Възложиха на „Авионамс“ да изгражди способности за поддръжка на F-16

157 прочитания

Правителството прие днес, 3 април 2024 г., решение да възложи на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да натовари дъщерното си дружество „Авионамс“ АД с изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 Block 70.

Става въпрос за изпълнение на проект в рамките на индустриалното сътрудничество с компанията Lockheed Martin, във връзка с придобиването на първите осем изтребители F-16. Около подписването на сделката бе обявено, че компоненти от хидравличната и електрическа система, както и колесника на българските F-16, ще се ремонтира в „Авионамс” (халето на компанията, намиращо се на летище Граф Игнатиево, е на снимката горе).

От съобщението на правителствената информационна служба се разбира, че предстои подписване на Споразумение между „Авионамс“ АД и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество. Предвидено е и привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на „Авионамс“ в съответствие с изискванията на американската компания, доставка и инсталиране в „Авионамс“ на предоставеното от Lockheed Martin безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.

Макар, че минаха почти пет години от сключването на Рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество F-16, имаше много малко развитие по темата и нямаше сключени конкретни договори за работа.

Предвижда се контролът по изпълнението да се осъществява от министъра на икономиката и индустрията. Контролът на конкретните дейности във връзка с изпълнението на посоченото задължение ще се осъществява от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, съобщиха още от правителството.

Свързани теми

Предишна публикация
Thales ще достави новите наземни радари за ВВС
Следваща публикация
Нов началник щаб на ВВС
157 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 14 изтребители F-16V, съпътстващо оборудване и въоръжение за Словакия. Потенциалната стойност на сделката е $2,91 млрд.

Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Меню