Възложиха на „Авионамс“ да изгражди способности за поддръжка на F-16

135 прочитания

Правителството прие днес, 3 април 2024 г., решение да възложи на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да натовари дъщерното си дружество „Авионамс“ АД с изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 Block 70.

Става въпрос за изпълнение на проект в рамките на индустриалното сътрудничество с компанията Lockheed Martin, във връзка с придобиването на първите осем изтребители F-16. Около подписването на сделката бе обявено, че компоненти от хидравличната и електрическа система, както и колесника на българските F-16, ще се ремонтира в „Авионамс” (халето на компанията, намиращо се на летище Граф Игнатиево, е на снимката горе).

От съобщението на правителствената информационна служба се разбира, че предстои подписване на Споразумение между „Авионамс“ АД и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество. Предвидено е и привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на „Авионамс“ в съответствие с изискванията на американската компания, доставка и инсталиране в „Авионамс“ на предоставеното от Lockheed Martin безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.

Макар, че минаха почти пет години от сключването на Рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество F-16, имаше много малко развитие по темата и нямаше сключени конкретни договори за работа.

Предвижда се контролът по изпълнението да се осъществява от министъра на икономиката и индустрията. Контролът на конкретните дейности във връзка с изпълнението на посоченото задължение ще се осъществява от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, съобщиха още от правителството.

Свързани теми

Предишна публикация
Thales ще достави новите наземни радари за ВВС
Следваща публикация
Нов началник щаб на ВВС
135 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Каква е реалната цел на посещението на делегация от МО в САЩ?

Министерство на отбраната съобщи днес, 20 август 2018 г., че през следващата седмица делегация водена от заместник-министър Атанас Запрянов ще посети САЩ. Новината, обаче породи въпроси дали това няма да повлияе на течащата в момента процедура за избор на нов боен самолет.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Меню