Пристигна първият медицински вертолет

206 прочитания

Първият AW 109 Trekker предназначен за българската система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) се приземи днес, 1 февруари 2024 г. на летище София.

Машината носи временната италианска регистрация I-PTFP и се приземи в България в ранния следобед. Прелитането на хеликоптера е започнало вчера от заводското летище във Веджате. След това са последвали междинни кацания в Римини и Пескара. Вертолетът е пренощувал в Добровник. Днес вертолетът е излетял от там и след междинно кацане в Ниш е пристигнал в София.

Машината бе посрещната от министъра на транспорта Георги Гвоздейков и други официални лица. Утре във вертолетната база на „Гранична полиция” на столичното летище ще се състои церемонията по официалното посрещане на първия хеликоптер.

Договорът за общо шест броя AW 109 Trekker бе подписан през март 2023 г. До края на тази година се чакат още два вертолета, а останалите три ще бъдат получени през 2025 и 2026 г. С тях постепенно ще започне изграждане на система за HEMS, която трябва да покрие територията на цяла България.

Договорът предвижда опции за още два еднотипни вертолета. Бяха вече дадени заявки, че тази опция ще бъде реализирана в рамките на тази година.

Снимки: Огнян Стефанов

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия подписа за 24 броя F-35
Следваща публикация
Аеромедицинска задача за C-27J
206 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините купиха 16 броя Bell 412

Филипините поръчаха 16 броя средни транспортни вертолета Bell 412EPI. Машините ще се използват от ВВС на страната.

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…
Меню