Вертолет на ВВС извърши авиомедицинска евакуация

89 прочитания

Вертолет AS 532 Cougar с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) изпълни успешно задача за авиомедицинска евакуация днес, 13 април 2024 г. Това съобщиха от МО.

По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната, бе изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадало дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ. Става въпрос за малко дете простреляно в главата с въздушна пушка.

Машината с борден номер 710 излетя в 18,24 часа от авиобаза Крумово за Враца. Екипажът беше в състав: командир – майор Марин Тасков, втори пилот – капитан Георги Стаменов, борден инженер – офицерски кандидат Светослав Стоянов и спасител – майор Светлозар Александров. В 19,15 часа вертолетът кацна на затревена площадка в двора на болницата във Враца, откъдето заедно с детето на борда на вертолета се качиха доктор Стефан Стефанов и медицинска сестра Таня Гецковска.

Поради спешния характер на изпълняваната задача на вертолета беше осигурено приоритетно кацане на летище Враждебна, където той пристигна в 19,40 часа. Там го очакваше медицински екип с линейка, за да транспортира детето до УМБАЛСМ „Пирогов“. След успешното изпълнение на задачата вертолетът се завърна в 24-та авиационна база в 20,36 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов началник щаб на ВВС
Следваща публикация
Първа реална мисия за българската система за HEMS
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Три компании, две български и една беларуска, са допуснати до даване на оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на два Ми-17 и четири Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 12 ноември 2018 г.

Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов № 43 от 30.03.2018 г., публикувано днес, 4 април 2018 г., процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на лек витлов учебно-тренировъчен самолет беше прекратена.

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Меню