Северна Македония купува осем военни вертолета от Leonardo

222 прочитания

Северна Македония е избрала да купи четири броя AW 149 и още толкова от по-малкия AW 169M. Това е съобщила Славянка Петровска, военен министър на страната пред местната телевизия MTV1.

Петровска е съобщила, че сделката ще е на стойност от около €230 млн. По думите ѝ, и двата типа ще са оборудвани за изпълнение на „специфични задачи”, които не са били заявени в прав текст, тъй като все още се договарят.

В момента върви подготовка за стартиране на преговори, които трябва да приключат с подписването на междуправителствен договор, който ще бъде парафиран в най-скоро време. Срокът за доставката на вертолетите ще е между 24 и 36 месеца.

Петровска е казала още, че италианската оферта е била избрана след конкурсна процедура, в която са участвали още Airbus Helicopters с комбинацията H145M/H225M, Lockheed Martin с Black Hawk и Bell с модела Bell 412M. Били са сравнявани цени за придобиване и поддръжка, технически характеристики и системата за поддръжка.

С тази сделка Северна Македония фактически ще  подмени целия си наличен вертолетен флот. В момента Въздушната бригада към въоръжените сили на страната поддържа четири изправни Ми-8МТ и Ми-17, както и няколко Ми-24В.

През миналата година бе взето решение за пристъпване към покупка на осем транспортни вертолета западно производство, капитално-възстановителен ремонт на два Ми-8МТ в Чехия и спиране на полетите с наличните Ми-24В и даряването им на Украйна. Няма яснота, дали последната стъпка е била реализирана.

Няма яснота и дали част от вертолетите предназначени за Северна Македония ще бъдат въоръжени. И двата модела, AW149 и AW169M, имат такива възможности.

4,8-тонният двудвигателен AW169M се използва от военните авиации на Италия, Австрия и Катар, като Доминиканската република чака първите си доставки. AW149 (на снимката горе) има максимална излетна маса от 8,6 тона и превозва до 19 пасажера. Използва се от Египет и Тайланд, а Полша подписа договор за 32 броя и през миналата година получи първата машина от този тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия прие първите си два изтребителя F-16
Следваща публикация
Чехия подписа за 24 броя F-35
222 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов вариант на Ми-8/171 в изпитания в Улан Уде

Най-новият вариант на семейството Ми-8/171 преминава в момента летателни изпитания в завода в Улануденския авиационен завод (У-УАЗ) в Русия. Той е създаден за експорт, основно за държавни и военни клиенти, като в него са въплътени много от техническите новости на граждански сертифицирания в Русия вариант Ми-171А2, който е пуснат вече в серийно производство. Засега новата машина носи старото означение Ми-171Е, използвано за фамилията вертолети, предназначени за чужди държавни и военни клиенти, което е в производство в У-УАЗ от близо 15 години. При влизане в производство тя най-вероятно ще получи промененото означение Ми-171Е2, за да се отличава от предшествениците си.

Меню