Полетя прототипът на турския изтребител от следващо поколение

176 прочитания

Първият прототип на турския изтребител от следващо поколение Kaan изпълни успешно дебютния си полет днес, 21 февруари 2024 г.

Самолетът излетя от летището Мюртед (бившата авиобаза Акънджъ), край Анкара. Самолетът, управляван от летеца-изпитател Барбарос Демирбаш, е излетял малко след 9 часа местно време. По официална информация, полетът е продължил едва 13 минути, при което е достигната височина на полет от 2440 m и максимална скорост от 430 km/h. Колесникът не е бил прибиран.

Според TAI, полетът е протекъл според предварителния план и е минал безпроблемно.

Kaan (известен и с англоезичната абревиатура TF-X, както и с турската MMU – Milli Muharip Uçak,  тоест Национален боен самолет) бе показан официално за първи път на 17 март 2023 г. Тогава заявките бяха, че самолетът ще изпълни дебютния си полет до края на годината. Това не стана факт, а първия прототип извърши само серия от рулирания.

Планът на TAI е до края на 2026 г. да бъдат построени и тествани общи три прототипа. Сглобяването на следващите два самолета вече върви. До края на десетилетието на турските ВВС трябва да бъдат предадени 10 броя Kaan за войскови изпитания. Крупносерийното производство се очаква след 2030 г.

Хиперамбициозният проект бе стартиран през 2010 г., но започна да получава сериозно финансиране след опита за военен преврат в Турция през 2016 г. Основен изпълнител е TAI, но като консултанти в различни етапи на работата участват компании, като Saab и BAE Systems.

Турските амбиции са самолетът да е изцяло турски – авионика, сензорен пакет, въоръжение, включително и двигателите му. Това в момента е невъзможно и прототипът полетя с два GE F110.

Двудвигателният самолет трябва да е нискозабележим и ще има максимална излетна маса от 27 тона.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 30
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 31
176 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Въздушно сражение между Индия и Пакистан

Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…
Меню