министър Тагарев: Първият F-16 идва в България през следващата пролет

117 прочитания

Първите два български изтребителя F-16 ще пристигат в България през следващата пролет. Това заяви днес, 15 януари 2024 г., министърът на отбраната Тодор Тагарев в сутрешния блок на bTV.

В рамките на посещението си в САЩ, Тагарев бе и в линията за крайно сглобяване на F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. Той се похвали, че е разписал шпангоут на първия български F-16.

„През пролетта този самолет трябва да е асемблиран и да започне интегрирането на различните му системи, през есента да започнат тестовете и следващата пролет първите два самолета да са тук в България”, обясни Тагарев.

Министърът каза още, че на производствената линия е видял седем от първите осем поръчани изтребителя F-16 Block 70. Той поиска и „да заглъхне истерията”, че сме купили самолети на чертеж, тъй като самолетите били напълно реални.

Първите осем F-16C/D Block 70 бяха договорени през юли 2019 г. Според договора първите изтребители трябваше да бъдат получени в средата на 2023 г. След като в началото на 2022 г. официално бе обявено забавяне от над 18 месеца в доставките, новият срок за доставка бе първото тримесечие на 2025 г. Сега в интервюто си по bTV той говори за „пролетта на 2025 г.”, а в интервю по БНР уточнява, че става въпрос за „края на пролетта”.

Свързани теми

Предишна публикация
Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево
Следваща публикация
Анализ и в 12-та авиобаза
117 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Меню