Генерал Димитър Георгиев е новият заместник-командир на ВВС

148 прочитания

Новият заместник-командир на ВВС е Димитър Георгиев. Днес, 12 февруари 2024 г., той  бе удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал” и с указ на върховен главнокомандващ Румен Радев бе назначен за заместник-командир.

Новото звание и назначение са признание за вашата всеотдайна служба в редовете на Българската армия, за демонстрираните организационни качества и отговорност, за приноса за развитие на въоръжените ни сили, каза в своето слово президентът Румен Радев. За мен е чест в изпълнение на конституционно отредените ми правомощия да връча пагоните на удостоен с висше военно звание български офицер, добави държавният глава.

Президентът посочи, че назначението идва в момент на влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за страната ни в резултат на войната на Русия срещу Украйна. По думите му това поставя нови, още по-високи, изисквания към отбранителните способности на Българската армия, към процесите на модернизация и към постигането на високо ниво на съвместимост с нашите съюзници. Справянето с редица предизвикателства пред нашите въоръжени сили като недостига на ресурси и оборудване, многократно отлаганите програми за модернизация и за повишаване на мотивацията на личния състав и в същото време растящите по обем и сложност задачи, изискват командири и началници, с висока експертиза, ръководни качества и отговорност.

Държавният глава заяви, че е убеден, че натрупаният опит на Димитров на тактическо и оперативно ниво ще допринесе за усъвършенстване на нормативната база и подготовката на войските, на процесите по планиране и усъвършенстване на системата за командване и управление, подготовката на инфраструктурата и на личния състав за приемането на новия изтребител на ВВС и довеждането на ескадрилата до състояние на оперативна готовност. Радев посочи, че разчита да се доведат докрай и процедурите и да започне подготовката за приемането на 3D радарите, зенитно-ракетните комплекси и другите важни за ВВС модернизационни проекти.

Пътят пред българските ВВС е изпълнен с не малко трудности и предизвикателства, каза бригаден генерал Димитър Георгиев. Той заяви, че се вълнува, но не се страхува. Димитров отбеляза, че пътят за развитие на ВВС изисква труд, постоянство и разум, за да се взимат най-правилните решения.

Генерал Георгиев е роден през 1974 г. и завършва ВВВУ „Георги Бенковски” като щурман. През 2008 г. завършва командно-щабния колеж на ВВС на САЩ в Максуел, Алабама, а през 2017 г. завършва и Военновъздушният колеж на ВВС на САЩ. От октомври 2021 г. е началник на Щаба на ВВС.

На поста заместник-командир на ВВС генерал Георгиев замества генерал Петьо Мирчев, който се пенсионира след навършване на пределна възраст.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 30
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 31
148 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Меню