Аеромедицинска задача за C-27J

75 прочитания

Днес, 6 февруари 2024 г., военнотранспортен самолет C-27J Spartan извърши медицински полет от Германия и обратно с цел транспортиране на дете, нуждаещо се от спешно лечение. Това съобщиха от ВВС.

Машината, с борден номер 071 от състава на 16-та авиационнна база, излетя от София за Хамбург в в 10,46 часа за осъществяване на авиомедицинска евакуация по искане на Министерството на здравеопазването – транспортиране за спешно лечение на дете до клиника в Германия. Самолетът успешно се е приземила там в 14,26 часа.

Екипажът на самолета е в състав: командир на екипажа майор Евгени Златанов, помощник-командир на екипажа капитан Дичко Узунов, борден инженер – капитан Митко Гергов и бордна домакиня – старши сержант Димитричка Вахлийска.

По време на полета детето беше придружено от медицинска сестра борден старшина Мария Борисова (ВМА-София) и медицински екип от СБАЛ по детски болести „проф. Иван Митев“ .

В 19,30 часа самолетът се приземи успешно обратно на летище София, като задачата по осъществяването на авиомедицинската евакуация беше изпълнена успешно, заявиха от ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигна първият медицински вертолет
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 30
75 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия получи първия си C-27J

Първият тактически транспортен самолет C-27J предназначен за словашките ВВС пристигна в авиобаза Малацки на 24 октомври 2017 г. Машината пристигна директно от Италия, а официалното ѝ приемане на въоръжение ще стане на церемония на 31 октомври.

Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

Меню