Генерал Димитър Георгиев е новият заместник-командир на ВВС

249 прочитания

Новият заместник-командир на ВВС е Димитър Георгиев. Днес, 12 февруари 2024 г., той  бе удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал” и с указ на върховен главнокомандващ Румен Радев бе назначен за заместник-командир.

Новото звание и назначение са признание за вашата всеотдайна служба в редовете на Българската армия, за демонстрираните организационни качества и отговорност, за приноса за развитие на въоръжените ни сили, каза в своето слово президентът Румен Радев. За мен е чест в изпълнение на конституционно отредените ми правомощия да връча пагоните на удостоен с висше военно звание български офицер, добави държавният глава.

Президентът посочи, че назначението идва в момент на влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за страната ни в резултат на войната на Русия срещу Украйна. По думите му това поставя нови, още по-високи, изисквания към отбранителните способности на Българската армия, към процесите на модернизация и към постигането на високо ниво на съвместимост с нашите съюзници. Справянето с редица предизвикателства пред нашите въоръжени сили като недостига на ресурси и оборудване, многократно отлаганите програми за модернизация и за повишаване на мотивацията на личния състав и в същото време растящите по обем и сложност задачи, изискват командири и началници, с висока експертиза, ръководни качества и отговорност.

Държавният глава заяви, че е убеден, че натрупаният опит на Димитров на тактическо и оперативно ниво ще допринесе за усъвършенстване на нормативната база и подготовката на войските, на процесите по планиране и усъвършенстване на системата за командване и управление, подготовката на инфраструктурата и на личния състав за приемането на новия изтребител на ВВС и довеждането на ескадрилата до състояние на оперативна готовност. Радев посочи, че разчита да се доведат докрай и процедурите и да започне подготовката за приемането на 3D радарите, зенитно-ракетните комплекси и другите важни за ВВС модернизационни проекти.

Пътят пред българските ВВС е изпълнен с не малко трудности и предизвикателства, каза бригаден генерал Димитър Георгиев. Той заяви, че се вълнува, но не се страхува. Димитров отбеляза, че пътят за развитие на ВВС изисква труд, постоянство и разум, за да се взимат най-правилните решения.

Генерал Георгиев е роден през 1974 г. и завършва ВВВУ „Георги Бенковски” като щурман. През 2008 г. завършва командно-щабния колеж на ВВС на САЩ в Максуел, Алабама, а през 2017 г. завършва и Военновъздушният колеж на ВВС на САЩ. От октомври 2021 г. е началник на Щаба на ВВС.

На поста заместник-командир на ВВС генерал Георгиев замества генерал Петьо Мирчев, който се пенсионира след навършване на пределна възраст.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 30
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 31
249 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ден на отворените врати във Враждебна

По случай Празник на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври, Командването на ВВС организира ден на отворени врати в 16-та транспортна авиогрупа Враждебна на 16 октомври 2017 г. (понеделник).

Нов командир на транспортната авиогрупа

Полковник Филип Ангелов, който до момента бе заместник-командир на 24-та авиобаза, е новият командир на 16-та транспортна авиогрупа – Враждебна. Това съобщиха днес от ВВС.

80 години от първия полет на Ил-2

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.

Меню