Министър Гвоздейков: Първият медицински вертолет ще пристигне на 31 януари

82 прочитания

Първият вертолет от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) ще пристигне в България на 31 януари, стига метеорологичните условия да са добри. Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков в ефира на БНР днес, 21 януари 2024 г.

„Получихме официална информация от производителя, че хеликоптерът ще прелети в България на 31 януари, като на 29-ти ще направи последния тестов полет в Италия с български екипаж. Тези срокове, все пак, зависят от метеорологичните условия, но колегите в Италия съобщават, че дългосрочната прогноза е добра и има предпоставки полетът да бъде извършен”, каза Гвоздейков.

За 2024 се чакат общо три вертолета, съобщи още министърът – този, който се очаква сега, плюс още един в края на юни и един в края на декември. За 2025 и 2026 г. се чака доставката на останалите вече поръчани три.

Има избран изпълнител за застраховател на първия вертолет, каза още министъра. Чака се следващата седмица старт на обществената поръчка за изграждане на шест оперативни бази. Междувременно, ще бъдат осигурени три временни бази – в София, в Долна Митрополия и в Сливен, като софийската е напълно готова за приемането на първия вертолет.

„Общината в Сливен ни предостави хангар, който ще бъде ремонтиран, за да осигури временна база за вертолетът, който ще дойде в края на годината”, съобщи Гвоздейков.

Утре (22 януари) се открива летателна площадка в столичната болница „Света Анна” и има още осем заявки към ГВА за лицензиране на болнични летателни площадки, каза още министърът на транспорта.

 „В края на миналата година, покрай приемането на бюджета, обявихме, че ще купим още два хеликоптера. В бюджета са осигурени средства за авансови плащания тях. Така, че общата бройка на хеликоптерите в този проект ще бъде осем”, отбеляза министърът.

Припомняме, че според договора, който бе подписан през март 2023 г., България купува шест броя AW 109 Trekker в медицинско изпълнение и си запазва опцията за още две машини от същия тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Първа зенитно-ракетна база с анализ за 2023 г.
Следваща публикация
Пристигна първият медицински вертолет
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Македония се сдобива със система за HEMS

Македонското правителство взе решение за сключване на договор с частна компания, на принципа за публично-частното партньорство, за извършване на услуги за спешен медицински транспорт по въздуха HEMS и търсене и спасяване (SAR).

Авиокаст: Епизод 26

От не особено успешният първи тестов старт на SpaceX Starship, през официалното потвърждение на новината…
Меню