Северна Македония купува осем военни вертолета от Leonardo

227 прочитания

Северна Македония е избрала да купи четири броя AW 149 и още толкова от по-малкия AW 169M. Това е съобщила Славянка Петровска, военен министър на страната пред местната телевизия MTV1.

Петровска е съобщила, че сделката ще е на стойност от около €230 млн. По думите ѝ, и двата типа ще са оборудвани за изпълнение на „специфични задачи”, които не са били заявени в прав текст, тъй като все още се договарят.

В момента върви подготовка за стартиране на преговори, които трябва да приключат с подписването на междуправителствен договор, който ще бъде парафиран в най-скоро време. Срокът за доставката на вертолетите ще е между 24 и 36 месеца.

Петровска е казала още, че италианската оферта е била избрана след конкурсна процедура, в която са участвали още Airbus Helicopters с комбинацията H145M/H225M, Lockheed Martin с Black Hawk и Bell с модела Bell 412M. Били са сравнявани цени за придобиване и поддръжка, технически характеристики и системата за поддръжка.

С тази сделка Северна Македония фактически ще  подмени целия си наличен вертолетен флот. В момента Въздушната бригада към въоръжените сили на страната поддържа четири изправни Ми-8МТ и Ми-17, както и няколко Ми-24В.

През миналата година бе взето решение за пристъпване към покупка на осем транспортни вертолета западно производство, капитално-възстановителен ремонт на два Ми-8МТ в Чехия и спиране на полетите с наличните Ми-24В и даряването им на Украйна. Няма яснота, дали последната стъпка е била реализирана.

Няма яснота и дали част от вертолетите предназначени за Северна Македония ще бъдат въоръжени. И двата модела, AW149 и AW169M, имат такива възможности.

4,8-тонният двудвигателен AW169M се използва от военните авиации на Италия, Австрия и Катар, като Доминиканската република чака първите си доставки. AW149 (на снимката горе) има максимална излетна маса от 8,6 тона и превозва до 19 пасажера. Използва се от Египет и Тайланд, а Полша подписа договор за 32 броя и през миналата година получи първата машина от този тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия прие първите си два изтребителя F-16
Следваща публикация
Чехия подписа за 24 броя F-35
227 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи UH-60А+ за Афганистан

Към средата на август 2017 г. работите по първият транспортно-десантен вертолет UH-60А+ Black Hawk за Афганистан са били завършени, като той вече е в готовност за доставка през септември.

Черна гора ще търси нови средни вертолети

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

Меню