Възложиха на „Авионамс“ да изгражди способности за поддръжка на F-16

238 прочитания

Правителството прие днес, 3 април 2024 г., решение да възложи на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да натовари дъщерното си дружество „Авионамс“ АД с изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 Block 70.

Става въпрос за изпълнение на проект в рамките на индустриалното сътрудничество с компанията Lockheed Martin, във връзка с придобиването на първите осем изтребители F-16. Около подписването на сделката бе обявено, че компоненти от хидравличната и електрическа система, както и колесника на българските F-16, ще се ремонтира в „Авионамс” (халето на компанията, намиращо се на летище Граф Игнатиево, е на снимката горе).

От съобщението на правителствената информационна служба се разбира, че предстои подписване на Споразумение между „Авионамс“ АД и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество. Предвидено е и привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на „Авионамс“ в съответствие с изискванията на американската компания, доставка и инсталиране в „Авионамс“ на предоставеното от Lockheed Martin безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.

Макар, че минаха почти пет години от сключването на Рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество F-16, имаше много малко развитие по темата и нямаше сключени конкретни договори за работа.

Предвижда се контролът по изпълнението да се осъществява от министъра на икономиката и индустрията. Контролът на конкретните дейности във връзка с изпълнението на посоченото задължение ще се осъществява от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, съобщиха още от правителството.

Свързани теми

Предишна публикация
Thales ще достави новите наземни радари за ВВС
Следваща публикация
Нов началник щаб на ВВС
238 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?

Офертата за осем новопроизведени изтребители F-16V надхвърля бюджета на България за покупка на нови бойни самолети с близо 300 млн. лева. Това съобщава информационният сайт „Офнюз”, позовавайки се на правителствени източници.

Меню