Възложиха на „Авионамс“ да изгражди способности за поддръжка на F-16

236 прочитания

Правителството прие днес, 3 април 2024 г., решение да възложи на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да натовари дъщерното си дружество „Авионамс“ АД с изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 Block 70.

Става въпрос за изпълнение на проект в рамките на индустриалното сътрудничество с компанията Lockheed Martin, във връзка с придобиването на първите осем изтребители F-16. Около подписването на сделката бе обявено, че компоненти от хидравличната и електрическа система, както и колесника на българските F-16, ще се ремонтира в „Авионамс” (халето на компанията, намиращо се на летище Граф Игнатиево, е на снимката горе).

От съобщението на правителствената информационна служба се разбира, че предстои подписване на Споразумение между „Авионамс“ АД и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество. Предвидено е и привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на „Авионамс“ в съответствие с изискванията на американската компания, доставка и инсталиране в „Авионамс“ на предоставеното от Lockheed Martin безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.

Макар, че минаха почти пет години от сключването на Рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество F-16, имаше много малко развитие по темата и нямаше сключени конкретни договори за работа.

Предвижда се контролът по изпълнението да се осъществява от министъра на икономиката и индустрията. Контролът на конкретните дейности във връзка с изпълнението на посоченото задължение ще се осъществява от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, съобщиха още от правителството.

Свързани теми

Предишна публикация
Thales ще достави новите наземни радари за ВВС
Следваща публикация
Нов началник щаб на ВВС
236 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Договорът за Су-25 забуксува

Договорът за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на част от българските щурмови самолети Су-25 започва да буксува и има реалистични опасения, че е възможно той да не се реализира въобще.

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че истинските преговори по придобиването на нов боен самолет, ще започнат след като бъде посочен, кой е предпочитания кандидат. Тогава щели да станат ясни всички детайли по цените, сроковете за доставки и условията. Това заяви той днес, 21 ноември 2018 г.

Меню