Полетя прототипът на турския изтребител от следващо поколение

223 прочитания

Първият прототип на турския изтребител от следващо поколение Kaan изпълни успешно дебютния си полет днес, 21 февруари 2024 г.

Самолетът излетя от летището Мюртед (бившата авиобаза Акънджъ), край Анкара. Самолетът, управляван от летеца-изпитател Барбарос Демирбаш, е излетял малко след 9 часа местно време. По официална информация, полетът е продължил едва 13 минути, при което е достигната височина на полет от 2440 m и максимална скорост от 430 km/h. Колесникът не е бил прибиран.

Според TAI, полетът е протекъл според предварителния план и е минал безпроблемно.

Kaan (известен и с англоезичната абревиатура TF-X, както и с турската MMU – Milli Muharip Uçak,  тоест Национален боен самолет) бе показан официално за първи път на 17 март 2023 г. Тогава заявките бяха, че самолетът ще изпълни дебютния си полет до края на годината. Това не стана факт, а първия прототип извърши само серия от рулирания.

Планът на TAI е до края на 2026 г. да бъдат построени и тествани общи три прототипа. Сглобяването на следващите два самолета вече върви. До края на десетилетието на турските ВВС трябва да бъдат предадени 10 броя Kaan за войскови изпитания. Крупносерийното производство се очаква след 2030 г.

Хиперамбициозният проект бе стартиран през 2010 г., но започна да получава сериозно финансиране след опита за военен преврат в Турция през 2016 г. Основен изпълнител е TAI, но като консултанти в различни етапи на работата участват компании, като Saab и BAE Systems.

Турските амбиции са самолетът да е изцяло турски – авионика, сензорен пакет, въоръжение, включително и двигателите му. Това в момента е невъзможно и прототипът полетя с два GE F110.

Двудвигателният самолет трябва да е нискозабележим и ще има максимална излетна маса от 27 тона.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 30
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 31
223 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57

Деветият прототип на руския изтребител от следващо поколение Су-57 бе пребазиран в изпитателния център „Громов”, в Жуковский, което даде възможност за поява на първите снимки на машината.

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Меню