Вертолет на ВВС извърши авиомедицинска евакуация

52 прочитания

Вертолет AS 532 Cougar с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) изпълни успешно задача за авиомедицинска евакуация днес, 13 април 2024 г. Това съобщиха от МО.

По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната, бе изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадало дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ. Става въпрос за малко дете простреляно в главата с въздушна пушка.

Машината с борден номер 710 излетя в 18,24 часа от авиобаза Крумово за Враца. Екипажът беше в състав: командир – майор Марин Тасков, втори пилот – капитан Георги Стаменов, борден инженер – офицерски кандидат Светослав Стоянов и спасител – майор Светлозар Александров. В 19,15 часа вертолетът кацна на затревена площадка в двора на болницата във Враца, откъдето заедно с детето на борда на вертолета се качиха доктор Стефан Стефанов и медицинска сестра Таня Гецковска.

Поради спешния характер на изпълняваната задача на вертолета беше осигурено приоритетно кацане на летище Враждебна, където той пристигна в 19,40 часа. Там го очакваше медицински екип с линейка, за да транспортира детето до УМБАЛСМ „Пирогов“. След успешното изпълнение на задачата вертолетът се завърна в 24-та авиационна база в 20,36 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов началник щаб на ВВС
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Черна гора ще търси нови средни вертолети

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Авиокаст: Епизоди 18, 19 и 20

Както може да чуете в последните три епизода на „Авиокаст“? В Епизод 18 говорим за…
Меню