Сърбия купува изтребители Rafale

230 прочитания

След няколко години на спекулации и противоречиви изказвания, сръбският президент Александър Вучич обяви, че в рамките на следващите два месеца ще бъде подписана сделка за покупка на 12 френски многоцелеви изтребители Dassault Rafale.

Новината дойде по време на визитата на Вучич във Франция, която се проведе на 8 април 2024 г.

„Обсъждахме редица видове кооперации. Достигнахме съгласие за покупка на изтребители Rafale. Подписването на договора може да се очаква в следващите около два месеца. То ще стане в присъствието на френския президент”, заявява сръбският държавен глава, цитиран от официалния му сайт.

В рамките на визитата Вучич се е срещнал и с представители на компанията производител Dassault, с които е обсъждал бъдещото сътрудничество, което e свързано с покупката на 12-те самолета.

В сръбските медии се тиражира информацията, че сделката ще възлиза на около €3 млрд., като в нея ще влиза и значителен оръжеен пакет от оръжия „въздух-въздух” и „въздух-земя”, тренажор, обучение и логистичен пакет, който покрива експлоатацията на машините за няколко години.

Сроковете за доставка не се споменават, но вероятно първите самолети ще бъдат получени в Сърбия поне след три години.

Сръбските ВВС в момента разполагат с две ескадрили бойни самолети – една с 14 броя МиГ-29 и една с около 12 броя ударни J-22 Orao. И двата типа преминават през модернизационни програми и се очаква да служат поне до средата на следващото поколение.

В последните години Сърбия сключи няколко сделки с компании в които има френско участие. През 2019 г. бяха купени ПЗРК MBDA Mistral, отделно бяха поръчани и 22 наземни обзорни радари от Thales (става въпрос за моделите GM400, GM200 и GM60), два транспортни самолета Airbus C-295M и голям брой вертолети от Airbus Helicopters (19 броя H145M и три H215M, част от които се експлоатират от МВР на страната).

По неофициална информация, поръчаните изтребители Rafale ще са новопроизведени от новия стандарт F4. През декември 2021 г. Обединените арабски емирства станаха първите експортни клиенти на новия модел.

Стандартът F4, който през февруари достигна първоначално ниво на бойна готовност, включва подобрения по бордния радар Thales RBE2 (нови режими „въздух-земя”), прицелния контейнер Thales TALIOS и разузнавателен контейнер Reco NG (чрез добавяне на изкуствен интелект, който ще улесни идентификацията на целите). Подобрена е комуникацията и нашлемните системи Scorpion. Подобрения има и по бордната оптико-електронна обзорна система, както и системата за самозащита. Двигателите M88 получават нова система за управление. Изтребителят има два нови пилона за ракети „въздух – въздух” Mica и има интегрирана 1000-kg управляема бомба от семейството AASM.

Сърбия ще стане поредния оператор на Dassault Rafale. Типът се оперира от ВВС и ВМС на Франция, Египет, Гърция, Хърватия, Индия и Катар. Първи доставки очакват ОАЕ и Малайзия. Индия също така реши да поръча палубния вариант Rafale M, но все още няма подписана сделка там.

Общо са поръчани 513 машини, от които 284 са вече доставени.

Свързани теми

Предишна публикация
Възложиха на „Авионамс“ да изгражди способности за поддръжка на F-16
230 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

Меню