Полетя прототипът на турския изтребител от следващо поколение

167 прочитания

Първият прототип на турския изтребител от следващо поколение Kaan изпълни успешно дебютния си полет днес, 21 февруари 2024 г.

Самолетът излетя от летището Мюртед (бившата авиобаза Акънджъ), край Анкара. Самолетът, управляван от летеца-изпитател Барбарос Демирбаш, е излетял малко след 9 часа местно време. По официална информация, полетът е продължил едва 13 минути, при което е достигната височина на полет от 2440 m и максимална скорост от 430 km/h. Колесникът не е бил прибиран.

Според TAI, полетът е протекъл според предварителния план и е минал безпроблемно.

Kaan (известен и с англоезичната абревиатура TF-X, както и с турската MMU – Milli Muharip Uçak,  тоест Национален боен самолет) бе показан официално за първи път на 17 март 2023 г. Тогава заявките бяха, че самолетът ще изпълни дебютния си полет до края на годината. Това не стана факт, а първия прототип извърши само серия от рулирания.

Планът на TAI е до края на 2026 г. да бъдат построени и тествани общи три прототипа. Сглобяването на следващите два самолета вече върви. До края на десетилетието на турските ВВС трябва да бъдат предадени 10 броя Kaan за войскови изпитания. Крупносерийното производство се очаква след 2030 г.

Хиперамбициозният проект бе стартиран през 2010 г., но започна да получава сериозно финансиране след опита за военен преврат в Турция през 2016 г. Основен изпълнител е TAI, но като консултанти в различни етапи на работата участват компании, като Saab и BAE Systems.

Турските амбиции са самолетът да е изцяло турски – авионика, сензорен пакет, въоръжение, включително и двигателите му. Това в момента е невъзможно и прототипът полетя с два GE F110.

Двудвигателният самолет трябва да е нискозабележим и ще има максимална излетна маса от 27 тона.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 30
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 31
167 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Американски сенатори отново планират да блокират доставката на F-35 в Турция

Четирима американски сенатори са внесли за обсъждане проектозакон с който да се забрани доставката на F-35 на Турция, докато американското правителство не се убеди, че страната няма да получи зенитните системи С-400.

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

Доставките на F-35 за Турция са блокирани

САЩ блокира всички бъдещи доставки на изтребителите от следващо поколение F-35 за Турция. Това стана, след като президентът Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната за финансовата 2019 г.

Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

Меню