Унгария купува още четири Gripen

190 прочитания

Унгария купува още четири многоцелеви изтребителя Gripen C и удължава експлоатацията на типа до поне 2036 г. Това стана ясно днес, 23 февруари 2024 г., след официална среща на премиерите на Швеция и Унгария.

Меморандумът за разбирателство между Министерствата на отбраната на Унгария и Швеция бе подписан в присъствието на премиерите на двете страни – Виктор Орбан и Улф Кристерсон. Параметри по него, както финансови, така и времеви, не бяха оповестени.

Четирите нови Gripen C ще се присъединят към наличните в момента 12 броя Gripen C и два двуместни Gripen D. Не е известно, дали новите четири изтребителя ще са новопроизведени или взети от наличностите на шведските ВВС.

Паралелно с покупката на допълнителните изтребители се готви и ново споразумение 10-годишно за логистична поддръжка на унгарския флот от Gripen. Настоящият договор покрива експлоатацията на самолетите до 2026 г. От производителя Saab съобщиха, че са готови да поддържат унгарските машини отвъд 2035 г.

Споразумението бе подписано на фона на „отпушването” в Унгария на процедурата за ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО. В някои шведски медии се появиха спекулации, че двете събития са може би свързани, което навежда на мисълта, че сделката за четирите изтребителя може да е на доста изгодна цена.

Унгария от няколко години разглеждаше различни варианти за усилване на въздушната си мощ, включително придобиване на втора ескадрила бойни самолети. През миналата година от Saab заявиха, че водят преговори със страната за пласиране на допълнителни Gripen.

Унгария избра да вземе 14 броя Gripen на финансов лизинг през 2002 г. Първите самолети бяха получени в страната през март 2006 г. През 2010 г. бе спряна експлоатацията на ескадрилата МиГ-29 и Gripen остана единственият боен самолет в унгарските ВВС.

През януари 2022 г. бе подписан договор за модернизация на унгарските Gripen до стандарта MS20 Block 2, което подобрява сензорите с поставяне на радара PS-05/A Mk 4 и комуникацията на самолета, както и интегрира ракетите „въздух – въздух” Meteor и IRIS-T и управляемата бомба GBU-49. Работата ще приключи през 2026 г.

За Швеция и Saab това е първата нова продажба на Gripen от 2014 г. насам, когато бе подписан договора за 28 броя Gripen E/F за Бразилия. Междувременно, по различни, най-вече политически причини, изтребителят загуби множество процедури в България, Словакия, Финландия, Хърватия и други.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 31
Следваща публикация
Радарни драми
190 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Меню