Първа зенитно-ракетна база с анализ за 2023 г.

112 прочитания

Днес, 17 януари 2024 г., се проведе Анализ на подготовката и състоянието на войсковия ред и дисциплината в Първа зенитно-ракетна база през изминалата 2023 г. На него присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Това съобщиха ВВС.

В доклада си командирът на базата, полковник Цветелин Цонев, анализира извършената дейност през изминалата година и резултатите от изпълнението на поставените задачи. Основното, върху което постави акцент беше поддържането на непрекъснато бойно дежурство от формированията (като основна задача на базата), надграждането на подготовката на личния състав чрез участие в множество национални и международни учения и тренировки и извършването на инфраструктурни подобрения.

Като проблеми в дейността на базата, характерни и за цялата армия, полковник Цонев определи некомплекта на личен състав, ограничените материални и финансови средства и затруднената поддръжка на техниката. Въпреки затрудненията той подчерта, че благодарение на подкрепата на Командването на ВВС и проявения професионализъм и отговорност на личния състав, зенитно-ракетните формирования са изпълнили всички поставени задачи.

Командирът на Военновъздушните сили, генерал–майор Димитър Петров, благодари за усилията и отговорната работа на целия личен състав. Той със задоволство отбеляза, че при стрелбите на полигон Шабла разчетите са демонстрирали отлични умения:

„Разчитам командирите на формированията от базата да поддържат мотивацията на личния състав за служба в ЗРВ, да продължат дейностите за подобряване на битовите условия във военните формирования и усъвършенстването на езиковата подготовка във войските. От командването на ВВС ще се постараем в максимална степен да осигурим необходимите ви ресурси и заедно да доведем до успешен край проекта за придобиването на нова зенитно-ракетна техника“.

В заключение генерал-майор Петров заяви увереност, че Първа зенитно-ракетна база ще продължава да бъде сигурен защитник на въздушния суверенитет на страната и очаква достойно представяне на формированията й в планираните учения и тренировки през годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Анализ и в 12-та авиобаза
Следваща публикация
Министър Гвоздейков: Първият медицински вертолет ще пристигне на 31 януари
112 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира дарителска кампания за семейството на военен пилот

Министерството на отбраната и авиобаза Граф Игнатиево организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Петър Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

Донорска задача с C-27J от състава на ВВС

На 1 декември 2018г. с военно-транспортен самолет C-27J Saprtan от състава на 16-та транспортна авиогрупа се изпълни успешно аварийно-спасителна операция по маршрут София-Варна-София, свързана с донорска ситуация. Това съобщават от ВВС.

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

ELTA представи наземните си радари в София

Израелската компания Elta, част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), представи днес, 16 април 2019 г., своето портфолио от наземно базирани 3D радари.

Меню