Вертолет на ВВС извърши авиомедицинска евакуация

65 прочитания

Вертолет AS 532 Cougar с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) изпълни успешно задача за авиомедицинска евакуация днес, 13 април 2024 г. Това съобщиха от МО.

По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната, бе изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадало дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ. Става въпрос за малко дете простреляно в главата с въздушна пушка.

Машината с борден номер 710 излетя в 18,24 часа от авиобаза Крумово за Враца. Екипажът беше в състав: командир – майор Марин Тасков, втори пилот – капитан Георги Стаменов, борден инженер – офицерски кандидат Светослав Стоянов и спасител – майор Светлозар Александров. В 19,15 часа вертолетът кацна на затревена площадка в двора на болницата във Враца, откъдето заедно с детето на борда на вертолета се качиха доктор Стефан Стефанов и медицинска сестра Таня Гецковска.

Поради спешния характер на изпълняваната задача на вертолета беше осигурено приоритетно кацане на летище Враждебна, където той пристигна в 19,40 часа. Там го очакваше медицински екип с линейка, за да транспортира детето до УМБАЛСМ „Пирогов“. След успешното изпълнение на задачата вертолетът се завърна в 24-та авиационна база в 20,36 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов началник щаб на ВВС
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Гърция е близо до взимането на употребявани OH-58D

Гърция вече е получила оферта за взимането на употребявани разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior и най-вероятно страната ще даде положителен отговор. Това съобщава гръцкия сайт defence-poin.gr.

Събития в цялата страна по случай 12 април

Празникът на авиацията и космонавтиката ще бъде отбелязан със събития из цялата страна, включително дни на отворените врати във военни бази и празнични програми. Това ще стане утре, 12 април 2019 г.

Парашутни скокове в Балчик

Морският специален разузнавателен отряд проведе дневни парашутни скокове в района на летище Балчик. Това съобщиха…
Меню