Thales ще достави новите наземни радари за ВВС

415 прочитания

Френската компания Thales е избрана за доставчик на седемте нови наземни трикоординатни обзорни радари за нуждите на ВВС. Това стана ясно днес, 14 март 2024 г.

„Това, което комисията ми предложи, като решение, аз съм го утвърдил. Подписал съм писма, с които информираме всички участници в тази конкурентна процедура и сме поканили фирмата, която е класирана най-високо, на преговори”, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти днес.

Тагарев не назова фирмата, която е класирана на първо място, но е публична тайна, че се касае за френската Thales. Той отбеляза, че след приключването на преговорите на Народното събрание е щяло да се предложи Проект за инвестиционен разход, който да бъде подложен на гласуване. След това ще се пристъпи към подписване на договор. Според него, всичко това трябва да стане в рамките на годината.

Източници на АЕРО отбелязаха, че въпросният окончателен доклад е бил разписан от министър Тагарев още на 26 февруари, а писмата до участниците са били изпратени на 6 март.

Информацията, че изборът на новите радари практически е приключил бе оповестена от бившия военен министър Красимир Каракачанов. Той писа за това в профила си във Facebook на неделя, 10 март. АЕРО се обърна към МО с молба за коментар, но от там запазиха мълчание.

Каракачанов каза още, че разликата между класираните на първите четири места била в рамките на 4 – 5%.

Днес Тагарев не пропусна саркастично да отбележи, че Каракачанов проявява интерес към сделката. Бившият министър многократно критикува колегата си, че не е предприел стъпки за искане на подобряване на офертите за доставка на новите радари.

Министърът на отбраната заяви, че действително е постъпило писмо, в което се е съдържала подобрена оферта, но той отбеляза, че до момента процедурата е отнела една година и разглеждането ѝ можела да доведе до прекратяване на проекта.

„Получих доклад от председателя на комисията, че има постъпила подобрена оферта. Моите указания бяха, той да действа и комисията да действа, съгласно обявената процедура и общоприетите правила за тези процедури. И да вземе предвид необходимостта от модернизация на системата за наблюдение на въздушното ни пространство. Комисията е решила с обикновено мнозинство да не бъде разглеждана тази подобрена оферта”, обясни днес министър Тагарев.

Както АЕРО предположи, Тагарев оправда действията си не само с евентуалното забавяне на процеса, но и с  факта, че френската оферта била за около 300 млн. лева, при очакван бюджет от 400 млн. Източници на АЕРО, обаче обясниха, че финансовата част на всички получени оферти е била значително под очакваните разходи.

Интересно, че Тагарев не спомена за евентуалните ползи от индустриалното сътрудничество около сделката, явно за да избегне споменаването на българската компания „Балкантел”, която ще работи с Thales.

Малко вероятно е т.нар. „ротация” да измени избора на МО. Днес вестник „24 часа” в няколко публикации намекна, че ГЕРБ имат против начина по който е направен избора за изпълнител на проекта, но към момента няма изказвания от официалните лица на партията. Но дори и да има такива настроения, те по-скоро са част от общия пазарлък около „ротацията“, отколкото да са някакво желание за реална промяна на избора.

Припомняме, че обхватът на проекта включва  придобиване на седемте нови трикоординатни радари (пет трябва да са от по-висок клас за далечно откриване, а останалите два са по-малки и високо мобилни, като основната им задача е да запълват евентуалните дупки в радарното полет), обучение на личен състав, гаранционна поддръжка не по-малко от 24 месеца и последваща интегрирана логистична поддръжка за пет години.

Свързани теми

Предишна публикация
Радарни драми
Следваща публикация
Възложиха на „Авионамс“ да изгражди способности за поддръжка на F-16
415 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Меню